SeaNews Turkey'de yer alan Bloomberg çıkışlı habere göre, demir cevheri ve kömür taşıyabilen bir capesize dökme yük gemisinin kiralama ücreti bir kaç hafta içerisinde iki katına çıkabilir. Bu tahmini New York merkezli Dahlman şirketinin analisti Omar Nokta yaptı.

Nokta'nın tahminine göre bu gemilerin günlük kirası Ağustos ayında yüzde 34 artarak günlük 33 bin dolara çıkabilir. Kiralama ücretleri, halen BDI endeksine göre günlük 12,607 Dolar seviyelerinde bulunuyor.

Avustralya ve Brezilyadan ithal edilen demir cevheri fiyatı bu yil  ilk kez Çin'de imal edilen çelik katkı maddesi fiyatının altına düştü. Bu da taşımacılığın patlamasına ve kiraların yukarıya gitmesine neden oldu. Capesize kiraları günlük 9145 Dolar seviyelerinde gitmekteyken artmaya başladı. Bu miktar 2010 ortalamasının üçte birine eşitti.

Nokta'ya göre sahnede bir geri dönüş yaşanıyor ve bu en azından önümüzdeki haftalarda böyle devam edecek.

Dökme yük gemilerinin navlun durumunu dünya çelik piyasası domine ediyor. çünkü denizyoluyla yapılan taşımacılığın %51 ini demir cevheri, kömür ve çelik ürünleri oluşturuyor, miktar olarak bu yükün 2011 yılında 3,56 milyar metrik ton olduğu tahmin ediliyor.

Panamax gemiler de etkilendi

Bu arada demir cevheri taşımacılığındaki artış panamax dökmecileri de etkilemiş durumda. Navlun bekleyen panamax gemi sayısı azaldı. Pasifik bölgesinde navlun bekleyen panamax dökmeci sayısı Temmuz ortalarında 226 iken bu sayı şu sıralar 145'e düşmüş durumda.

Ortalama panamax navlunu yüzde 1,1 artarak günlük 12,674 dolara çıktı. Panamax gemilerden %25 daha küçük kapasiteli olan supramax dökmecilerin günlük kirası da yüzde 1,1 artarak 13,555 dolara yükseldi. Handysize gemilerin kiraları ise önceki aya oranla yüzde 0,2 artarak günlük 9,494 dolar civarında seyrediyor.

Editör: TE Bilişim