SeaNews Turkey'de yer alan habere göre; Clarkson Araştırma Şirketinin son raporuna göre, son 26 yılın en kötü emtia taşımacıık piyasasının yaşandığı 2012 yılından sonra 2013 yılında da kötüye gidiş devam edebilir; eğer armatörlerin gemi navlunlarını arttırmalarına engel olan gemi arz fazlası devam ederse...

Tahıldan demir cevherine kadar tüm dökme yüklerin taşımacılık maliyetlerinin ölçüsü olan Baltık Dökme Kuru Yük Endeksinin 2012 yılı ortalaması 923 puan oldu. 

Bu puan, son 26 yılın en düşük yıllık ortalamasına işaret ediyor. 

Endeksin son gösterge açıklama tarihi 26 aralık olacak, yani yıl hemen hemen bitti denilebilir. Londra merkezli Clarkson araştırma şirketinin Dökme Kuru Yük bölümü başkanı Guy Campbell; "Önümüzdeki yıl piyasa baskı altında olacak, sanırım böyle düşünen sadece biz değiliz" diyor. 

Ancak Campbell, görüşlerini açıklarken piyasanın gelecek yıl daha yukarıda mı yoksa daha aşağıda mı olacağı konusunda ipucu vermekten kaçındı. 

Campbel; "Hala görmekte olduğumuz şu: piyasayı belirleyen ana etken hala yeni piyasaya giren tonaj" şeklinde konuşuyor. 

Cevher, kömür, buğday ve diğer dökme emtia ticaretinde önümüzdeki yıl %4 lük bir artış beklenirken toplam filo kapasitesinde %7 lik bir artış beklenmekte. 

 

 

Editör: TE Bilişim