İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Görevlilerinden Kaptan Mustafa Can ile okuldaki son gelişmeler üzerine bir söyleşi yaptık. İşte gündem yaratacak olan sorular ve cevaplar:

"Piri Reis Denizcilik Üniversitesi Değil"
 
DenizHaber: Piri reis Üniversitesi kuruldu. Henüz öğrenci almaya başlamadı ama Piri reis sanki Denizcilik Fakültesine karşı kuruldu gibi algılama da var. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? İki üniversite fazla mı? Denizcilik Fakültesi varken Piri Reis Üniversitesi bir ihtiyaç mıydı?

Kapt. Mustafa Can: Piri Reis Üniversitesi adı üstünde bir üniversite denizcilik üniversitesi değil. Denizcilik bu üniversitenin çatısı altında fakülte olarak mevcudiyet bulacaktır. İTÜ denizcilik fakültesi varken böyle bir üniversiteye ihtiyaç varmıdır? Siz karar verin. Kısıtlı kaynaklarla onlarca okul kurulmasına bence gerek yoktur. Yerleşim yeri , mevcut kaynakları ve öğrenci kalitesi açısından İTÜ Denizcilik Fakültesi herkesin kabul ettiği gibi 1 numaradır. Bu kaynağı geliştirmek , büyütmek yerine enerjimizi tekrar sıfırdan başlayarak heba etmemeliyiz. Ayrıca Piri Reis Üniversitesi Deniz Ticaret Odasının kaynaklarını kullanmaktadır. Bu kaynaklardan İTÜ Denizcik Fakültesi de yararlanmalıdır. Bırakın bu okul mezunlarının Türk Deizciliğine hizmet ettiğini; Deniz Ticaret Odasına ödenen aidatlarda bu okul mezunlarının da paylarının olduğu unutulmamalıdır.

"Okulun önü marina yapılamaz"
 
DenizHaber: Okulun önündeki deniz alanında pek çok yat var. Burası yatlarca işgal edilmiş gibi. Bu yatlar neden burada? Burası ayrıca marina da yapılmak isteniyor. Buranın marina yapılması okulu nasıl etkiler? Buranın okul tarafından eğitim amaçlı kullanılması daha doğru olmaz mı?
  
Kapt. Mustafa Can: Okul iskelelerinde bulunan yatlar Tuzla Tersanelerinde inşa edilmiş ve son rötuşları yapılan teknelerdir.Denize indikten sonra temiz yer bulamadığı için okulumuzdan eğitimi aksatmadan yararlanmaktadırlar. Bunu mevcut kaynakların denizciliğimizin hizmetine sunmak olarak görebilirsiniz.

Ancak buraya bir marina yapılması söz konusu dahi edilemez. Hareket halindeki mevcut okul gemileri manevra yapamaz hale gelir. Yani eğitimi direk etkiler. Öğrencileri denizden koparır. Marinayla denizcilik eğitiminin aynı sınırlar içinde yapılabileceğini iddia etmek tamamen art niyet taşır. İleride bu okulun kapanmasına kadar gider. Okulun gözünün içine marina yapılması abesle iştigaldir ve herkes bütün gücünü bunu durdurmak için kullanmalıdır.

"Yatılı eğitim yapamamamız en büyük sorunumuz"

DenizHaber: Okuldaki öğrencilerin sorunları neler? Burs konusunda sorunlar var mı? Burs veren firmalar hangileri, nasıl arttırılabilir?

Kapt. Mustafa Can: En büyük sornumuz yatılı olması gereken denizcilik eğitimini yapamıyor olmamızdır. Ben bu okula anadoludan geldim ve yatılı olmasaydı okuma şansım da olmayacaktı. Anadolu dan gelmiş başarılı ama yoksul gençlerimizi desteklemek için uğraşıyoruz ancak denizcilik firmalarımız krizin de etkisiyle çok duyarsızlar. Krize rağmen destek veren firmaları burada zikretmek ve teşekkür etmek istiyorum.

  • İTÜ Vakfı 85 kişiye yemek bursu
  • İTÜ Vakfı 2 kişiye
  • Defav 39 kişiye
  • İnce Denizcilik 23 kişiye
  • Yas Denizcilik 23 kişiye
  • Transbosphor Denizcilik 7 kişiye
  • Vehbi Koç Vakfı 7 kişiye
  • Denak Denizcilik 7 kişiye
  • Öğretim görevlileri 6 kişiye
  • Turk Loydu 6 kişiye
  • Egeden Denizcilik 3 kişiye
  • Sabancı vakfı 1 kişiye 

Bu burslardan en anlamlısı da okulumuz mezunlarından Muzaffer Yaran'ın anısına oğlu Koray Yaran tarafından 3 kişiye burs verilmesidir.

Öğrencilerimizin bireysel olarakta şirketlerden burs aldığını biliyoruz ancak burs komisyonunun bilgisi dahilinde olmadığı için burada adlarını veremedik. 
 
Okulumuzda iyi çalışan bir burs komisyonu vardır komisyonun en faal çalışanıda sayın hocamız Sabire Cömert'tir. Önümüzdeki senelerde burs vermek isteyen kişi yada kuruluşlar direk irtibata geçerlerse verilen burslar tam yerine ulaşacaktır.

"Prof. Dr. Aydın Şalcı görevini hakkıyla yaptı"

DenizHaber: Dekan değişiminden sonra okulda sorunlar bitti mi?
 
Kapt. Mustafa Can: Sayın Prof. Dr.Aydın Şalcı bana göre işini hakkıyla yapmış ve bayrağı yeni Dekanımız Prof. Dr. Nil Güler'e teslim etmiştir. Okulumuzun rijid , çözülemeyecek problemleri yoktur zamanla teker teker aşılmaktadır. Türkiye nin 1 numaralı denizcilik fakültesi olmak ve bunu korumak için herkes çok çalışmak zorundadır ve bunuda tüm arkadaşlarımız iyi bilmektedir.

DenizHaber: Denizcilik Fakültesi öğrencilerinin sorunları neler? Öğretim görevlisi açığı nasıl kapatılabilir?
  
Kapt. Mustafa Can: Daha öncede belirttiğimiz gibi yatacak yer sorunu vardır. Acilen yurt yapılması gerekmektedir.
 
Öğretim görevlisi açığı vardır ama diğer ilgili okullarla kıyaslandığında çok ta kötü durumda olmadığımız açıktır. Öğretim elemanlarının maaşlarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Meslekten adam almak neredeyse imkansız hale gelmiştir. Şu anda okulda akademik kariyer yapmak için uğraşan kardeşlerimiz gerçekten büyük özveri içindedirler. Kendi arkadaşları ev araba ve ciddi birikimleri olmasına ragmen halen kirada oturmaktadırlar. Bu problem kolay aşılacak bir problem değildir. Denizcilik çevrelerinin yaptığı yardımlarda aspirin görevi görmektedir.

DenizHaber: Sayın Mustafa Can, verdiğiniz önemli bilgiler için teşekkür ederiz.

Kapt. Mustafa Can: Okul mezunlarımızın okullarına maddi ve manevi desteklerini  artırarak devam etmelerini umuyor, sizede vakit ve yer ayırdığınız için teşekkür ediyorum.

Editör: TE Bilişim