Kurslar artık uzakyol veremeyecek

Anayasa Mahkemesi; kursların üniversite mezunları ile aynı düzeyde yeterlik belgesi vermesine olanak sağlayan 491 sayılı Denizcilik Müsteşarlığı'nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılmasına dair Kanunun ilgili maddelerini "Anayasa'nın eşitlik ilkesine" aykırı bularak iptal etti.

Bu kararla kurs formatında eğitim veren kurumlar Uzakyol yeterlik derecesi sınavlarına öğrenci yetiştiremeyecek, ancak diğer yeterlik derecelerin için eğitimlerini sürdürebilecekler.

Cumhuriyet Halk Partisi; 2005 yılında "Üniversite öğrenimi neticeseinde ulaşılan bir yeterliğe kurs eğitimi ile de ulaşılabilmesinin Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı" olduğu savıyla Anayasa Mahkemesinde dava açmıştı.

CHP, 5310 sayılı "Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne 11 Mayıs 2005 Tarihinde başvurmuştu.

Bu konu; CHP'ye denizci sivil toplum örgütleri tarafından götürülmüştü.

CHP Antalya Milletvekili Feridun Baloğlu, başvuru dilekçesini Anayasa Mahkemesi Genel Sekreterliğine vermişti.

Baloğlu, daha sonra yaptığı açıklamada, 15 Mart 2005 tarihli bu kanunda gemi adamlarının eğitimine ilişkin hususların düzenlendiğini anımsatmıştı.

Baloğlu, yapılan düzenlemeyle yükseköğretim kurumlarında verilenler de dahil olmak üzere, her düzeydeki belge ve yeterliliğe yönelik denizcilik eğitiminin, özel ve tüzel kişilerce açılan özel Öğretim kurumlarınca verilmesine olanak sağlandığını söylemişti.

Yükseköğretimin, özel yapısal nitelikte Öğretim kurumları tarafından verilmesi gerektiğini dile getiren Baloğlu, bu nitelide olmayan eğitim kurumlarının, yükseköğretim düzeyinde yeterliğe yönelik eğitim vermesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtmişti.

Baloğlu, şöyle demişti: 'Yine 5310 sayılı kanun ile yükseköğretim düzeyindeki yeterliğe yönelik eğitim veren özel öğretim kurumlarının eğitim programlan, Milli Eğitim Bakanlığının onayına ve Deniz Eğitimi Denetleme Kurulunun denetimine tabi tutulmuştur. Bu düzenlemeler de Anayasa'ya açıkça aykırı düşmektedir, Bu düzenlemeleri içeren ve Anayasanın birden çok hükmüne aykırılık oluşturan kuralların, iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuruyoruz."

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim