Çebi Denizcilik ve Tic. AŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Engin Özçelik, 'Kuru dökmeyük piyasasında ciddi bir düzelme gözlemleniyor. Gemilerimizi daha uygun navlunlarla çalıştırmak mümkün olabiliyor' dedi.
Türk bayrağı çekilerek 16 Mart günü millileştirilen Elgiznur Çebi'den sonra ikinci eş gemi olan Çebihan'ı yine STX Jinhae Tersanesi'nde 6 Nisan'da törenle teslim aldıklarını hatırlatan Çebi Denizcilik ve Tic. AŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Engin Özçelik, bu gemiler filoya dahil olduktan sonra Çebi Denizcilik filosundaki dört kuru dökmeyük gemisiyle devam ettiklerini söyledi.
Engin Özçelik kriz sonrası ummadıkları bir şekilde navlunların dibe vurduğunu hatırlatarak şu değerlendirmeyi yaptı: "Kuşkusuz tüm dünyada olduğu gibi kuru dökmeyük sektörünü son derece olumsuz etkileyen bu tablo karşısında bir duraksama dönemi yaşanmıştır. Piyasaların sarsıntı geçirmesinin özünde spekülatif dalgalanmaların da var olduğunu söylemek gerekecektir. Bu bir anlamda şok dalgası gibiydi. Fakat ekonomiler gerçek düzeyine dönme eğilimine girmişlerdir ve bu düzelme haliyle üretime yansımaktadır. Ben sadece kuru dökmeyük piyasasındaki durumu ifade etmek istiyorum. Zira konteyner gemileri, ürün ve kimyasal tankerler sektörü ve diğerleri için aynı olumlu tabloyu çizmek halen mümkün değil. Kuru dökmeyük piyasasında ciddi bir düzelme gözlemleniyor. Gemilerimizi daha uygun navlunlarla çalıştırmak mümkün olabilmekte."
Kendilerinin ise son olarak teslim aldıkları iki supramax tip kuru dökmeyük gemisiyle filolarını takviye ettiklerini ifade eden Özçelik, "Geleceğe daha güçlü bakabiliyoruz.
Bu tip gemilerin fiyatlarındaki düşüşü dikkate alarak filomuza yeni gemileri katmak ve bir dengeleme sağlamak mümkün. Bu görüşümü grubumuzun üst kademelerine ilettim. Karar haliyle kendilerinin olacaktır" dedi.
2010'da durum daha iyi olacak
Özçelik, 2010'un 2009'dan daha iyi olacağını kimsenin söylemediğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: "Kısa dönemlerde navlunlarda inişli çıkışlı hareketlere tanık oluyoruz. Kuru dökmeyükte durum umut verici. Genelde tanık olduğumuz sıkıntılar, küresel krizle beraber gelen finans sektöründeki çok ciddi duraksama ve tüketimde meydana gelen keskin inişler olarak özetlenebilir. Tüketim normale dönerken, finans şirketleri piyasalara nakit ve kredi pompalamaya başladığında piyasalarda hareketlenme artacaktır. Durum hep böyle devam edemez. İyileşmenin gelecek senenin sonunda başlayacağına dair güçlü belirtilerek görülmektedir. 2009'un ikinci yarısında kuru dökmeyük navlunlarında düzelme 2010 yılında da devam ederse karamizah yapanlara rağmen gelecek sene bu sektördeki durumun daha verimli olacağını düşünmekteyim."
Gemi değerleri çok düştü
Dünyayı dengede tutanın Çin'in, Hindistan'ın ısrarlı büyüme politikaları olduğuna vurgu yapan Özçelik, "Yine bu ülkelere ilaveten Rusya, İran, Brezilya gibi ekonomik kalkınmalarını sürdüren ülkelerin alımlarıyla daha kısa zamanda düzelmeler görülecektir. Ancak gemilerde değerler çok düştüğünden 2010-2011'de teslim alınacak gemiler için bankalar bu farkın bir kısmının şirketler tarafından karşılanmasını isteyebilirler. Bu devrede bazı Türk firmaları veya başka yatırımcılar yeterli finans bulamadıklarından sıkıntı yaşayabilirler. Bundan dolayı da tersaneler gemileri açık artırmayla satmaya gidebilirler. Çebi Denizcilik olarak 2010'da düşebileceğini varsaydımız Japonya veya Güney Kore yapımı supramax'ların 25-30 milyon dolarlara gerileyeceğini varsayarak, önümüzdeki altı aylık süreçte yeni bir yatırıma girmemiz mümkün olabilecektir. Bu konuda yetkili yönetim kurulumuzdur. Supramax kuru dökmeyük gemilerinin günlük navlunları 5000 dolarlar gibi çok kötü günlere gerilemişken halen bu rakam 20.000 dolarların da üstüne çıkmış bulunmaktadır. Bu da 8-10 yılda geri ödeme yapabileceğimizi göstermektedir" dedi.
Kuru dökmeyük gemileri Baltık Kuruyük Endeksi gemi kiralama piyasası
Supramax/Handymax/Handysize
Supramax/Handymax/Handysize piyasasında spot kazançlar ve kısa periyod işlerindeki kazançlar artmaya devam etti. Aynı zamanda uzun süreli kiralamalar için de ilgi artmaya başladı. Ortalama kazançlar yüzde 15 oranında artarak 26.063 dolara ulaştı.
Zamanlı kiralama
Shin Heiryu (2003 inşa, 20,3316 dwt) Seferlik kiralama 6/10 Aralık Skaw Brezilya Çin. Günlük kirası 92.000 dolar.
Lowlands Phoenix (2004 inşa, 177,036 dwt) Seferlik kiralama Xingang 14/18 Aralık, Batı Avusturalya- Çin. Günlük kirası 60.000 dolar.
Achilles II (2004 inşa, 75,785 dwt) Seferlik kiralama Kaohsiiung 4/10 Aralık, Philippines Japonya. Günlük kirası 35.000 dolar.
Caly Manx (2009 inşa, 58,372 dwt) Seferlik kiralama Aralık ortası US Körfez-Uzak Doğu. Günlük kiralası 48.000 dolar.
Bulk Leo (2008 inşa, 55,679 dwt) Seferlik kiralama Kandla 7/10 Aralık, Hindistan- Çin. Günlük kirası 27.000 dolar.
Vela (2007 inşa, 53,565 dwt) Seferlik kiralama, Durban 4/8 Aralık Ubu-Tayvan. Günlük kirası 32.000 dolar.
Rosita (2004 inşa, 52,292 dwt) Seferlik kiralama, Jintang 5/10 Aralık Endonezya- Hindistan. Günlük kirası 18.000 dolar.
Uzun süreli kiralama
Pan Uno (2001 inşa, 75,995 dwt) Fusina spot 11/13 ay. Kira sonunda herhangi bir limanda teslim. Günlük kirası 28.000 dolar.
Yasa Pembe (2007 inşa, 56,042 dwt) Çin China, 4/6 ay süreli. Kira sonunda herhangi bir limanda teslim. Günlük kirası 23.000 dolar.
Editör: TE Bilişim