Navlunda alarm: 1989’dan bu yana en büyük düşüş yaşandı

Navlunda önemli bir gösterge olan Baltic Dry Endeksi, 11 Ocak Cuma Günü ABD ve Çin’de ekonomik büyümenin yavaşlamakta olduğu haberleriyle gerileyerek 1989’dan bu yana en sert düşüşünü yaşadı.

Uluslar arası ticaret yollarında ulaştırma maliyetlerini gösteren Londra merkezli endeks, 11 Ocak Cuma günü sert bir düşüşle 384 puan birden geriledi. Bu oransal olarak %4,6 lık bir gerilemeye işaret etti.

Ancak bu gerilemenin uzun sürecek bir gerilemenin ilk işareti olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu uzmanlar belirtiyorlar.

Londra Merkezli Tufton Oceanic Araştırma Müdürü Andreas Vergottis, Bloomberg Televizyonundan Alaric Nightingale’e yaptığı açıklamada  “12 ay sonra geriye baktığımızda yaşanan bu düşüşün başlangıç noktası olduğunu söylememiz ihtimaldir” dedi.

Şirket, 1,2 Milyar Dolarlık hedge fonunu denizciliğe yatırmış, ki bu dünyada denizciliğe yatırılmış en yüksek meblağlı hedge fon.

Aralık 2007 verileri, Çin’in dış ticaret fazlasının gerileme gösterdiğini ve para arzındaki büyümenin giderek azalmakta olduğunu ortaya koydu; bu da Çin’in ekonomik genişlemesinin yavaşlamakta olduğunun sinyali olarak değerlendiriliyor.

Navlunda en önemli uluslar arası gösterge olan Baltic Dry endeksi, 13 Kasım tarihinde yapmış olduğu 11.039 puanlık zirveden bu yana %28’lik değer kaybına uğramış durumda.

Bilindiği gibi Çin’in çelik üretiminde kullandığı kömür ve demir cevheri ithalatı geçtiğimiz yıllarda navlunların ve gemi fiyatlarının zirve yapmasında en önemli etken olmuştu.

Şimdiki durumda ise Çin’li çelik üreticileri ile dünyanın en büyük demir cevheri üreticileri arasında yapılan yıllık fiyat pazarlıkları tıkanmış durumda.

Rio de Janeiro merkezli Vale şirketinin limanda meydana gelen bir çarpışma dolayısıyla tamirat sürmekte olduğunu öne sürerek demir cevheri ihracatını durdurduğunu açıklaması da işin tuzu biberi oldu. Gemi kiraları bu haberle iyice zayıfladı.

Denizcilik uzmanları Endonezya ve Güney Afrika’dan yapılan kömür yüklemelerinin de kesintiye uğradığına dikkat çekerek  Brezilya’nın kilit rol oynamış olabileceğini ileri sürüyorlar. 

Andreas Vergottis, henüz bir çöküşten söz etmenin doğru olmayacağını ve bundan söz edilebilmesi için hala büyük mesafe olduğunu söylüyor. Şu andaki navlunların başa baş maliyetin (toplam maliyet ile toplam gelirin eşitlendiği nokta) 4 katı civarında olduğunu belirten Vergottis, piyasanın uzun vadede başa baş maliyet düzeylerini test edeceğini iddia ediyor.

Capesize’larda Durum

Capesize Carrier günlük kiralama fiyatı yine 11 Ocak 2008 Cuma günü 124.451 USD’ ye düştü. Vergottis’e göre bu fiyat başa baş maliyet olan günlük 35.000 USD’nin halen çok üzerinde.

Forward piyasalarda da hammadde taşıma fiyatlarında düşüşler yaşandı.

İşte 11 Ocak 2008 Tarihli Endeks

Baltic Dry Index        :   7,949 (-384)
Baltic Capesize Index : 10,784 (-909)
Baltic Panamax Index :  7,750 (-217)
Baltic Supramax Index:  5,323 (-139)
Baltic Handysize Index:  2,804 (-24)

DenizHaber.Com/Özel

Editör: TE Bilişim