Akson: " Kârlar devam edecek "

Dünya ticaretinin yüzde 90'ı gemi taşımacılığı ile gerçekleştiriliyor. Dünyada deniz taşımacılığı yapan gemilerin yüzde 70'i enerji ve metal ürünlerinin taşımacılığını yapıyor.

Küresel ticaretteki artışla birlikte navlunlar da son beş yılda rekor düzeylere çıktı .

Örneğin. 2001 yılında büyük ölçekli bir geminin navlunu 10 bin dolar düzeyinde iken bu rakam bugün 200 bin dolarlarda.

Küçük ölçekli gemilerin navlunlan dahi bu dönemde 45 misline çıktı.

Bu ortam Türk işadamlarının da armatörlüğe daha fazla önem vermesine yol açtı.

Örneğin, daha önce sektörde herhangi bir tecrübesi bulunmayan Yalçın Sabancı, 1999' da Yasa Holding' i kurarak armatörlük yapmaya başlıyor.

Bugün filo büyüklüğü 1 milyar doların üzerinde olan ve geçtiğimiz yılı yaklaşık 150 milyon dolar ciro ile kapattı.

Dünyanın en büyük filolarından birine sahip olan Azeri işadamı Mübariz Masimov, geçtiğimiz ay şirketin merkezini Malta' dan Türkiye' ye taşıyacağını açıkladı.

Sektördeki bu yüksek getirilerin etkisiyle Uzakdoğu tersanelerinde verilen gemi siparişleri açısından Türk armatörler, ilk altı ülke arasında yer alıyor.

Bu siparişler bugün filo büyüklüğü açısından 20'nci sırada bulunan Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda daha yüksek sıralara yerleşeceğini işaret ediyor.

Bugün, gemicilik sektöründeki en önemli soru mevcut yüksek navlunların devam edip etmeyeceği.

Polaris Denizcilik Genel Müdürü Levent Akson, navlunlarda önümüzdeki iki yıl içerisinde çok ciddi bir düşme beklemediğini ifade ediyor: " Elbette beklenmeyen durumlar söz konusu olabilir. Örneğin, petrol fiyatlarındaki artışlar tüm dünya ekonomisini olumsuz etkileyecektir. Eğer navlunlar daha artarsa, navlunlardaki bu artışlar da maliyetleri olumsuz etkileyecek ve bu durum bir nevi ekonomik frene yol açacaktır. "

Kaynak: Platin Dergisi

Editör: TE Bilişim