SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, Baltık kuru yük endeksi (Baltic Dry) 1986 yılından bu yana gördüğü en düşük seviyeye indi. Endeks, 12 Aralıktan bu yana süren günlük düşüşlerini zirveye taşıdı ve %65 lik bir düşüş göstererek son 26 yılın en düşük seviyesine inmiş oldu.

Endeks, hafta hafta ortasında 18 puan düşerek 662 ye geriledi, bu seviye dökme yük taşımacılığının küresel mali krizden dolayı çöküş yaşadığı 4 Aralık 2008 tarihinde kaydedilen 666 puanın da altında.

Dünya denizciliğinin barometresi olarak kabul edilen Baltık Kuru Yük Endeksindeki bu düşüş, yeni inşa gemilerin pazarı istila etmesiyle ortaya çıkan gemi arzı fazlalığına bağlanıyor.

OSLO'nun analizcisi  Erik Nikolai Stavseth konuyla ilgili 'Derinden endişeliyim' derken Clarkson analisti Guy Campbell 'Sonunda karabulut bizim üzerimizde' şeklinde görüş açıkladı.

Campbell, 2012 yılının zor bir yıl olacağının altını çizerken bu yıl navlun talebinde %5,5 luk artış beklediklerini ama buna mukabil kapasite artışının %12 olacağın belirtti. 

Editör: TE Bilişim