Queen of the North gemisinin batmasında açık ihmal var, ama sevişme var mı yok mu araştırılıyor.

Karamsar düşünceler. Geçmişe ani dönüşler. Panik ataklar. Bunlar, Gil Adasına tam yol bindirdikten sonra karinesi yırtılarak su alarak batan  Queen of the North yolcu gemisinden kurtulmayı başaran 57 kazazedede görülen travmatik etkiler.

Psikolog Mel Kaushansky; kurtulan 17 kazazedenin dolduduğu anket formlarını değerlendirdi. Bu yolcular bir gürültüyle veya alarm sesleriyle uyanarak kendilerinin veya bir başkasının ölmesinden endişe etmekteydiler.

Bu konuda dava açan Maria ve Alex Kotai kazadan kurtulmayı başaran 57 yolcu ve 42 mürettebat arasındaydılar. Yolculardan ikisi ise kayıp, cesetleri bulunamadığı için henüz resmen ölmüş kabul edilmiyorlar. Hukuksal terimiyle “gaip” durumdalar. Bu “Gaip” kişilerin çocukları ise ayrı bir dava açmış durumdalar.

Kotai’ler Vancouver Adasından taşınmaktaydılar; feribot Port Hardy’den Prince Rupert’e gitmek üzere yola çıktıktan sonra Gil Adasına tam yol bindirip okyanus dibine gömüldüğünde içerisinde ailelerinin ödül kazanmış kişisel varlıkları da buluınmaktaydı.

Maria Kotai; “Kocam geceleri kabus görüyor ve yaşama karşı ilgisini kaybetti” diyor.
“Ancak yaşama yeniden sarılması gerekiyor. Emekli olmayı bekliyordu, ancak onda da aradığını bulamadı. Bunalım geçririyor” diye devam etti. “Çok olumsuz, karanlık düünceleri var”.
Kotai’ler davalarını ilkin sadece feribotu işleten B.C. Feribot Hizmetleri şirketine açmışlardı.
Ancak; Kaptan Colin Henthorne, ki kaza olduğunda uykudaydı, ve 3. Kaptan Karl Lilgert ve bayan serdümen Karen Bricker, ki onlar kaza olduğunda geminin kumanda köprüsünde idiler, daha sonra davaya dahil edildiler.

Birinci Zabit Kevin Hilton kaza anında yemek arasında olduğu için ve olay anında vardiyasını teslim etmiş olduğu için davaya dahil edilmedi.

Bu arada ilginç bir gelişme daha var. Queen of the North gemisinin kazadan hemen önce emekli olan süvarisi Kaptan Lewis Glentworth geminin ve 3. Kaptanı Karl Lilgert ve bayan serdümen Karen Bricker’i “görevi ağır ihmal” ile suçluyor.

Emekli olmadan önce Queen of the North feribotuna 500’den fazla seferde kumanda eden ve Eylül 2005’te emekli olmadan önce Lilgert ile Bricker’le birlikte çalışan Glentworth, dar kanaldan çıktıktan sonra köprüüstündeki görevlilerin gerekli dönüşü nasıl olup da yapmadıklarını anlamadığını söylüyor.

“Rüyet tamamiyle kaybolmuş olsa yahut da bütün elektrikli cihazlar devreden çıkmış olsa dahi, yapılacak olan iş geminin süratini düşürmektir” Glentworth mahkemedeki ifadesinde böyle demiş. “Ancak bu yapılmamış. Tam aksine, gemi Gil Adasını tam yoll mahmuzlamış.”

Glentworth, şöyle devam ediyor: “Oysa rüyet de iyiydi, geminin bütün elektrikli cihazları da sorunsuz çalışmaktaydı. Kanımca kaza anında köprüüstünde olan şey, seyirle ilgili sorumlulukların terkedilmiş olmasıdır”

Olayı araştıran Ulaştırma Güvenliği Kurulu müfettişleri mürettebattan bazılarının yeni dümen kullanma tipi seçme anahtarını kullanmayı iyi bilmediklerini tesbit ettiklerini belirttiler.

öprüüstü görevlilerinin elektronik harita ekranının ışığını azaltmayı (dimmer) bilmedikleri için karanlık oluşturmak için cihazı tamamen kapattıklarını tesbit ettikleri de belirtiliyor.

Olayda seks rol oynadı mı?

Talihsiz kazanın en çok tartışılan yönlerinden birisi de 3. Kaptan Karl Lilgert ve bayan serdümen Karen Bricker’in kaza anında cihazları karartıp köprüüstünde sevişmeye dalıp dalmadıkları

Önceleri bu sadece bir dedikodu şeklinde kabul edilirken, Federal Ulaştırma Güvenlik Kurulu, bu ihtimali de araştırdıklarını kabul etti.

Kurulun Sözcüsü John Cottreau, “Bunu da soruşturmanın bir parçası olarak ele aldıklarını ve bu yönde ipuçları olduğunu” açıkladı.

3. Kaptan Carl Lilgert ve bayan serdümen Karen Bricker kaza anında köprüüstünde görevli olduklarını ve ışığını nasıl azaltacaklarını bilmediklerinde GPS cihazını tamamen kapattıklarını kabul ettiler.

B.C. Feribot ve Deniz Çalışanları Sendikası Başkanı Jackie Miller;  Karen Bricker ve Carl Lilgert’in önceden bir ilişkilerinin bulunduğunu kabul ediyor. Ancak Bayan Miller kaza anında ikisinin sevişme halinde olduklarını kabul etmeyerek bu konuda dedikodu çıkarmakla B.C. Feribot Yönetimini suçluyor.

İnternette bazı sitelerde  ise bu konuda bloglar açılmış durumda. Bir kısım köprüüstü mürettebatının iyi eğitilmemiş olduğunu iddia ederken bazı kişiler köprüüstündeki bayan ve erkek mürettebatın siluetlerinin dışardan görülmemesi için ışıkları kapatarak sevişmelerinin kazaya zemin hazırladığını iddia etmekteler.

(Bakınız
http://www.seanbuckley.ca/blog/2006/03/22/bc-ferries-queen-of-the-north-sinks/#comment-5730)

Konuyla ilgili resmi raporun 6 ay sonra çıkması bekleniyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim