İstanbul Tuzla’daki Selah Tersanesi tarafından Yunan armatör firması Naftotrade adına inşa edilen M/V NAFTOCEMENT-XI  isimli 12 bin 500 DWT’luk çimento  gemisi, 29 Nisan Cumartesi günü saat 11.00’de, tersanede yapılan bir törenle denize indirildi

Selah Tersanesinde yapılan M/V NAFTOCEMENT -XI  isimli gemi Türkiye’de yapılan en büyük çimento gemisi olarak ön plana çıkıyor. Törende konuşan Selah Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Selah, gemi inşa sanayindeki açılımların Türk denizciliğine büyük katkı sağladığını belirterek şunları söyledi "Faaliyete geçtiği 1982 yılından bu yana çeşitli tipte gemiler inşa ve ihraç eden tersanemiz, pünematik sistemler ile saatte 1000 ton gibi çok büyük miktarda dökme çimentoyu elleçleme kapasitesine sahip Naftocement XI Çimento Gemisi ile inşa envanterine farklı bir tipi daha katmış bulunmaktadır.

Proje Yunan Naftotrade firması ile yürütülen yaklaşık 2 yıllık bir görüşme sürecinin mahsulüdür.Ama bu projenin benim için önemli olan yanı bu geçen süre içinden Bay Nicholas Varvetes gibi günümüzde zor rastlanan kişiliği ile alışılmışın dışında söz ve güvene  dayanan karşılıklı iş birliğinin Varvates Ailesi arasında tesis edilmiş olmasıdır.

Bu arada kazanılan dostluklar bu iş birliğinin hızla gelişmesine katkıda bulunurken Naftotrade ile İtalyan Ortaklar Nord Est Mare için ikinci eş geminin anlaşmasına zemin hazırlamıştır. Eminim bı dostluk globalleşen dünyamızda çeşitlenerek ve gelişerek uzun süre devam edecektir" dedi.

 

Törende konuşan Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan sektörü vurabilecek bir krize karşı üyelerini uyarırken, Hükümete de çağrıda bulundu.

Sektörü vurabilecek bir krizde domino taşı gibi herkesi etkileyebileceğini söyleyen DTO Başkanı Kalkavan "Sanayici, Armatörü ve yan kuruluşları ile bizler, bir havuzdayız. Eğer havuzun içinde bulunan biri zarar görürse herkes etkilenir. Onun için yatırımlarınızı ona göre yapın. Ben size yatırım yapmayın demiyorum, yapın ama dayanacağınız kadar yapın" dedi.

Hükümetin sektöre destek vermesi gerektiğinide söyleyen Kalkavan, yeni bir krizde tekstilcilerin ayaklanmasını örnek göstererek, onların arkasından gelecek sektörün denizcilik sektörü olduğunu sözlerine ekledi.

Daha sonra kürsüye gelen Ulaştırma Bakanı Müsteşar Yardımcısı Barış Tozar, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan'ın kriz uyarılarına karşı, umutlu olunması gerektiğini belirterek, "Bu kadar kötümser olmayın. Sektör büyük bir ivme kazanmıştır” dedi.

 

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Barış Tozar, 2005 yılının gemi inşa sanayinde büyük atılım içerisinde bulunduğunu belirterek şunları söyledi.

"2005 yılında özel sektörde tersanelerimizde toplam tonajı 447 bin DWT olan ve 15 adedim ihraç amaçlı olmak üzere toplam 50 adet yeni gemi siparişi alınmıştır.Ocak 2006 itibariyle özel sektör tersanelerimizin sipariş portföyü toplam 1,76 milyon DWT'dur.

Ocak 2006 itibariyle mevcut kapasitemiz 1,25 milyon DWT/YIL'dır. Planlanan yatırım projelerinin tamamlanması neticesinde 2008 yılı için hedeflenen kapasite 2,24 milyon DWT/YIL ve 2013 yılı için hedeflenen kapasite ise 6 milyon DWT/YIL'dır. Gemi inşa sektörümüzde artan kapasite ile birlikte; 2002 yılında sektörde istihdam edilen kişi sayısı 13 bin iken, 2005 yılında bu sayı 25 bine ulaşmıştır.

Planlanan yatırımlar tamamlandığında 2008 yılı için hedeflenen istihdam rakamı 35 bin kişi ve 2013 yılı için hedeflenen istihdam ise 64 bin kişidir. Erdemir, Karadeniz Ereğli'deki tesisinde 2006 yılının ilk yarısında, 1.000.000 TON/YIL kapasiteli gemi sacı üretim haddehane,  İskenderun Demir-Çelik tesislerinde ise 2007 yılında 1.000.000 TON/YIL kapasiteli haddehane devreye girecektir.

Bu tesislerin devreye girmesiyle; gemi maliyetinin yaklaşık %10'luk kısmını tutan gemi sacı ihtiyacı iç piyasadan karşılanabilir duruma geleceği için sektörün net katma değer oranı %40'ın üzerine çıkabilecektir.Diğer yerli sanayi dallarında yapılacak üretimle birlikte yerli katkı payının %80'e çıkartılması hedeflenmektedir.”

DenizHaber.Com-Özel

Editör: TE Bilişim