Çalık ve Indian Oil, istasyon arıyor, TPAO ile görüşüyor  
 
Ceyhan'da rafineri kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) geçtiğimiz günlerde izin alan, akaryakıt dağıtım şirketi için de arayışlarını sürdüren Çalık Grubu ile Hintli petrol devi Indian Oil’in, akaryakıt dağıtım sektörüne yeni giren Turkish Petroleum International Company (TPIC) ile dirsek temasında olduğu öğrenildi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) iştiraki olan TPIC sektöre çok yeni adım attı ve ilk istasyonlarını Kayseri ile Yozgat’a açtı. Şirket, ilk etapta istasyon hedefini 40 olarak belirlemişti. Çalık ve Indian Oil’in TPIC’a stratejik ortak olması halinde sektörde ilk 5’in içine girebilme hedefiyle çok agresif bir büyüme politikası izleyeceği konuşuluyor.

Dağıtım pazarında büyümek isteyen ve birkaç ay öncesine kadar Bölünmez Ailesi’ne ait M Oil’i almak için Turkuaz Petrol ve Lukoil’le yarışan TPIC ile Çalık-Indian Oil ortaklığının, rafineri projesinde de TPAO ile işbirliği yapacağı iddia ediliyor.

Sektördeki iddialara göre dağıtım işinde büyümek isteyen TPAO ve Çalık-Indian Oil, güçlerini birleştirerek M Oil’in yanı sıra Alpet, Akpet ve Petline gibi pazar payı yüzde 1 ve üzerinde olan şirketlerden birini almak için ortak strateji belirleyecek.

Geçtiğimiz aylarda TPAO Genel Müdür Vekili Mehmet Uysal’ın bir konsorsiyumla, yurtiçinde bir rafineriye ortak olmak için çalışma yürüttüklerine ilişkin sözleri ise TPAO ile Çalık-Indian Oil arasındaki işbirliğinin işareti olduğu belirtiliyor.

ABD’li haber ajansı UPI de geçen hafta Çalık ve Hintli ortağının Türkiye’de petrol dağıtımı yapan bir şirketle hisse alımı için görüşmelere başladığını yazdı. Adı açıklanmayan bir Indian Oil yetkilisi haberde, “Çalık ile dağıtımda olmayı istiyoruz. Bunun için de bir şirketle hisse alımı için görüşüyoruz” açıklamasını yaptı.

2006’DA LİSANS ALDI

tpao bir süre önce alt kuruluşu tpIc çatısı altında TP Petrol isimli bir dağıtım şirketi kurdu. epdk’dan geçen yıl 15 yıllık dağıtım lisansı alan TP Petrol, ilk istasyonlarını da Yozgat ve Kayseri’de devreye soktu. Şirket, 2007 sonu için ise hedefini 40 istasyon olarak belirledi.

M Oil: Beklemedeyiz

* ÇALIK ve Indian Oil’in hisselerini alacağı iddia edilen bir diğer dağıtım şirketi ise M Oil. Ancak M Oil’in patronu Süleyman Bölünmez, şu anda kimseyle görüşmediklerini belirtti. Birkaç ay öncesine kadar Turkuaz, Lukoil ve TPIC ile görüştüklerini kaydeden Bölünmez, “Şirketimiz kısa bir süre öncesine kadar satılıktı. Birkaç şirketle görüştük. Şu anda ise beklemedeyiz” diye konuştu. 1996 yılında kurulan M Oil Bölünmez Petrolcülük’ün Türkiye çapında 450’ye yakın istasyonu, 7 terminali, 11 ikmal noktası ve madeni yağ üretim tesisleri bulunuyor.

Indian Oil 135’inci en büyük

* 1964 yılında kurulan Indian Oil, Hindistan’ın en büyük ticari firması.

* Şirket, Fortune Global 500 listesinde 135’inci sırada yer alıyor.

* Şirketin 2006 cirosu 53.7 milyar dolar, çalışan sayısı ise 36 bin 217.

* Indian Oil’in Hindistan’da 16 bin 600 benzin istasyonu bulunuyor.

Çalık: Henüz bir ortaklığı açıklama noktasında değiliz

Konuyla ilgili VATAN’ın sorularını yanıtlayan Çalık Grubu’nun patronu Ahmet Çalık, dağıtım şirketiyle ilgili çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Şu anda açıklanma aşamasına gelen bir gelişme olmadığını kaydeden Çalık, “Dağıtım şirketi konusunda niyetimiz var. Arkadaşlarımız Indian Oil ile yakın çalışıyorlar. Onun ötesinde yorum yok. Şu an açıklama noktasında değiliz” dedi.

vatan

Editör: TE Bilişim