Handy Piyasasında Tonaj Sıkıntısı Ufukta

Dünya handysize tonajının yarısını 2010 yılına kadar söküme gitmesi bekleniyor. Şu ana kadar ise tonajın ancak %13’ü kadar yeni inşa siparişinin verilmiş olması, handy tonajda sıkıntının ufukta olduğunu gösteriyor.

Lloyds List tarafından Singapur’da düzenlenen birinci handysize ve handymax konferansında konuşan Precious Shipping İdari Müdürü Khalid Hashim; sektörlerinde mevcut gemilerin yarısına gemisökümcülerinin yolunun gözüktüğünü söyledi.

Bangkok merkezli Precious Shipping, halen 46 handy boy dökmeci gemiyi filosunda bulunduruyor, ancak en eskilerinden 10 tanesini son aylarda elinden çıkarmış.

2010 yılı itibariyle 27 yaş ve daha yaşlı olacak handy gemiler dünya handy filosunun %49,22 sini oluşturuyor. Clarkson Araştırma İnceleme ve Aries Shipbroking şirketlerinin verilerine dayanılarak yapılan incelemede, 10.000 DWT ve 30.000 DWT arasında handy gemilerin %37,2 sinin bu yıl itibariyle yukarıda bahsedilen yaş sınırlarını açmış bulunacağı görülmekte.

Buna tezat  bir şekilde aynı brokerlerin verileri 2010 yılına kadar yeni inşa siparişlerinin bu yılın 1 ocak günü itibariyle mevcut filonun ancak %9,2 si kadar olduğu görülmekte. Son aylarda handysize siparişlerinde bir sıçrama oldu ve Braemar Seascope adlı kuruluşun tahminlerine göre yeni inşa siparişleri mevcut filonun %13 üne kadar yükseldi.

Hashim’in belirttiğine göre bu yılın ilk çeyreğinde söküme gidenler ve yeni inşalar dengesi sonrası  dünya handy filosunda sayı olarak meydana gelen artış sadece 5 adetle sınırlı kalmış. “2007 gibi parlak bir yılda bile söküme gemi gönderdik” diyor.

Projesi yapılmış yeni inşalar dikkate alındığında 2010 yılına kadar olacak ilave mevcut filonun sadece %9,2 sini oluşturuyor.

Hashim, gerçekleşecek miktarın sadece %6’da sınırlı kalacağına inanıyor.  Çünkü ona göre Çin tersanelerine verilen siparişlerin pek çoğu zamanında teslim edilemeyeceği gibi verilerde sözü edilen  bazı siparişler aslında verilmiş değil.

2006 yılında 104 handy geminin teslimi planlanmıştı, ancak yıl sonunda gerçekleşen rakam sadece 65 oldu.

Hashim, Çinli tersanecileri 3 kategoriye ayırıyor; birinci gruptakiler zirvede olan tersaneler ki bunlar handy gemi inşasına ilgi duymuyorlar, ikinci ayağı ise yalpalayan tersaneler ki bunlar bazen gemi de inşa etmekteler, üçüncü ayak ise “kahverengi saha tersaneleri”  ki buraya sipariş veren armatörler henüz mevcut olmayan bir tersaneye sipariş vermekteler, ki bu tersaneleri kurmayı planlayanların da hiçbir tersanecilik kayıtları yok.

2010 yılına kadar ömrünü doldurmuş gemilerin hepsinin söküme gitmesi uzak bir ihtimal, çünkü bu pazarın tamamen çökmesine de neden olabilir, ancak armatörler gemilerine ne kadar ihtimam gösterirlerse göstersinler yine de pazardaki mevcut patlamayı dikkate alırsak gemsökümünün kaçınılmaz olacağı da görülüyor.

Intercargo Genel Sekreteri Roger Holt, bunun pazarın karar verebileceği bir konu olmadığını, çünkü gemilerin yapısal olarak daha fazla hizmet vermelerinin mümkün olamayacağını söylüyor.

Ömrünü doldurmuş gemilerin yarısından azının bile söküme gitmesi armatörlere güçlü bir pozisyon sağlayacak.


Breamer Seascope kuruluşunun Asya/Avustralya grup araştırma müdürü Peter Malpas söküm yaşına ulaşmış gemilerin %40’ının bile söküme gitmesinin pazarın 2006 koşullarını yakalamasına yeteceğini söylüyor.

“Her ne kadar 480 gemi söz konusu olsa da, yaş durumuna baktığınızda bu mümkün” diyor.

Bu hesaplamalarda yeni inşa siparişleri verilen handy gemiler de dikkate alınıyor. Bu sayı 25 Mart itibariyle 69 sipariş düzeyinde.

Thoresen Thai Acentecilik İdari Müdürü Chandchuta Chandratat şu yorumu yapıyor: “Handy boy gemiler tedarik büyümesi açısından en cazip gemiler, çünkü en düşük sipariş sayısına sahipler” Bu şirketin 45 handymax vehandysize gemisi var.

Bununla birlikte şu yorumu da ekliyor: “yerleşik tersanelerden sadece birkaçı handy boy dökmeci inşa etmeyi istiyor, ve yeni tersaneler siparişleri kabul etmekte olsalar bile, çabucak handymax ve panamax gemilere geçiş yapıyorlar.”

Gemilerin boyutlarının büyümesi gemilerin ham sayılarının resmin tamamını görmeye yetmeyeceği anlamına gelmiyor. Yeni gemilerin boylarının büyümesiyle aynı tonaj büyüklüğüne daha az sayıda gemiyle ulaşılabileceği bir gerçek.

Hashim’in değerlendirmesine göre  gelecekte handy pazarı 28.000 DWT ile 35.000 DWT arasında çok az bir aralıkta sıkışacak; çünkü küçük gemiler daha büyük kapasiteli gemilerle yer değiştirecek ve toplam gemi sayısında da azalma olacak.


Lloyds’List’ten çeviri: DenizHaber.Com

Yayın Tarihi: 30 Mayıs 2007

Editör: TE Bilişim