Tanker Devlerinden Kar Patlaması

Lloyd’s List’in 25 Temmuz tarihli haberine göre yılın ikinci çeyreğinde tahmin edilenden güçlü seyreden navlun rate’leri Amerikan yatırım bankası Jefferies’i hisse senedi fiyatlarına yönelik hedeflerini ve New York borsasına bağlı tanker firmalarının 2007 kazanç tahminlerini arttırmaya itti.

Buna göre Jefferies 2007 yılı boyunca VLCC spot rate’lerini ortalama günlük 40 bin dolar yerine 50 bin dolar olarak bekliyor. Bu oranlar Suezmakslar için 35 bin yerine 38 ve Aframakslar içinse 28 bin yerine 33 bin dolar olarak öngörülüyor. Buna göre Overseas Shipholding Group, Torm, Teekay ve Frontline’in hisse senedi fiyatlarında artış gerçekleşti.

İkinci Yarı Birinci Yarıdan Daha Yüksek Olacak

Banka 2008 yılında VLCC’lerin 35, Suezmaksların 30 ve Aframaksların ise 25 bin dolar/gün’den işlem göreceğini tahmin ediyor. 2007 yılının ikinci yarısında ise navlun piyasalarının mevsimsel beklentilerin aksine birinci yarıdan daha yüksek seyredeceğini düşünüyor.  Bunu Çin’den gelen güçlü ham petrol talebi ve büyük oranda VLCC’lerin offshore projelere yönlendirilmiş olmasına bağlıyor.

Kaynak: DTO Web Sitesi www.denizticaretodasi.org

Editör: TE Bilişim