Erdemir ihalesine sayılı günler kala, Ereğli Ortak Girişim Grubu gücünü artırıyor. Gerek kurumsal gerekse şahıs olarak ortak sayısını 55'e ulaştıran güçbirliği grubuna yeni katılımlar da bekleniyor. Erdemir ihalesinde iddialı olduklarını belirten Ereğli Ortak Girişim Grubu'na (EOGG) öncülük eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Erdemir'i 10 yıl içinde Avrupa'nın ilk 5, dünyanın ise 10 büyük üreticisi arasına sokmayı hedeflediklerini söyledi.

Erdemir'in taliplilerinden Ereğli Ortak Girişimi Grubu (EOGG) İcra Kurulu üyelerinin ve bir grup gazetecinin katıldığı sohbet toplantısında konuşan Rifat Hisarcıklıoğlu, ihaleyi kazanmaları halinde önümüzdeki dönemde Erdemir'e nasıl bir vizyon çizeceklerini anlattı.

Tüpraş ve Erdemir gibi şirketlerin kârlı olması nedeniyle özelleştirilmesine karşı çıkanlara da yanıt veren Hisarcıklıoğlu, "Gerçek milliyetçilik, ülkeye değer katmaktır" dedi. "Global dünyada, global olarak iş yapamazsanız yok olmaya mahkumsunuz" diyen Hisarcıklıoğlu, bu istekle bir araya geldiklerini ve Türk şirketlerinin global oyuncu olmasını istediklerini dile getirdi.

Erdemir, Türkiye'nin gözbebeği

Erdemir'in finansal açıdan sağlam, Türkiye'nin ve Türk sanayiinin gözbebeği bir şirket olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, ancak "kârlı şirketleri satmayalım" mantığına da karşı olduğunu yineledi. Bu görüşünü pekiştirmek için yurtdışındaki şirket satışlarını örnek veren Hisarcıklıoğlu, "Bilgisayar firması Oracle, Siebel adındaki bir diğer bilgisayar programı üreten bir şirketi, 5.8 milyar dolara satın aldı. Aynı şirket, bu yılın başında da, PeopleSoft adlı bir diğer yazılım şirketini, 11 milyar dolara satın aldı. Satınalınan iki şirketin toplam değeri 17 milyar dolara geliyor, yani bizim Telekom'un üzerinde. Öte yandan yine geçenlerde Hertz oto kiralama şirketi 15 milyar dolara satıldı. Yani bizim Tüpraş ile Erdemir'in toplam piyasa değeri, bir Amerikan otomobil kiralama şirketinin değeri kadar bile etmiyor. Bu rakamlara bakıp, düşünmemiz gerekiyor" dedi.

'Biz uyurken Macar MOL, Tüpraş'ı geçti'

Tüpraş'a talip olan Macar firması MOL'un bugün ulaştığı noktanın da özel sektörün dinamizmini göstermesi açısından iyi bir örnek olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Türkiye piyasa ekonomisine 1980'den itibaren geçmeye başladı, Macaristan ise 10 yıl sonra, 90'lı yılların başında. Ama Macaristan petrol piyasasını 90'ların ortasında serbestleştirmeye başladı ve özelleştirmeyi de 2000'lerin başında tamamladı. Bizse ayağımızı sürüdük. İşte, dün Türkiye'nin en büyük şirketi olan Tüpraş'a teklif vermiş olan Macar MOL şirketi, bizim uykuda yattığımız 10 sene içinde, Tüpraş'a benzer bir yıllık ciro rakamına sahip olmasına rağmen Tüpraş'ın üç misli kârlılığa ulaştı. Aradaki fark, özel sektör dinamizmi ve rekabet farkıdır. Bizse hâlâ aile mücevherlerini satmayalım, kârlı şirketleri satmayalım, bu şirketler stratejik gibi, temeli sağlam olmayan gerekçeler öne sürmeye devam ediyoruz."

Gerçek milliyetçilik

Sıfırdan faaliyete başlayan cep telefonu sektörünün bugün 30 milyona yaklaşan abone ile sabit telefona fark atmış durumda olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Üstelik bunu da, en ağır vergi yükleri altında, vergi tahsildarı gibi çalışmalarına rağmen başardılar. İşte Telekom ve Tüpraş'dan sonra, Erdemir'in özelleştirilmesinin önemi de buradadır. Gerçek milliyetçilik de, ülkeye değer katmaktır. Biz, ortak girişim grubu olarak, Erdemir'deki potansiyeli değerlendirmek ve Erdemir'i, Balkanlar'dan Orta Asya'ya bu geniş bölgede çelik üretimini ve pazarını kontrol edebilecek, önce bölgesel bir güce, sonra da küresel bir şirkete dönüştürmek istiyoruz."

Yeni şirketlere de talip olacak

Hisarscıkloğlu, Erdemir'i çok uluslu firmaların küçük bir parçası haline getirmek yerine, 10 yıl içinde yatırım projelerini tamamlayarak Avrupa'nın ilk beş, dünyanınsa on büyük üreticisi arasına sokmayı hedeflediklerini aktardı. Hisarcıklıoğlu, "Bu hedefimize sadece yatırımlar yaparak mevcut üretim kapasitesini artırma yoluyla değil, global oyuncu olmanın gerektirdiği şekilde diğer çelik fabrikalarına da talip olarak yapacağız. Böylece Türkiye'nin 40 yıldan fazla bir süredir emek vererek ortaya çıkardığı başarılı bir Erdemir markasına sahip çıkarak Türk sermayesini güçlendirmek ve bu markayı uluslararası alanda büyüterek daha ileri taşımak istiyoruz" dedi.

"Şaşkın alıcı fiyat verir"

Erdemir'e verilecek fiyat deneme bonusu konusunda ise dikkatli olunması gerektiğine değinen Hisarcıklıoğlu, küçük hissedarların, yatırımcıların beklentisinin çok fazla yukarı çekilmesi, daha sonrasında daha az bir rakamla satış yapılmasının söz konusu olması durumunda bunların zararının herkesi üzeceğini savundu. Hisarcıklıoğlu, "Bizim orada bir söz vardır. Daha önce Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a da söyledim; 'şaşkın alıcı fiyat verir'... Fiyat yok. Sorsanız da fiyatı söyleyecek kadar saf değilim. Sonuçta bir tüccarım, sanayiciyim. Fiyat konusunda çok durmamak lazım diye düşünüyorum."

Ereğli Ortak Girişim Grubu'nda yer alan şirketler

1. Almet Metal

2. Atakaş-Şahin

3. AUER

4. Bayraktarlar Holding

5. Borusan Holding

6. Çağ Çelik

7. Çebitaş

8. Çemtaş

9. Diler Holding

10. Emek Boru Makine

11. FİBA Holding

12. HATKO

13. Furtrans Denizcilik

14. İçdaş

15. Karadeniz Örme

16. Kardemir

17. Kıran Denizcilik

18. Kibar Holding AŞ

19. Koçoğlu İnşaat

20. Kroman

21. Marmara Metal

22. Metal Saç

23. MNG Holding

24. ODC Firmalar Grubu (Atilla Türkkan)

25. Solmaz Gümrük Müşavirliği

26. ŞA-RA Enerji

27. Tezcan Galvaniz

28. Tosyalı Holding

29. Turkon Holding

30. Uğur Soğutma Makineleri

31. VİLMEKS

32. Yardımcılar Holding

33. Yıldırım Dış Tic.

34. Yolbulan Çelik Sanayi

35. Acarer Metal

36. Kıcıman

37. Barmes Deri

38. Karakaya Bentonit

39. Coşkun Çelik

40. Seyitoğlu Akaryakıt

41. Sarten Ambalaj

42. GENMAK

43. 2 C Makine

44. Ağır Haddecilik

45. Ankara Ticaret Odası

46. KESAN Gyotin

47. Güleç İnşaat

48. OK-KAN İnşaat

49. Topak Demir San.

50. Fermet Mümessillik

51. Çetin Metal

52. Tosunoğulları Mobilya

53. Farma Kim İlaç

54. Arkas Holding

55. Adana Ticaret Odası

Erdemir ihalesine katılım için ön yeterlilik alan diğer firmalar ; 

- Arcelor S.A. (Lüksemburg),

- Azovstal-Metinvest Ortak Girişim Grubu (Ukrayna),

- Corus Group PLC (İngiltere),

- Koç Holding AŞ,

- LebGoK-Oskol Ortak Girişim Grubu (Rusya Federasyonu),

- Mittal Steel Company N.V. (İngiltere),

- NLMK-Open Joint Stock Company Novolipetsk Iron and Stell Corporation (Rusya Federasyonu),

- Nurol-Limak-Özaltın-Alkol Pazarlama Ortak Girişim Grubu,

- OYAK,

- Posco (Güney Kore),

- Severstal (Rusya),

- Zorlu Holding AŞ

Kaynak:Dünya Gazetesi

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim