Küresel ısınma petrolü dibe çaktı

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve ABD ekonomisiyle ilgili büyüme kaygıları, petrolün fiyatını son iki günde yüzde 9 düşüşle 55 dolara indirdi.

Kuzey yarımkürede kış mevsiminin yumuşak geçmesi nedeniyle piyasalarda iki gündür inişe geçen petrol fiyatları, varil başına 56 doların altına indi. Piyasalarda ABD hafif petrolünün varil fiyatı önceki güne göre 12 sent gerileyip 55.47 dolara inerken, Brent petrolünün varili de 55 dolara geriledi.

Bu rakamlarla petrol fiyatları son iki günde yaklaşık yüzde 9 gerileyerek, son bir buçuk yılın en düşük düzeyine indi.

Petrol fiyatlarının düşüşünde ılık havaların yanı sıra ABD'nin yakıt stoklarındaki artış da etkili oldu.

Petrol fiyatlarındaki keskin düşüş, bazı OPEC üyelerini endişeye sevk ediyor. İranlı bir üst düzey yetkili, fonların piyasalardaki aktivitesini yakından izlediklerini ve gerekirse marttan önce toplanmayı düşünebileceklerini belirtti.

Hedge fonlar mı satıyor?

Uzmanlar, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki sert düşüşlerin, yüksek riskli hedge fonların başka varlıklara geçmesinden de kaynaklandığını belirtiyorlar.

Küresel ısınmaya dikkat çeken uzmanlar, ABD'nin kuzey bölgelerinde yaşanan mevsim normallerinin üzerindeki hava sıcaklıkların petrol talebini azaltığını kaydediyorlar. OPEC'in düşen fiyatlardan kaygı duyduğunu kaydeden uzmanlar, sıcak havaların ABD'de ocak ve şubat aylarında da devam edebileceğini belirttiler.

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerindeki seyrini devam ettirmesi halinde fiyatların 50 doların da altına inebileceğine dikkat çeken uzmanlar, böyle bir durumda OPEC'in arzı kısabileceğini kaydettiler.

Milliyet
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2007 Cumartesi

Editör: TE Bilişim