SeaNews Turkey'de yer alan bir habere göre, Çin Ulaştırma Bakanı Li Shenglin, Çin'in konteyner ve dökme yük sektörlerine önümüzdeki 12 ay içerisinde yeni katılacak gemileri 'belli bir düzen içerisinde planlayacağını' açıkladı.

Hainan kentinde düzenlenen bir deniz taşımacılığı konferansında konuşan bakan Li, ulaştırma bakanlığının Çin'de gemi işasının seviyesini belirleyeceğini söyleyerek, deniz taşımacılığı pazarının 2008 yılında olduğundan daha kötü durumda olduğunu vurguladı.

Çinli gemi inşaatçıları ve gemi taşımacılık şirketleri düşen konteyner ve dökme yük navlunları yüzünden zor durumdalar. Bakan Li'nin konuşmasında söylediğine göre; "Çin gemi inşaatçıları daha küçük konteyner gemileri ve dökmeciler inşa etmek üzere pazara saldırgan bir şekilde girdiler ve çoklukla da Çin devlet bankalarınca finanse edildiler. Şimdi sektörde satın alanların verdiği büyük oranda sipariş fazlası var ve gemi satın alanlar Kore tersanelerince inşa edilen daha büyük gemilere yönelince Çin zor durumda kaldı".

Cosco ve China Shipping Container Lines adlı şirketler son dönemde mali kayıplar açıkladılar. "Bu devlet şirketleri pazar payını arttırmak için saldırganca hareket ettiler, ancak pazar liderlerinin ölçeğine göre ekonomileri çok daha küçük ve mevcut düşük navlunlardan dolayı oldukça zor durumdalar" hazırlanan bir rapor bu gerçeğin altını çiziyor.

Yine de konteyner taşımacılık sektörü bu yıl yüzde 5-5 lik bir büyümeyi yakalayacak. Hava taşımacılık navlunlarındaki ssıfır büyümeye bakarsak bu iyi bir oran.

Editör: TE Bilişim