Son Konteyner Ticareti İstatistikleri (CTS) verilerine göre, Asya'dan gelen yük hacminde Haziran ayında yüzde 9 düşüş olurken, Batı Akdeniz ve Kuzey Afrika ile ticaret hacmi de yüzde 16 düştü.

Asya'dan konteynerle Doğu Akdeniz ve Karadeniz'e gönderilen malların miktarında da düşüş var. 2011 yılının Haziran ayında 1,2 Milyon TEU taşıma erçekleşmiş iken, 2012 yılının aynı ayında bu rakam 1,1 milyon TEU'ya düştü. 

Bu düşüş, yüksek sezonda yük hacminin artmasının beklendiği bir dönemde oluşması açısından da önemli.

Yükseliş yerine, Asya-Avrupataşımalarında önceki yıllara göre çoğu ayda düşüş görülüyor. 

Bu istatistiksel veriler aslında pek çok konteyner şirketinin Asya-Avrupa rotalarında bazı seferleri neden kaldırdıkları ve yüksek sezon navlun zamlarını neden ertelediklerini de anlatıyor. 

Talepteki bu düşüş, tam da kapasitedede önemli miktarda artışın olduğu bir döneme rastladı. Lloyds List İstihbarat verileri, 2012 yılının ilk yedi ayında konteyner gemi kapasitelerinde 800.000 TEU artış olduğunu gösteriyor. Bu da 800.000TEU yeni kapasitenin ilk yedi ayda dünyakonteyner filosuna katılmış olduğunu gösteriyor. Bu yeni kapasite içerisinde 10.000TEU üstü büyük konteyner gemileri 508.000 TEU'luk bir toplam kapasiteyi oluşturuyor.

Kuzey Amerika'dan Avrupa yönüne olan taşımacılıkta da düşüş var. Bu rotada Haziran ayında yüzde 7,5 düşüş görüldü. Nisan ve Mayıs aylarında da sırasıyla %12,1 ve %11,3 düşüş görülmüştü. 

Navlunlar ise artıyor!

Yülk hacmindeki bu aşırı düşüş baskısına rağmen navlunlar yükselmeye devam ediyor. En son Dünya Konteyner Endeksi (WCI) verisi Shanghai-Rotterdam navlununun TEU başına 163 dolar artışla 3,496 dolara çıktığını gösteriyor. 

 

 

 

Editör: TE Bilişim