KUMKAPI'DAKİ KİRLİLİK ABİDESİ KALDIRILIYOR

Altı yıldan beri İstanbul Kumkapı Sahili’nde yan yatmış vaziyette duran ve neredeyse manzaranın bir parçası haline gelen Selin-S gemisi nihayet kaldırılıyor.

Deniz kenarındaki görüntüyü bozan gemi enkazının sökümüne başlandı. Enkaz, 15 işçi tarafından iki ayda sökülerek sahil eski güzelliğine kavuşturulacak.

23 Şubat 1999 günü fırtınaya tutularak sahile oturan Honduras bayraklı Selin-S gemisi, aradan geçen altı sene içerisinde İstanbul’un silueti haline geldi. 

İlk söküm işlemi için yapılan törene basın büyük ilgi gösterirken çevreden sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı Gazi Kaya, yetki karmaşası sebebiyle uzun süre kaldırılmayan gemi enkazından İstanbul’un kurtulacağını belirtti.

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Hasan Naipoğlu, 2 bin 200 tonluk geminin, sahibi bir türlü bulunamadığı için, üzerindeki borç yükü sebebiyle senelerce kaldırılamadığını söyledi. “İstanbul 2. İcra Müdürlüğü tarafından gemi 272 bin 800 YTL’ye Kardeşler Metal İç ve Dış Ticaret Ltd. Şirketi’ne satıldı.” diyen Naipoğlu, gemiyi sökecek şirketin çevre Betmatik kirliliği ve insan sağlığına zarar vermemek için gerekli önlemleri alacağını vurguladı. “Bundan sonraki çalışmalarımızda İstanbul çevresinde bulunan 7 batık geminin çıkartılması için yoğunlaşacağız.” diyen Naipoğlu, Selin-S’nin kenarda olduğu için sökümünün kolay olduğunu ve enkazının para ile satıldığını; ancak diğer batıkların çıkartılabilmesi için büyük bütçeye ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Gemiyi sökmek için satın alan Kardeşler Metal İç ve Dış Ticaret Ltd. Şirketi yetkilisi Recep Çulha, geminin kaynak makineleriyle 5-10’ar tonluk parçalara bölünüp eritme tesislerine götürüleceğini belirtti. Çulha, sökme maliyetinin yaklaşık 100 bin YTL’yi bulacağını kaydetti.

DENİZCİLİK MÜSTEŞARLIĞI TARAFINDAN YERİNDE SÖKÜM İZNİ VERİLEN GEMİLER
11 Şubat 1991’de Kilyos’ta batan Malta bayraklı ‘’Virginia’’
2 Şubat 2003’te Kilyos’ta batan Kamboçya bayraklı ‘’Euro Asia’’
10 Şubat 2003’te batan Honduras bayraklı ‘’Agios Dimitrios-7’’
10 Kasım 2003 tarihinde İstanbul Boğazı’nda batan Gürcistan bayraklı ‘’Svyatov Panteleymon”
12 Şubat 2004 tarihinde Kilyos’ta batan Rusya bayraklı ‘’Strontsiy’’
29 Eylül 2004 tarihinde Kartal’da batan Bolivya bayraklı ‘’L-1’’ gemisi

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim