SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, Avrupa Birliği düzenleyicileri, dünyanın en büyük denizcilik kredi bankası olan Almanya'nın HSH Nordbank bankasına (Eski adıyla Landesbank) 41 Mmilyar ABD doları tutarındaki kurtarma planı için yeşil ışık yaktı. Yalnız bankanın denizcilik kredilerini azaltması isteniyor.

Hanmburg bankasına , havacılık finansmanından çıkması ve denizcilik kredi portföyünü azaltarak bilançosunu %61 oranında aşağı çekmesi talimatı verildi. Banka bu talimatı gerçekleştirmesi durumunda kurtarma planında öngörülen eyaletler tarafından finanse edilecek kaynağı kullanabilecek.

HSH'nin 2014 yılı itibariyle denizcilik alanında 6,8 miyar dolarlık daha yatırım yapması bekleniyor. Bu da bankanın denizcilik defterini 4 yıl içinde 20,4 milyar dolara çıkarması anlamına gelecek.

Bankanın %85'ten fazla hissesine sahip olan Almanya'nın Hamburg ve Schleswig-Holstein eyaletleri tarafından finanse edilecek olan kurtarma planı 4 milyar dolar nakit para aktarımını, 13,6 Milyar Dolar tutarında 'Risk Kalkanı'nı ve 23 Milyar Dolar tutarında likidite garantisini içeriyor.

Rapora göre, banka 2010 yılında 38 milyar dolarlık kredi defteri oluşturdu, bu kredi stoğu içerisinde konteyner gemileri yüzde 38'lik oranı oluşturdu, konteyner taşımacılığı ise 208 küresel finansal krizinde hemen hemen tamamen çöktü.

HSH Nordbank Albert Ballin consorsiyumunun bir üyesi. Konsorsiyum, Hapag-Lloyd'un %61'lik hissesine sahip. Banka, 2009 yılında Şile'li taşıyıcı CSAV'nin kurtarılması için Alman konteyner armatörlerine yardımcı olmuştu.

Editör: TE Bilişim