İthal Enerjinin Maliyeti 33 Milyar Dolar

ANKARA - Mustafa Öztürk, AA muhabirine, komisyon tarafından hazırlanan tarımdan ulaşıma, sanayiden ormana, meteorolojiden su kaynaklarına ve enerjiye kadar Türkiye'nin irdelendiği 520 sayfalık raporla ilgili bilgi verdi.

Raporun, ''enerji'' ile ilgili bölümünde, AB ülkeleri ile diğer ülkelerin kıyaslandığını anlatan Öztürk, kişi başına yılda Avustralya'da 10 bin, Kanada'da 17 bin, Fransa'da 7 bin 500, Almanya 6 bin 900, ABD'de 13 bin 244 Türkiye'de bin 656 kilowatt/saat elektrik enerjisi tüketildiğini ifade etti.
Türkiye'nin, kişi başına enerji kullanımı bakımından fakir ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Öztürk, önümüzdeki dönemlerde enerji ihtiyacının artarak devam edeceğini söyledi.

Türkiye'de yılda 190 milyar kilowatt/saat elektrik tüketildiğini belirten Öztürk, bu miktarın yüzde 48.3'ünün doğalgaz çevrim santrallerinden karşılandığını anlattı.
Enerji üretiminde, doğalgazın payının çok yüksek olduğuna dikkati çeken Öztürk, ''Türkiye yurt dışından satın aldığı enerjiye yılda 33 milyar dolar ödeme yapıyor. Enerji kaynaklarının yüzde 73'ünün yurt dışından temin edildiğini görüyoruz. Türkiye, enerji kaynakları bakımından dışa bağımlı yaşıyor'' diye konuştu.

Türkiye'nin 2020 yılına ait enerji projeksiyonunu da oluşturduklarını belirten Öztürk, bu dönemde hidroelektrik santrallerinin payının yüzde 23'e yükseleceğini, doğalgazın payının yüzde 34'lere ineceğini, petrolün yüzde 1'e düşeceğini, kömürün payının ise yüzde 33'lere çıkacağını tahmin ettiklerini ifade etti. Öztürk, bu enerji kaynakları arasında en fazla kömürün sera gazı salınımına neden olduğunu söyledi.

'Kayıp, kaçak ve faturalandırılmayan elektrik enerjisinin ülkeye maliyeti yılda 1.1 milyar YTL civarında'' diyen Öztürk, kayıt altına alınan elektrik enerjisi tüketiminin yüzde 9'unun faturalandırılmadığını anlattı.(AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim