3’üncü Türk Denizciliği ve Gemi Finansmanı Konferansı İstanbul’da yapıldı

Lloyd's Shipping Economist'in 3’üncüsünü düzenlediği Türk Denizciliği ve Gemi Finansmanı Konferansı 19–20 Kasım’da İstanbul Hyatt Regency Otel’de yapıldı. Arkas Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’ın başkanlığını yaptığı konferansın teması “ Önlem zamanı mı yatırım zamanı mı?” oldu.

Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Türk Denizciliği ve Gemi Finansmanı Konferansı, İstanbul Hyatt Regency Hotel’de 19–20 Kasım tarihlerinde gerçekleşti. Lloyd's Shipping Economist'in  düzenlediği Konferansın teması, dünyadaki ekonomik krizin denizcilik piyasasının etkilerine paralel olarak  “ Önlem zamanı mı yatırım zamanı mı?” olarak belirlendi. Başkanlığını Arkas Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’ın yaptığı konferansa,  Türkiye ve dünya denizcilik sektörünün önemli isimleri katıldı. Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Denizbank Baş Ekonomisti Saruhan Özel, Doll Shipping Consultancy’nin Genel Müdürü Fred Doll, Meridian Marine ve Management’ın Genel Müdürü Alastair Evitt ve ING Bank Direktörü Rory Hussey konferansın konuşmacıları arasındaydı.  Alman Hypovereinsbank Bankası Genel Müdürü ve Global Gemicilik Bölümü Başkanı Ingmar Loges, Türk gemi finansmanı piyasasındaki riskler ve rekabeti incelerken, Garanti Bankası Ticari Bankacılık Pazarlama Koordinatörü Recep Bastuğ, Türk bankacılık sektöründen finans sağlamayla ilgili genel yönlendirmeler sundu.

Dünyaya açılan kapılar Karadeniz ve Akdeniz

Konferansta, ulusal ve uluslararası büyük denizcilik ve finans firmaları, mevcut piyasalara ve kredi sıkıntısının tahmini etkisine dayanarak temkinli davranma ile yatırım yapma arasında seçim yaptı. Arkas Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, konferansın ilk gününde yaptığı konuşmada Akdeniz ve Karadeniz’in deniz taşımacılığında dünyaya açılan kapılar olduğuna dikkat çekti.
“Karadeniz’de iki yıl önce 400 bin olan konteyner trafiği bu sene üç katına çıkarak 1.2 milyon TEU’ ya ulaştı.  Rusya’nın güneydoğusundaki Novorossisyk’te 350 bin,  Ukrayna’da 340 bin, Romanya’da 370 bin ve Bulgaristan’da 150 bin TEU konteyner elleçlendi. Alt yapı yatırımları devam ettikçe bu yükseliş de sürecek. Rusya’da şu anda 2 terminal bulunuyor. Kapasitesi 550 bin TEU olan Novorossisyk Limanı,  Romanya ve Ukrayna Limanları’na ek alt yapı çalışmaları yapılıyor. Dolayısıyla Karadeniz 1.2 milyon TEU’luk değil birkaç milyon TEU’luk konteynerin elleçlenebileceği bir alan. Uzakdoğu ve Avrupa’dan gelen tüm yüklemeler Rusya’ya giderken Türkiye’den geçiyor. Türkiye dünyada bir geçiş noktası ve bağlantı merkezi konumunda ve sene sonunda 4.7 milyon TEU’ya ulaşmayı bekliyoruz.” 
Akdeniz’deki ticaretin önemli bir pazar haline geldiğini söyleyen Arkas; “Eskiden ticaret sadece belli ülkeler arasında yapılırdı. Ama şimdi Akdeniz içinde kendi aralarında da ticaret yapmaya başladılar. Diğer yandan Güney Afrika önemli bir pazar haline geldi. Her ne kadar Avrupa kadar açık bir ekonomi olmasada tüketim yapmak isteyen insanları barındırdığı için geniş bir pazara sahip. Burada bizim yapmamız gereken bu bölgede düzgün ve kaliteli konteyner servisi vermek” dedi.

İşimize odaklanıp moral bulmalıyız

Dünyanın şu an sancılı bir dönem geçirdiğine ancak bunun her şeyin sonu olmadığına ve gelecek gemiler için halen personel sıkıntısı çekildiğini belirten Lucien Arkas, konuşmasına daha az negatif ve kötümser olarak bu sıkıntılı dönemin atlatılacağına değinerek devam etti. “Yılın ilk çeyreğinde kötü bir dönem bizi bekliyor ama bence ilkbahar bize tüneldeki ışığın ne zaman orada olacağına dair bir sinyal verecektir.”

 

Editör: TE Bilişim