Maersk 9 gemisini Asya - Avrupa hattından çekti

Bir dünya konteynerli düzenli hat armatörlük devi olan Maersk Line, taşınacak yüklerde görülen vahim düşüşler karşısında dokuz adet 7.600 teu kapasiteli gemisini Asya-Avrupa hattından çektiğini ve AE8 hattı seferlerini durdurduğunu açıkladı .

Asya-Avrupa bağlantılı pazarda vahim denecek derecede düşme görülüyor.

Danimarkalı firma AE8 hattını geçici olarak durdurduğunu açıklamasına karşın, yeniden ne zaman devreye girebileceği hakkında bir görüş belirtmedi.

Her yıl mayıs ayından başlayarak yükselme gösteren Kristmas ve yeni yıl bağlantılı satışların son derece alçak seviyelerde kaldığı, mevsimsel yükselmelerin asla meydana gelmediği belirtiliyor.

Azalan yük kapasitesi karşısında sefer sayılarını azaltan konteynerli hat şirketleri kaçınılmaz olarak bazı sefer programlarını iptale başladılar .

Bazıları ise gemilerini tamamıyla seferden çekerek güvenli koylarda ve Singapur gibi korunmalı limanların açıklarında demire almaktalar .

Maersk, gelmekte olan ekonomik krizi önceden değerlendirerek mayıs ayında AE5 servis hattını sona erdirmişti .

Navlun savaşı yaşanıyor

Maersk gibi New World Alliance Konferans grubunda yer alan APL, Hyundai Merchant Marine ve MOL , kapasitelerini ilk adım olarak yüzde 20 azalttıklarını duyurdular .

7,600 teu kapasiteli 9 konteyner gemisi Maersk' in daha dengeli pazar olarak gördüğü ACAsya Caribbean Ticaret hatuna verilmiş bulununuyor . Ancak Maersk kirasındaki 6 , 500 teu kapasiteli bazı konteyner gemilerinin uzun süreli kira kontratlarının "Olağanüstü kriz" durumları nedeniyle iptal edilerek sahiplerine iade edileceği de belirtiliyor .

Müthiş bir navlun savaşının yaşandığı AsyaAvrupa hattında 1,400 dolar / teu olan navlunlar, halen yakıt , liman elleçleme giderleri ve döviz kurlarındaki değişim ekleri hariç olmak üzere 275-325 dolar seviyesine indi . Maersk Line dokuz 7,600 teu kapasiteli gemisini AsyaAvrupa hattından çektiğini ve AE8 hattı seferlerini durdurduğunu açıkladı .

Editör: TE Bilişim