Piyasa Koşulları Gemi İşletme  Maliyetlerini  Aşağı Çekiyor

Küresel deniz taşımacılığı danışmanlık firması Drewry tarafından yayınlanan en son "Gemi İşletme Maliyetleri Yıllık Gözden Geçirme ve 2016/17 Tahmini" raporuna göre, kargo gemilerinin işletim masrafları iki yıl üst üste düştü ancak 2017 ve sonrasında yükselmesi bekleniyor.

2016, çoğu gemi sahibi ve operatörleri için çok zor geçen bir yıldı. Zayıf navlun oranları, azalan varlık değerleri, eriyen kar oranları ve bozulan nakit dengeleri gemi sahiplerini maliyetleri mümkün olduğunca azaltmaya zorladı ve gemi işletim giderleri de istisna oluşturmadı.

Drewry'nin, 44 farklı tip ve boyuttaki gemi için yaptığı  2016 işletme maliyeti değerlendirmesi, gemi sahiplerinin 2016'da ikinci bir yıl için maliyeti düşürdüğünü gösteriyor. Kapsanan gemi kategorileri arasındaki toplam gemi işletme giderlerindeki ortalama düşüş yüzde 4,4 olmuştur. Bu 2015'te yüzde 1,5'lik bir düşüşün ardından geldi.

Drewry editörü Nikhil Jain,"Kısa vadede, daha geniş kargo taşımacılığı pazarının yönünün işletme maliyetlerinde ki eğilimleri şekillendirmeye devam edeceği aşikardır. Bununla birlikte, daha önemli maliyet azaltma kapsamı sınırlıdır. Biz hala  2017 yılı ve sonrasında maliyetlerin artacağına, ancak belki de daha önce tahmin edilenden daha düşük seviyelere yükselebileceğini düşünüyoruz "dedi.

Drewry, uluslararası maaş oranları  anlaşmaları ve bazı zabitan pozisyonlarında yaşanan talep sonucu  gemi personel masraflarında az artış olacağını öngörüyor. Sigorta sektöründe aşırı kapasite ve sigorta sağlayıcıları arasındaki rekabet  gemi sigortası (H & M- hull&machinery) )  pazarlarındaki değer artışını dengeleyecektir.  

"Kargo taşıyan filo nispeten genç olsa da tamir ve bakım harcamalarının artması bekleniyor. Balast suyu yönetim sistemlerinin yenilenmesi ile ilgili yeni mevzuat, harcamaların artmasına yol açacağından, onarım ve bakım masraflarının tipik enflasyon oranlarının üzerine çıkacağını varsaymak güvenlidir "dedi.

Editör: TE Bilişim