Mersin-Lazkiye deniz otobüsü seferleri başladı

Mersin'de ''Ortadoğu turistini Mersin'e çekme'' çalışmaları kapsamında yaklaşık 2 yıldır süren, Mersin-Lazkiye deniz otobüsü seferlerinin ilki törenle başladı. Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, törende yaptığı konuşmada, Mersin-Lazkiye arasında başlatılan deniz otobüsü seferiyle iki ülke arasındaki, ekonomik, ticari ve turizm alanındaki ilişkilerin gelişeceğine inandığını söyledi.

Girişimin kentin turizmde önemli mesafe almasına katkı sağlayacağını belirten Aksoy, şunları kaydetti: “İlk seferde Mersin'den bir heyetle Suriye'nin Lazkiye kentine gidiyoruz. Mersin'in turizm adına açılımlarının sağlanması bakımından komşu ülke Suriye ile bu bağlantı oldukça önem taşıyor. Bu sadece turizm boyutu ile değil, ticari, ekonomik ve kültürel boyutları ile de önümüzdeki süreçte önemli katkılar sağlayacak. Bundan sonraki sürecin başta turizm olmak üzere çok sayıda konuda gelişim sağlayacağına inanıyoruz.”

Aksoy, projede katkısı olan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ve Deniz Ticaret Odası (DTO) başta olmak üzere emeği geçen işadamlarına teşekkür etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da, Arap ülkeleri ile ilişkilerin iyiye gitmesinden yana olduklarını belirtti. Belediye başkanı olarak bu konuda üzerine düşeni yaptığını ve yapmaya da devam edeceğini vurgulayan Özcan, ''Suriye ile bugüne kadar aramızda bir soğukluk vardı. Bu soğukluğu bu ilişkiler ile aşarak daha da gidereceğiz. İki ülkenin de birbirlerine ihtiyacı var. Bu şekilde yakınlaşmayla iki ülke arasındaki barışı, kardeşliği, sevgiyi aşılayarak, ticareti de iyi bir noktaya taşıyacağımıza inanıyorum'' dedi.

Özcan, ayrıca daha önce görüşmelerini yaptıkları Lazkiye ile kardeş şehir olma projesini de gerçekleştirebilmek için görüşmede bulunacağını kaydetti. MTSO Başkanı Kadri Şaman ise, Mersin ile Lazkiye arasında deniz taşımacılığı yapmak amacıyla MTSO ile DTO'nun önderliğinde, 40 kurum ve kişinin iştirakiyle geçen yıl Merlat Denizcilik adında bir şirket kurduklarını, projenin üzerinde uzun yıllar çalıştıklarını ifade etti.

Yaşadıkları sıkıntıları elbirliği ile aştıklarını anlatan Şaman, başlattıkları seferin her iki ülkenin turizmine önemli katkı sağlayacağını söyledi. Deniz otobüsünün pazartesi ve perşembe olmak üzere haftada iki günsefer yapacağını vurgulayan Şaman, şöyle konuştu: ''Şayet umduğumuz gibi bir başarı yakalarsak ilerleyen süreçte sefer sayısını daha da artırabiliriz. Bunun yanı sıra, bu girişim denize kıyısı olan diğer ortadoğu ülkelerine kayabilir. Hatta, talep gelirse, yük taşımacılığı konusunda da girişimler başlatabiliriz.''

Konuşmalar ve kesilen kurbanın ardından Mersin-Lazkiye deniz otobüsü seferi yaklaşık 210 kişilik heyetin katılımıyla başladı.

Türk Heyeti Lazkiye'de

"Ortadoğu turistini Mersin'e çekme" çalışmaları kapsamında yapılan Mersin-Lazkiye deniz otobüsü seferlerinin ilkinde, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz'ında içinde bulunduğu 210 kişilik heyet, Suriye'nin Lazkiye kentine ulaştı.

Vali Hüseyin Aksoy başkanlığındaki Türk heyeti, yaklaşık 3,5 saat süren yolculuktan sonra Lazkiye Limanı'nda, Lazkiye Valisi General Zahid Hacı Musa tarafından karşılandı.

Lazkiye Valisi Musa, "Lazkiye ve Mersin arasında gerek turizm, gerekse diğer alanlarda bu ikili işbirliğinin gelecekte meyvesini toplayacağına inanıyoruz. İlişkilerimizi daha da artıracağız" dedi.

Türk heyetinde bulunan Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin gelişerek turizme katkı sağlayacağını belirterek, "Türkiye ile Suriye arasında ilişkilerin her geçen yıl daha ileriye taşındığını görüyoruz. Bunu her alanda daha üst seviyelere çekmek için uğraşacağız. Ticaret hacminin, başlatılan seferlerden sonra her iki ülke için de 3 kat artmasını bekliyoruz. Bu seyahatle başlayan ilişkinin diğer alanlarda da sürmesini umuyorum" dedi.

DenizHaber.Com-Özel

Editör: TE Bilişim