Tankerler için 2007 zor yıl olacak

Tahminler; önümüzdeki yılın tanker işletmecileri için zor bir yıl olacağı yönünde. Çünkü mevsim normallerinden farklı yumuşak bir kış mevsimi yaşanıyor.

Ketumluğu ile tanınan Citigrup analizcisi John Kartsonas; 2007 hakkında oldukça karamsar; tanker kiralarının 2006 seviyelerine göre %50’lik düşüş göstereceğini tahmin ederken; “Piyasada üretim fazlası petrol olacağını küresel petrol talbinde temel göstergelerin negatif yönde kalacağını” söylüyor.

Kartsonas; tanker karlarının 2006’ya oranla %60 düşeceğini ve piyasaların aşağı yönünün devam edeceğini öngörüyor.

Karsonas’ın tahminine göre 2007’de VLCC kiraları 32000 USD/Gün; Suezmax kiraları 26000 USD/Gün; Panamax kiraları 20000 USD/Gün; ve Handymax kiraları 17000 USD/Gün olacak.

Piyasalar değişken olmaya devam edecek. Tersane kapasitelerindeki sıkışma nedeniyle yeni inşalarda fiyat bakımından önemli bir değişme olmayacak. Ancak yaşlı gemilerde ikinci el pazarında önemli bir düşme beklenebilecek.

Ayrıca; Cantor Fitzgerald analizcisi Natasha Boyden’e göre ise “alışılmadık şekilde güçlü geçen yaz döneminden sonra, spot piyasalar mevsime uymayan şekilde 4’üncü çeyrekte yumuşaktı; bunun nedeni de yazdan elde kalan büyük miktarda küresel çapta mallar, normalin üzerinde yumuşak havalar ve OPEC’in üretimi kısması oldu” dedi.

Fairplay/DenizHaber

Editör: TE Bilişim