Capesize (Atlantik and Pasifik)

Uzak Doğu'da yaklaşmakta olan tatil nedeniyle, fiyatlar hafta boyunca düşüş eğilimindeydi. Kısa ve orta vadeli kontratlar dışında, fiyatlarda büyük bir gerileme görülmedi. BCI 538 puan kaybederken, 4 T/c rotası yaklaşık %17 düşüşle 7.194$ seviyelerindeydi. Batı Avustralya-Çin $11, Brezilya-Çin 27$ düzeylerindeydi.

Panamax (Atlantik and Pasifik)

Çok az yeni hareketliliğin görüldüğü Pasifik ve Atlantik'te fiyatlar hafta boyunca baskı altındaydı. Spot fiyatlar düşerken, spot piyasadaki gemi sayısı arttı. Pasifik'te yaklaşan tatil dönemi de, söz konusu duruma ek olumsuz etki yapıyor. Kontrat fiyatları küçük de olsa düşüş gösterirken, günlük 24.000$-25.000$ seviyeleri kaydedildi.

Handy (Uzak Doğu/Pasifik)

Spot piyasa, Güneydoğu Asya bölgelerinden yüklemelerde en iyi anlaşma değerlerinin sağlandığını gösterir bir şekilde zayıf görünümde. Söz konusu durum, özellikle Orta Doğu'ya yapılan seferler için geçerli. Uzak Doğu'nun kuzeyinde ton başına ödenen fiyatlar düştü. Haftanın ortasında biraz daha fazla hareket gözlendi. Dönemsel kiralama hareketliliği daha düşük olsa da, anlaşılan fiyatlar hafta içinde yapılan son kontratlara kadar geçerliydi.

Handy (Kuzey Avrupa/Akdeniz)

Akdeniz ve Karadeniz çıkışlı gemilere olan düşük talep, gemi talep eden çimento tacirlerine, Batı Afrika ve Güney Amerika'ya seferlerde başarılı kontratlar yapma şansı sağladı. Kiracılar bu durumdan yararlanarak, tasarruf yapmak için, dönüş yolunda dolu iki sefer temelinde çalıştı. Kuzey Avrupa'dan hurda sevkiyatı halen canlıydı; fiyatlar iyi seviyelerde olmasına rağmen, önceki haftalara göre hafif düşüş gösterdi. Söz konusu hareketlilik, bu bölgeden diğer bölgelere ticaret hareketliliğini de artırdı. Batıya seyahat eden gemiler, kısa süreli olarak yük alarak tek yönlü seyahat maliyetini elde etmekte sakınca görmediler. Bu, Güney Afrika üzerinden daha zayıf olan Pasifik pazarlarına sefer anlamına gelse de, söz konusu uygulamaya sıklıkla gidildi.

Handy (ABD/K.Atlantik/Lakes/G.Amerika)

Brezilya limanlarında şeker yükleme sürecinin düşük tahıl talebine bağlı olarak uzun sürmesi, Güney Amerika piyasasına yardımcı olmazken, kontrat seviyeleri geçen hafta ile hemen hemen aynı konumda kaldı. Yükün ABD Körfezi'nde toplandığı görülürken, Avrupa'ya kömür sevkiyatı ve bu hattaki fiyatlar geçen haftaya göre değişiklik göstermeksizin halen yüksek seviyedeydi. ABD'nin Atlantik limanlarındaki yavaşlık, toparlanmaya yardımcı olmadı.

Handy (Hint Okyanusu/Güney Afrika)

Hindistan-Çin demir cevheri rotası halen düşük eğilimdeydi. Kiracıların talebi düşük kalırken, büyük modern gemi sahipleri fiyatları mantıklı seviyelerde tutmaya çalıştı. Güney Afrika'dan Çin/Arap Körfezi'ne yavaş seyreden kömür ticareti de, Hindistan/Çin ayağına 500$-1000$ düşüş gösterdi. Birkaç Supra, bu bölgeden, spot piyasaya göre daha yüksek seviyede fiyatlar ile kısa dönemler için kiralandı.

Editör: TE Bilişim