Önceki gün Marmara denizin'de HACI İBRAHİM ile çatışarak batmasına neden olan İran bayraklı İRAN MADANİ isimli gemi, Gemlik Cumhuriyet Savcılığının kararı ile tutuklandı.

İran İslam Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde faaliyette bulunan İran Shipping Lines şirketine ait İRAN MADANİ isimli 191 metre boyundaki gemi, Portekiz'in Setubal Limanı'ndan yedekli olarak, Romanya'nın Mangalia Limanı'na bakım ve onarıma giderken, 25 Nisan 2006 tarihinde yerel saatle 22:45 sularında, Türk bayraklı HACI İBRAHİM isimli 69 metre boyundaki kuru yük gemisi ile çatışarak HACI İBRAHİM gemisinin batmasına neden oldu.

Çatışma sonrası Türk gemisi HACI İBRAHİM'de bulunan 9 personelden 4'ü Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Acil Müdahale Botları tarafından kurtarılırken, 5 gemi mürettebatı kayboldu.

GSK uzmanlarının raporları doğrultusunda, çatışmanın HACI İBRAHİM ile İRAN MADANİ arasında gerçekleştiği tespit edilerek, hazırlanan rapor Denizcilik Müsteşarlığı ve ilgili kuruluşlara gönderildi.

İdari soruşturma İstanbul Limanı sınırları içerisinde bulunan, Yalova Liman Başkanlığı üslenirken, Adli tahkikat ise Gemlik Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılıyor.

HACI İBRAHİM gemisinin armatörü konumunda bulunan, İNANDI Denizcilik Avukatları, İran Bandralı İRAN MADANİ ve gemiyi çeken St Vincent Bandralı SANDY CAPE isimli römorkörlerin ölümlü kazaya sebebiyet vermesinden dolayı, Türk karasularında tutuklanması için Gemlik Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusun da bulundu.

Dosyayı inceleyen Gemlik Cumhuriyet Savcılığı, Çatışma sonucu geminin batmasına neden olan İran İslam Cumhuriyeti bamdralı İRAN MADANİ ile St Vincent bandralı SANDY CAPE'nin tutulmasına karar verdi.

Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli Başkanlığında toplanan, İdari Tahkikat Komisyonu, İRAN MADANİ ve SANDY CAPE'nin Ahırkapı C bölgesinde demirlemesine karar verdi.

İRAN DEVLET ŞİRKETİ: IRISL GROUP

Türk karasularında çatışarak, Türk bayraklı bir geminin batmasına ve 5 Türk denizcisinin ölümüne sebebiyet veren, İran bandralı İRAN MADANİ gemisi, İran İslam Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde hizmet veren, IRAN SHIPPİNG LINES şirketine ait. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığını, Humeyni döneminin güçlü adamı Ali Eşref Afhami (Ali Ashraf Afkhami) yapıyor.

İran Deniz Yolları (Iran Shipping Lines) 3 milyon 300 bin DWT'luk gemi kapasitesi ile bölgenin en büyük 5 armatöründen biri olarak göze çarpıyor. Şirket, bünyesinde bulunan tanker, kuruyük, dökmece ve konteyner tipi toplam 90 geminin işletmeciliği yapıyor.

IRISL GROUP (Islamic Republic of Iran Shipping Lines) 2004 yılında filosunu büyütme kararı alarak, 2006-2008 yılları arasında teslim edilmek üzere uzakdoğu tersanelerine 24 gemi sipariş verdi. Iran Shipping Lines, yeni gemi inşa için yaklaşık 500 milyon dolar yatırım yaptı. Şirketin Belarus, Japonya, Singapur, Çin, Kore, Almanya ve Hindistan'da temsilcilikleri bulunuyor.

IRISL GROUP FİLOSU

GEMİ ÖZELLİKLERİ

GEMİ SAYISI

KAPASİTE

DWT

TEU

Bulk Carrier

44

2,152,713

-

Container  Carrier

11

409,194

30,848

General Cargo Carreier

17

307,669

5,839

Multi Purpose Carrier

15

349,086

8,127

Tanker

3

119,676

-

Toplam

90

3,338,338

44,814

 DenizHaber.Com-Özel

Editör: TE Bilişim