EPDK, doğalgaz ve LNG fiyatlarını serbest bıraktı 

Türkiye 2008 yılında elektrikte otomatik fiyatlandırmaya geçmeye hazırlanırken, EPDK sürpriz bir kararla doğalgaz toptan satışıyla LNG satışında üst sınırı belirleyen ve 2002’den beri yürürlükte olan ’fiyat formüllerini’ yürürlükten kaldırdı. Buna göre, toptan satış yapan doğalgaz ve LNG firmaları EPDK’ya başvurmadan, serbest kurallar içinde, istedikleri fiyatlardan gaz ve LNG satışı yapabilecek.

2008’de satış fiyatlarının serbestçe belirlenmesine yönelik düzenlemeyle “piyasanın kendi dinamiklerinin harekete geçmesinin sağlanması” amaçlandı.

Daha önce toptan satış fiyatları doğalgazın ağırlıklı alım fiyatıyla döviz kurundaki değişimlere göre belirleniyordu. EPDK, Ocak 2007’de toptan satış için metreküpte 0,440 YTL civarında bir üst sınır fiyatı belirlemişti. Bu arada 2008 yılında, yerli doğalgazın satışını yapan TPAO ve Aksa’nın yanı sıra BOTAŞ’ın yaptığı kontrat devirleri kapsamında 4 milyar metreküplük özel sektör gazının piyasaya girmesi bekleniyor. Böylece doğalgaz ithalatını BOTAŞ’ın yanı sıra Shell Enerji, Bosphorus Gaz, Enerco Enerji ve Avrasya Gaz yapacak.

vatan

Editör: TE Bilişim