Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, internet arama motoru için yerli ve milli bir ürün geliştirme noktasında çalışmaların başlatıldığını açıkladı. Arslan, 5G’ye ilişkin, “Endüstri uygulamaları daha da gelişecek” dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ‘5G ve Ötesi Teknolojileri Konferansı’na’ katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Arslan, internete giren her kullanıcının günde birden çok kullandığı hizmetlerin başında arama motorları geldiğini kaydederek, “Dünyadaki bu pazarın yüzde 98’ini 4 oyuncu elinde bulunduruyor. Bu hizmetin stratejik bir hizmet olduğu da hepimizin malumları” ifadelerini kullandı.

Bakan Arslan, arama motoruna ilişkin yerli ve milli bir ürün geliştirme konusunda çalışmaların başlatıldığını belirterek, “Bununla ilgili de her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu özellikle vurgulamak isterim. Lütfen çözüm ortağı olmak isteyen sektörün bu ülkede gelişmesini öngören herkes bu işbirliğimiz çerçevesinde gelsin yol alalım. Ancak geçen gün bir örnek gördük bir yerleri kopyalamak, bir yerlerden kopya bir örnek almak bunu da ülkemizde bir şey yaptım deyip, piyasaya çıkarmak sunmak bu sektörün geldiği noktaya da haksızlıktır. Bizim yapmak istediğimiz uygulamanın amacına ulaşması konusunda da engellerden biridir. Sizden istirhamım bu tip insanları aranızda bulundurmayın. Sektörün gelişmesine engel olacaklara da biz ve siz fırsat vermeyelim diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“5G’nin uygulamaya girmesi ile endüstri uygulamaları daha da gelişecek”

“5G için Ar-Ge ve yerli üretim çalışmalarını başlatmamız ve dünyada bu konuda ürün geliştiren ülkeler arasına girmemizin şart olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim” diyen Bakan Arslan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“5G ve ötesi gibi etkinlikler bu sektörde farkındalık anlamında çok önemli. Zaman hızla geçiyor. Dünyanın üzerinde çalıştığı 5G standartlarının belirlenmesi sürecinde yer almak zorunda olduğumuzu da bir kez daha belirtmek isterim. ULAK’ı ilk 5G baz istasyonlarından biri yapmak hedeflerimiz olduğunu söylemiştim. Aynı çalışmayı 5G antenleri içinde düşünmeliyiz. Bununla birlikte siber güvenlik, internet değişim noktası, veri merkezi gibi önemli işlerin başarısı içinde yerlilik konusunun anahtar bir rol taşıdığını özellikle vurgulamak isterim. 5G her şeyin birbirine bağlanması daha fazla frekans kapasitesi daha fazla alt yapı anlamına gelmektedir. 5G’nin uygulamaya girmesi ile endüstri uygulamaları daha da gelişecek."

5G’ye hükümet desteği

Bakan Arslan, 5G konusunun hükümet tarafından üst düzeyde sahiplenildiğinin altını çizerek, “Uluslararası alanda ön plana çıkmak için ülkemizdeki çalışma takvimimizi biraz daha sıkıştırmak biraz daha öne çekmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Arslan’ın konuşmasının ardından ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen patentli ve tamamen yerli olanaklar ile üretilecek, 3 operatör tarafından destekli ‘Baz İstasyonu Anteni’ için işbirliği imza töreni gerçekleştirildi.

Kaynak: iha