Erol Yücel'den Sert Mesajlar

Deniz Ticaret Odası’nın aylık olağan meclis toplantısında ağırlıklı olarak denizcilik eğitimi konusu geçtiğimiz hafta İTÜ Denizcilik Fakültesinde gerçekleşen balık gününde yapılan konuşmalar oldu. Gerek DTO Meclis Başkanı Erol Yücel, gerekse DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan sert mesajlar verdiler.

DTO Meclis Başkanı Erol Yücel; yaptığı uzun konuşmanın hemen hemen  tamamını bu konuya ayırdı. Erol Yücel; konuşmasında Balık Günü’ne neden katılmadığına değinmezken, balık gününde yapılan konuşmaları eleştirdi. Erol Yücel; balık günü yapılan konuşmaları internet sitelerinden okuduğunu ve bu durum karşısında sessiz kalmasının mümkün olmadığını söyleyerek meydana gelen olayların tarihsel bir kronolojisini yaptı.

“4üncü yıla girdik YÖK Bize üniversite izni vermiyor”

4üncü yıl girildiği halde kendilerine denizcilik üniversitesi kurmaları için izin verilmediğini belirten Erol Yücel; YÖK içerisinde bazı YÖK yöneticilerinin kendilerinin denizcilik üniversitesi kurmalarını engellediğini iddia etti.

YÖK’ün bu tutumunun kendilerini ateşlediğini belirten Erol Yücel; artık normal bir denizcilik üniversitesi değil; dünyadaki 15 denizcilik üniversitesi içerisinde ilk üçe girecek bir denizcilik üniversitesi kuracaklarını söyledi.

TÜDEV’in maddi olanaklarının yetersiz olduğunu söylemenin abesle iştigal olduğunu söyleyen Yücel; milli tonajımız kadar bir filonun yerli armatörler tarafından yabancı bayrak altında çalıştırıldığını belirtti.

“TÜDEV’in arkasında TOBB’nin 4. Büyük odası DTO var”

TÜDEV’in arkasında TOBB’nin 4üncü sıradaki en büyük odası DTO’nun ve koskoca denizcilik sektörünün bulunduğunu belirten DTO Meclis Başkanı Yücel; bu yüzden TÜDEV’in maddi imkanlarının yetersiz olduğunu söyleyen zihniyetin bu sektörün kapsamı ve büyüklüğünü anlayamamış olması gerektiğini söyledi.

2007 yılı bütçesinde Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan’ın DTO kaynaklarının %20 sinin eğitim amaçlı kullanılması teklifinin oda meclisine getirildiğini ve bunun oylanarak kabul edildiğini hatırlatan Erol Yücel; “Kurulacak olan Türk Denizcilik Üniversitesi”nin arkasında her yıl Deniz Ticaret Odası bütçesinin %20’si olacak” dedi.

“Kurs adı  Fakülteyi rahatsız ediyor”

Türkiye’nin de imzaladığı STCW sözleşmesine göre belirlenen müfredatla denizcilik eğitimi veren TÜDEV ve benzeri kuruluşların kurs olarak faaliyet gösterdiğini bunun da İTÜ Denizcilik Fakültesini rahatsız ettiğini söyleyen Erol Yücel; İTÜ öğrencilerinin gözüyle bakıldığında İTÜ mezunlarının kurs olarak faaliyet gösteren bir kuruluşla aynı kefeye konulmaktan rahatsızlık duyduklarını; oysa mezun sayısı ne kadar artarsa artsın İTÜ denizcilik Fakültesinden belli bir sayıda öğrenci mezun olacağını, marka olan bir okuldan mezun olan bu öğrencilerin yine her halükarda aranan ve bulunması zor olan gemi adamı konumunda bulunacaklarını söyledi. Bunun sonucunun da daha iyi ücret ve daha iyi mevki olacağının altını çizen Erol Yücel; kendilerinin DTO olarak gerek denizcilik eğitimi veren Anadolu Meslek Liselerine, gerekse yüksekokul ve fakültelere destek konusunda hiçbir ayırım yapmadan destek verdiklerini ifade etti.

“Türk Denizcilik Üniversitesi kurulmasına karşı çıkılmasının arkasındaki asıl engel İTÜ ve Denizcilik Fakültesi’dir.”

YÖK’ün denizcilik politikasını İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin yönlendirdiğini iddia eden Erol Yücel; kendilerinin bir sivil toplum kuruluşu değil; 5174 sayılı kanunla kurulmuş bir meslek teşekkülü olduklarını; hangi hükümet olursa olsun iyi ve yakın ilişki içerisinde bulunmaları gerektiğini belirti.

“Hükümete teşekkür etmek yalakalık mı?”

Hükümetin eğer denizcilik dışındaki uygulamalarında kamuoyunu rahatsız eden bir durum varsa bununla ilgilenecek kurumların bulunduğunu; kendilerinin denizcilikle ilgili uygulamaları konuştuklarını belirten Yücel; “2003-2007 yılları arasında mevcut 59. Cumhuriyet Hükümeti 18 kanun, 114 yönetmelik, 38 tebliğ ve 21 bakanlar kurulu kararı olmak üzere toplam 191 mevzuat değişikliği yapmışsa, bu hükümete teşekkür etmek yalakalık mı?” diye sordu.

“Başbakanın sözleri kabul edilemez”

Başbakanın Tandoğan mitingi için söylediği “Bunlar bindirilmiş kıtalar”  daha sonra ifade ettiği ancak sonra düzelttiği “Anayasa Mahkemesi kararı demokrasiye sıkılmış kurşundur” sözlerinin kabul etmenin mümkün olmadığını ancak bunlara cevap verecek ülkede başka kurumların bulunduğunu belirten Erol Yücel; kendilerine bu yüzden “Türk Denizcilik Üniversitesi kurma izni vermiyorlarsa vermesinler” dedi ve ekledi: “Elbet bir gün bu müsaadeyi alacağız”.

Kendilerinin YÖK’ü değil YÖK’ün başında bulunan 1-2 kişiyi eleştirdiğini söyleyen Yücel; YÖK’ü Türkiye için gerekli gördüklerini belirtti

“Üniversitemizi mutlaka kuracağız”

Üniversitelerini mutlaka kuracaklarını belirten Erol Yücel; Galatasaray, Okan, Lefke gibi üniversitelerin denizcilik eğitimine girmelerine her türlü desteği vereceklerini ifade etti. Burada dünyanın en büyük simülasyon merkezini kuracaklarını  söyleyen Yücel; böylece ülke kaynaklarının doğru kullanılmış olacağını belirtti.

DenizHaber.Com

 

 

Editör: TE Bilişim