Dünyanın en büyük konteyner taşımacılık şirketlerinden birisi olan Danimarka'lı Maersk Line, 20 adet 18.000 TEU'luk süper mega konteyner gemisi sipariş ettiklerini ancak bunun rakiplerinin iddia ettiği gibi pazarı süper mega konteyner gemileriyle doldurmayacağını açıkladı. Maersk'e göre piyasayı domine eden asıl 13.000 TEU büyüklüğündeki konteyner gemileri olacak.

Maersk'ün Gemi Yönetimi şefi Soren Andersen, şirketinin verdiği siparişin "saldırgan bir büyüme" anlamına gelmeyeceğini çünkü  bu siparişin pazardaki büyüme beklentilerinin üzerinde bir genişlemeye işaret etmediğini söyledi.

Andersen, şöyle dedi: Biz inanıyoruz ki filo büyümesi olarak bakıldığında rakiplerimizden gerideyiz. Aynı zamanda pazardaki büyüme beklentilerinin de gerisindeyiz."

Andersen, her birisi 190 Milyon ABD Dolarına malolacak olan 18.000 TEU konteyner gemilerinin yeni endüstri standardı olacağına inanmadığını, bunun yerine 2015 yılında genişletilen Panama Kanalı'nın da devreye girmesiyle 13.000 TEU gemilerin daha yaygın olarak pazarda yer alacağına inandığını söyledi.

Andersen; "Genel anlamda bu büyüklükteki gemileri sadece birkaç şirket alacaktır. Yakıt 5 yıl öncesine oranla çok daha önem kazandı. Slow Steaming'de gördüğümüz gibi bütün endüstriyi değiştirecek boyutta anlam taşımaya başladı yakıt maliyetleri. Bu gemiler 17-22knots yapacak şekilde düşük sürate göre üretiliyorlar. Biz gemilere yeni beygir gücü ilave ediyor değiliz" şeklinde görüş belirtti. 

Editör: TE Bilişim