Deniz Ticaret Odası; Genel Sekreter Murat Tuncer imzasıyla yaptığı açıklamada, Somali açıklarında korsan saldırılarına karşı üyelerini uyardı.

İlk DenizHaber'in kamuoyuna duyurduğu, 10 Ekim tarihinde Somali açıklarında, İskenderun Limanı'na getireceği kargo ile kaçırılan Liberya Bayraklı PARANAGIA isimli geminin deniz korsanı saldırısına maruz kaldığı, Deniz Ticaret Odası'nın  açıklamasında yer aldı.

(Bakınız: http://www.denizhaber.com/index.php?sayfa=habgst&id=2564 )

Deniz Ticaret Odası'nın Genel Sekreter Murat Tuncer imzasıyla yayınladığı açıklama aynen şöyle:

Sayın Üyemiz,
Çalışkan İç ve Dış Tic. San. Ltd. Şti adına Maputo/Mozambik limanından 32503,83 ton dökme kömür yükü ile 10/10/2005 tarihinde İsdemir/İskenderun limanına hareket eden PARANAGIA adlı geminin 18/10/2005 tarihinde Somali açıklarında seyir halinde iken bir grup silahlı korsan tarafından kaçırıldığı, Liberya bayraklı gemide Ukrayna personelinin bulunduğunun öğrenildiği, Yabancı kaynaklardan alınan bilgilere göre Somali açıklarında 18 ve 20 Ekim 2005 tarihlerinde 2 adet ticaret gemisine korsan saldırısı yapılarak kaçırıldığı, yapılan değerlendirmelerde korsanların eylem yapabileceği bölgenin Somali açıklarında 200 deniz miline kadar uzanan deniz sahasında, güneyde 2 derece güney enleminden (Kısmayo Bölgesi), kuzeyde 8 derece kuzey enlemine (Eyl Bölgesi) kadar uzandığı, şimdiye kadar yapılan saldırılarda 6 ila 9 metrelik sürat botları ile AK-47 makineli tüfeği ve roket atar taşıyan 3 ila 6 korsandan oluşan grupların saldırıda bulunduğu ve gemileri durdurmaya çalıştığı, duran gemilerin fidye almak maksadıyla Somali kıyılarına götürüldüğü, Somali kıyılarından geçen ticaret gemilerinin kıyıdan mesafesine bağlı olmaksızın, korsanlara karşı alınan tedbirlerin arttırılması, daha önce kaçırılmış gemilerin korsanlık faaliyetinde kullanılabileceği ve korsanların sahte tehlike çağrısında bulunabileceği göz önüne alınarak tehlike çağrılarının tuzağa düşürmek amacıyla kullanılabileceğinin de dikkate alınması gerektiği, Bu kapsamda Somali kıyılarında/açıklarında seyir yapacak gemilerimizin yukarıda bahsedilen konularda dikkatli olmaları için gemi sahipleri ile işleticilerinin uyarılmaları istenmektedir.  Bilgilerinizi ve gereğini arz ve rica ederiz.

Murat TUNCER-Genel Sekreter

Somali açıklarında kaçırılan Ukrayna'lı Karasyg şirketine ait Liberya Bayraklı PARANAGIA

DenizHaber.Com-Özel

Editör: TE Bilişim