İstanbul'un siluetini değiştirecek en önemli projelerden biri olan Karaköy Limanı ve Salı Pazarı'nın 49 yıllığına kiralanmasını içeren Galataport Projesi için ihaleye giren üç büyük konsorsiyumdan en yüksek teklifi 3 milyar 538 milyon EURO ile Royal Caribbean Cruises Grubundan geldi.

İhaleye giren üç firmadan en yüksek teklifi Royal Caribean'ın başı çektiği konsorsiyom 3 Milyar 538 milyon EURO teklif etti.

Liman alanı, Karaköy Meydanı'ndaki TDİ Genel Müdürlük binasından Deniz Ticaret Odası'na kadar yaklaşık 1.200 metrelik sahil şeridinde yer alıyor. Açık alanı 100 bin metrekare, kapalı alanı ise yaklaşık 300 bin metrekarelik projede toplam 750 odalı 5 yıldızlı otel ve 4 yıldızlı oteller, alışveriş merkezleri fast-food yerleri, kruvaziyer liman (gümrüklü saha), free-shoplar, otopark ile müze olacak.

1.200 metrelik sahil şeridinin 600 metresi liman olarak kullanılırken 600 metresi halka açılacak. Proje şu anda Salı Pazarı bölgesinde bulunan binaların yüksekliklerini aşmayacak.

RCC ve Limak İnşaat yüzde 40 hisseye sahip

GALATAPORT ihalesine verdikleri 3.5 milyar Euro’luk teklifle 600 milyon dolarlık yatırım öngören Royal Caribbean Cruises’un (RCC) başkanlığını yaptığı konsorsiyumda, Royal yüzde 20 pay alırken, Limak İnşaat aynı oranda hisseye sahip oldu. Konsorsiyumdaki diğer dört ortağın payları ise yüzde 15’er olarak belirlendi.

RCC’de Oferler Şikago’daki Pritzker Ailesi ile yüzde 25.1 hisseye sahip. Norveçli Wilhelmsen Ailesi’nin payı ise yüzde 24.1. Şirketinin geri kalan yüzde 50.8’i borsada işlem görüyor.

İhaleyi alan konsorsiyum şu firmalardan oluşuyor

Royal Caribbean Cruises: Dünyanın en büyük kruvaziyer yatırımlarını yapan şirket. En lüks aşk gemilerinin de sahibi.
Global Yatırım: Yakın zamanda adı Hilton Oteli'nin özelleştirmesine talip olan gruplar arasında geçti.
Rouse TRI Party: ABD'li en büyük alışveriş merkezi yatırımcılarından.
Sasso Holding: Monakolu bir yatırım şirketi.
IC Antbel Antalya: IC otellerinin sahibi olan grup Hilton'un özelleştirmesine talip olmuştu.
Limak İnşaat: Nurol ve Özaltın ile birlikte kurduğu Mey, Tekel'in alkollü içkiler bölümünü aldı.

DenizHaber.Com-Özel

guncelgirisi.com
Editör: TE Bilişim