Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, İzmir Limanı’nın 10,5 metre olan dip derinliğinin yetersiz olduğunu belirterek, “Bu sorun çözülmedikçe İzmir gelişemez.” dedi.

Limanın şehrin büyümesine büyük katkı sağladığını ifade eden Arkas, dip taraması yapılarak derinliğin arttırılmasını gerektiğini vurguladı.

Problemin çözülmesi halinde İzmir’in bereketli bir şehre dönüşeceğini belirterek, “Bu sorun çözülmeden, kim ne derse desin limandan bir gelecek beklemek zor. Bir havaalanı düşünün, gelecek olan uçak boyu pistinize göre büyük kalınca, ufak uçakların kalktığı yerel bir havaalanı durumuna düşersiniz.” şeklinde konuştu.

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD)’nin Çarşamba Toplantıları’nın bu ayki misafiri Lucien Arkas oldu. Lojistik sektörünün önde gelenlerinden Arkas, İzmir Limanı’ndaki sıkıntılara dikkat çekti. Limanın dip taramasının çevreye zarar vermeden yapılmasını isteyerek, “Yoksa burası Efes’e döner. Alsancak tarafındaki iskeleleri alırsak bu sorunu çözeriz.” dedi.

‘EGE’Yİ KALE GİBİ KUŞATMIŞIZ, NE ÇIKIYORUZ NE GİRİYORUZ’

Lucien Arkas, işadamlarına İzmir’in dışına çıkmaları önerisinde de bulundu. Büyük şirketlerin parayı dışarıda kazandığını, İzmirli firmaların da dışarıya açılması gerektiğini dile getiren Arkas, şöyle konuştu: “İzmirli, ürettiğini İzmir dışına satmanın yollarını aramalı. Buranın dışında başka yerde de ikinci bir iş yapabilirsiniz. Çıkın şu İzmir’den biraz ya. Ege’yi kale gibi kuşatmışız, ne çıkıyoruz ne giriyoruz. İzmir’den ben çıktım, 40 senemi aldı. Bu küreselleşen dünyada dışa açılmadan olmaz.”

Arkas, etrafta çalışılabilecek pek çok yer olduğunu, Hazar’ın ötesine geçmek için Gürcistan ve Azerbaycan’da büro açtığını aktardı.

‘PAZARLARIMIZ DARALIYOR, YENİLERİNİ BULMAMIZ LAZIM’

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı, işadamlarının Türk ekonomisinin son aylarda hızının kesildiği yönündeki sorulara karşılık ise Türkiye’nin ihracat pazarlarının daraldığını ancak iç talebin henüz doyuma ulaşmadığını söyledi. Arkas,  “Türkiye’nin kendi iç pazarı var. Halk daha tam doyum noktasına gelmiş değil. Türk insanı çalışarak bunu elde edebileceğini, çalışmadan olmayacağını biliyor. O bakımdan endişelenmeye gerek yok. Beni esas rahatsız eden, pazarlarımızın daralması. Yeni pazarlar bulmak zorundayız. Mesela biz Batı Afrika’ya açılmayı planlıyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilişim