Navlun düştükçe capesize tonajdaki gemiler seferden çıkarılıyor

Navlunlar kritik çizgiye yaklaştıkça işletme maliyetlerini karşılayamayacak hale gelen Capesize tonajdaki kuru dökmeyük gemileri seferden çıkartılıyor . 800 gemiden oluşan Capesize tonajındaki kuru dökmeyük gemisinden 30-40 civarındaki geminin geçen hafta tüm seferlerden çıkarılarak beklemeye alındığı açıklandı .

Spot market navlunlarının artık gemi işletme maliyetlerinin dahi altına düştüğü belirtiliyor .

Imarex ' de Singapur merkezli brokerlik şirketi sözcüsü Jeffrey Landsberg " Giderek daha fazla ve daha fazla Capesize geminin demirlemek zorunda kalacağı görülüyor . Sadece Singapur limanı açıklannda demirde yatmakta olan Capesize kuru dökmeyük gemisi yüzde 2.5-yüzde 5 oranlarına varmış bulunuyor . Dünyaca ta nınmış bazı brokerler büyük tonajlı gemi armatörlük firmalarının mevcut navlunlar seviyesinden gemilerini bağlamaya yanaşmadıklannı veya taşıyacaklan yük bulunmadığını işaret etmekteler. Singapur , Pire Limanları bölgesinde gemilerin Laidup seferden çıkartılarak bir koyda bekletilmesi için demirleme alanları üzerinde çalışmalar yapılıyor . Diğer taraftan işletme giderleri çok yüksek hale geldiğinden 1520 yaş arasındaki capesize gemiler ticaretten ilk çıkartılan gemiler olmakta . "

Armatörlük firmaları zorda

Akreditif açtırmanın son derece güçleştiği bir ortamda armatörlük firmaları şirketlerinin felakete sürüklenmemesi için son derece zor günler yaşadığnı aktaran Landsberg , " Armatör lük firmaları önerilen navlunların gülünç olduğunu belirterek , beklemeyi tercih edeceklerini açıklamaktalar . Bir kısım armatörlük firmaları sözcüleri ise gemilerini marketten yakında çekerek bir güvenli koyda veya liman dışında beklemeye alacaklarını duyurmaktalar . Günlük navlunların 1000 dolara inmesi karşısında gemilerini tamamıyla zararına çalıştırmaktansa , en az personel bırakarak , demirde yatmaya çekmenin kaçınılmazlığı da işaret edilmekte " dedi . Gemilerini uzun süreli anlaşmalarla sabit navlunlar üzerinden kiralamış olan armatörlük firmaları ise hallerinden son derece memnunlar . Ancak bazı armatörlük firmaları filosundaki tüm gemileri seferden alarak , resmen piyasalardan çıkıyorlar . Süratle yayılan küresel finansalkriz küresel ekonomik krize dönerken , en ağır etkisi denizlerde görülüyor .

Editör: TE Bilişim