Capesize Donatanları Panikte

Baltık Capesize Endeksi 24 Ocak Perşembe günü 496 Puan daha kaybederek 7352 Puana düşerken, Pasifik’te iş yapan gemi donatanları arasında panik başladı ve donatanlar düşük fiyat yarışına girdiler.

Baltık Capesize Endeksi; 15 Kasım’da 16,256 puanla rekor kırmıştı ancak 2008 yılında büyük düşüşler göstererek 2 Ocak’tan bu yana %44 oranında değer kaybetti. Capesize gemilerde zaman üzerine kiralamada fiyat ortalaması da Perşembe günü önceki güne oranla 5519 Dolar düşüş göstererek 81229 Dolardan kapandı.

Londra’dan bir broker Lloyds List gazetesine yaptığı açıklamada “Pasifikte pek çok armatör iş bağlayabilmek için fiyat kırıyor. Erken tarihli işlerde daha düşük fiyatlar geliyor, bunlar iş bağlama baskısı altında ve piyasa Avustralya’nın Doğu kıyısındaki olağanüstü durumdan dolayı bozulma yaşıyor” dedi. Uzmana göre; “Donatanlar endişe içerisinde ve bir an önce iş bağlamak istiyorlar, bundan dolayı da Pasifik bölgesi bütün piyasayı aşağıya çekiyor”.

Baltık Borsasında zaman üzerine kiralama ortalamsınm hesaplanmasında %20’lik ağırlığa sahip olan 172.000 DWT’luk bir gemi için Pasifik gidiş-dönüş sefer navlunu 8808 Dolar düşüş göstererek günlüğü 79923 Dolara düştü.

“Bugünkü düşüşün bir nedeni de Baltık endeksi rakamlarının gerçek piyasa değerlerini hep bir gün sonradan takip etmesidir” Brokerin görüşü böyle.

Baltık Dry Endeksi de düşüşüne devam ederek son 298 puanlık kayıpla 5948 puana düştü ve 7 ayın en düşük değerini gördü. 

Lloyds List Gazetesinden çeviri: DenizHaber.Com

DenizHaber’in Notu: Capesize gemiler, Süveyş Kanalı ve Panama Kanalından geçemeyecek büyüklükte olan büyük yük gemilerine verilen genel bir isimdir. Okyanus geçişleri için Ümit Burnu (Cape Hope) dolaşmak zorunda olduklarından bu gemilere genel olarak Capesize Gemiler adı verilmiştir. Capesize gemiler genel olarak 150 bin deadweight ton ve üstü gemiler olup büyük dökme yük gemileri, VLCC ve ULCC süpertankerler bu sınıfa girmektedirler. Ancak “Capesize” terimi tankerden daha çok büyük dökme yük gemilerini kastederek kullanılmaktadır. Standart bir Capesize dökme yük gemisi 175 bin deadweight ton taşıma kapasitesine sahip olup 400 bin deadweight e kadar olan kapasiteler mevcuttur. Bu gemilerin 20 metreye varan su çekimleri nedeniyle ancak su derinliği yeterli özel  terminallerde yükleme boşaltma işlemleri yapılabilmektedir.

Editör: TE Bilişim