Baltık Endekslerinde Tarihi Düşüş

Baltık Dry Endeksi dün tarihindeki en büyük günlük düşüşü göstererek rekor kırdı. Rekor çöküşte capesize kiralama fiyatlarındaki büyük düşüş neden oldu. 421 puan birden düşen endeks kapanışta 7 binin altını görürken, düşüş yüzdesi %5.74 oldu.

Capesize endeksi de rekor günlük düşüş gösterdi. 965 puan düşen endeks 8409 puandan kapandı. Ortalama günlük kiralama fiyatı bir günde 12,500 ABD Doları birden düşerek 95.627 ABD Doları/Gün oldu.

Capesize endeksi geçtiğimiz hafta Perşembe ve Cuma günleri de rekor oranda günlük düşüşler göstermişti. Endeks böylece bir haftada %20 oranında değer kaybederek Ağustos 2007 seviyelerine geriledi.

Baltık borsa sözcülerinden birisi yaptığı açıklamada “Olay çok basit, piyasada çok fazla sayıda gemi var” dedi. Sözcüye göre düşüşün ne kadar süreceği bilinmiyor, ancak henüz fırtınanın dindiği söylenemez.

Piyasayı aşağıya çeken nedenlerin başında Brezilya’nın dünyaya demir cevheri sevkiyatında kısıtlamaya gitmesi gösteriliyor. Ayrıca ABD ekonomisinde korkulan durgunluk beklentisi de forward navlun piyasalarını aşağıya çeken en önemli etken.

Baltık Dry endeksi, geçtiğimiz kasım ayında 11.039 puanla rekor kırmıştı. Bu rekora Çin’in demir cevheri talebinde o dönemki artış ve limanlardaki sıkışıklık neden olmuştu. Limanlar sıkışık olunca yük altında gemilerin uzun süre kalması nedeniyle yük alacak gemi bulmakta sıkıntı çekilmesi piyasanın yukarı gitmesine neden olmuştu.

Piyasalarla ilgili Polaris Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Levent Akson’un DenizHaber.Com için yaptığı analizi aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:

http://www.denizhaber.com/index.php?sayfa=yazar&id=27&yazi_id=100228

DenizHaber.Com

 

Editör: TE Bilişim