YAŞ TOPLANTISI SONA ERDİ

Yüksek Askeri Şurasında alınan kararlarla; Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek emekli oldu. Donanma Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu Deniz Kuvvetleri Komutanlığına getirildi.

Yüksek Askeri Şura’da alınan kararlarla, 30 Ağustos 2005 tarihi itibariyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) üst komuta kademesi şekillendi.
     
Buna göre, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon emekli olacaklar.
     
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nı Donanma Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nı ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert devralacak. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da 1. Ordu Komutanlığı görevini yürütecek.
     
Ege Ordu Komutanı Orgeneral Sebahattin Işık Koşaner Genelkurmay 2. Başkanlığı’na, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel de Ege Ordu Komutanlığı’na atandı.
     
Oramiralliğe yükselen Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Muzaffer Metin Ataç Donanma Komutanı oldu. Orgeneralliğe yükselen Genelkurmay Başkanlığı Plan ve Prensipler Başkanı Hava Korgeneral Aydoğan Babaoğlu Harp Akademileri Komutanlığı’na atandı. Brüksel’deki Türk Milli Askeri Temsil Heyeti Başkanı Korgeneral Ergin Saygun da Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı’na getirildi.
     
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri bulundukları görevi bir yıl daha sürdürecek.
 2’nci Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık, 3’ncü Ordu Komutanı
     
Orgeneral Orhan Yöney ve Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral İsmail Koçman’ın görev yerlerinde de değişiklik yapılmadı.
  

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

      
     Oramiralliğe Yükselen Koramiral

      Koramiral Muzaffer Metin Ataç.
     
     Koramiralliğe Yükselen Tümamiraller

      Tümamiral Ahmet Feyyaz Öğütçü.
      Tümamiral Emin Murat Bilgel.
     
     Tümamiralliğe Yükselen Tuğamiraller

      Tuğamiral Mustafa Baha Eren.
      Tuğamiral Abdullah Can Erenoğlu.
      Tuğamiral Hüseyin Yalçın Kavukçuoğlu.
     
     Tuğamiralliğe Yükselen Albaylar

      Deniz Kurmay Albay Ali Semih Çetin.
      Deniz Kurmay Albay Abdullah Gavremoğlu.
      Deniz Kurmay Albay Soner Polat.
      Deniz Kurmay Albay Erhan Akporay.
      Deniz Kurmay Albay Mustafa Karasabun.
      Deniz Kurmay Albay İsmail Dikmen.
      Deniz Sultanbet Kurmay Albay Naci Tayfun Tansan.
      
      GÖREVLERİ 1 YIL UZATILANLAR

Yüksek Askeri Şura kararı ile 30 Ağustos 2005 tarihinden geçerli olmak üzere görev süreleri bir yıl uzatılan amiraller şunlar:     

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
      
     Tuğamiraller

      Tuğamiral Mehmet Ali Çınar.
      Tuğamiral Hasan Ömer Akdağlı.
      Tuğamiral Ahmet Aksoy.
      Tuğamiral Ahmet Şenol.
      Tuğamiral Nazım Çubukçu.
      
      DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANI
ORAMİRAL YENER KARAHANOĞLU ÖZGEÇMİŞİ

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Donanma Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu’nun özgeçmişi şöyle:

ORAMİRAL YENER KARAHANOĞLU

Oramiral Yener Karahanoğlu, 1946 yılında Erzurum’da doğdu. 1964’te Deniz Harp Okulu’ndan asteğmen olarak mezun oldu ve Deniz Harp Okulu’nda ilave 2 yıl öğrenim görerek 1966 yılında donanmaya katıldı.

1976 yılına kadar Deniz Kuvvetleri’ne bağlı çeşitli gemilerde branş subaylığı ve gemi komutanlıkları yapan Oramiral Karahanoğlu, 1978’de Deniz Harp Akademisi’nden mezun oldu. Ardından kurmay subay olarak çıkarma filosu harekat, istihbarat ve muhabere şube müdürlüğü, TCG Tınaztepe İkinci Komutanlığı, TCG Yarhisar Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Harekat Başkanlığı’nda irtibat ve istihbarat karargah subaylığı, TCG Kılıçalipaşa komutan vekilliği, Donanma Komutanlığı’nda harekat ve eğitim şube müdürlüğü ile harekat grup başkanlığı, deniz kuvvetleri komuta kontrol daire harekat şube müdürlüğü ve 1. Muhrip Filotilla Komodorluğu görevlerini yürüttü.

1990 yılında tuğamiralliğe terfi etti. Tuğamiral rütbesiyle Deniz Kuvvetleri Harekat Eğitim Daire Başkanlığı ve Çıkarma Gemileri Komutanlığı görevlerinde bulunan Oramiral Karahanoğlu, 1994’te tümamiralliğe terfi etti.

Tümamiral rütbesi ile Deniz Kuvvetleri Lojistik Başkanlığı ile harp filo komutanlığı görevlerini yürüttü.1998 yılında koramiralliğe terfi ederek Deniz Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı ve Kurmay Başkanlığı ile Güney Deniz Saha Komutanlığı görevlerinde bulundu.

Oramiralliğe 2003’te terfi eden Karahanoğlu, Donanma Komutanlığı görevinin ardından 30 Ağustos 2005 itibariyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı.

Fatma Aytaç Karahanoğlu ile evli olan Oramiral Yener Karahanoğlu’nun, 2 çocuğu bulunuyor.

DenizHaber.Com
      
    

Editör: TE Bilişim