DENİZ TİCARET ODASI İDDİALARI REDDETTİ

Geçtiğimiz aylarda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök’ün Milli Savunma Bakanlığının  mallarının deniz aşırı ülkelerden getirilmesi ile ilgili yapılan ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasıyla soruşturma izni verdiği MSB Dış Tedarik eski Daire Başkanı emekli Tuğgeneral Oktay Alnıak ile albay, yarbay ve DTO Başkanı Metin Kalkavan’ın da aralarında bulunduğu 15 sanık hakkında dava açılmıştı.

Son günlerde Denizcilik camiasını meşgul eden bu dava ile ilgili olarak iddialara Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Erol Yücel ve Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan Basın toplantısı ile cevap verdi. 

Basın toplantısında suçlamaların yanlış bir zemin üzerine oturtulduğunu iddia eden DTO Meclis Başkanı Erol Yücel “Askeri savcının iddianamesinde 1998-2000 yıllarında Yönetim Kurulu Başkanımıza ait olan Turkon Holding’in Milli Savunma Bakanlığına ait malları taşıdığı ifade edilmekte ve bu şekilde zimmete iştirak şuçlarını işlediği iddia edilmektedir. O tarihlerde Turkon Holding MSB’nin hiçbir ihalesinde yer almadığı gibi o tarihlerde hiçbir şekilde MSB’nin mallarını taşımadığını” söyledi.

Eski DTO Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Cengiz Kaptanoğlu hakkında basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Meclis Başkanı Erol Yücel “Askeri savcının hazırladığı iddianamede Sayın Kaptanoğlu’nun başkanlığı yaptığı dönemde Milli Savunma Bakanlığının ihalelerine fiyat bildirildiği yüksek fiyat sonucu haksız kazanç sağlandığı ifade edilmektedir. Deniz Ticaret Odası hiçbir zaman taşıma ihalesine bir fiyat bildirmemiştir. Çünkü Deniz Ticaret Odasının böyle bir görevi yoktur” dedi.

İddianamede ‘Müteselsilen zimmete iştirak’ suçlamasında bulunulan Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ise “ Bu iddiaların hepsini reddediyorum. 1998-2000 yılları arasında Milli Savunma Bakanlığının deniz aşırı ülkelerden getirilen malları Bir devlet kuruluşu olan Deniz Nakliyat tarafından yapılmakta idi. Şirketim Turkon Holding iddia edilen tarihlerde Milli Savunma Bakanlığının hiçbir malını getirmemiştir. Ayrıca Basında çıkan haberlere göre Alko şirketi ile hiçbir ticari münasebetlerimiz olmamıştır” dedi. Turkon Holing’in 2002- 2004 yılları arasında Milli Savunma Bakanlığının mallarını Slotbar taşıdığını söyleyen DTO Başkanı Metin Kalkavan “Sayın savcının hazırladığı iddianamenin yanlış olduğunu” ifade etti.

SORUŞTURMA

Amerika Birleşik Devletleri, İspanya, İngiltere, Fransa gibi ülkelerden alınan askeri mühimmatların Türkiye’ye deniz yolu ile getirilmesi ihalesinde usulsüzlük yapıldığı tespitinde bulunan Genelkurmay Askeri Savcılığı harekete geçmişti. Usulsüzlük yaptığı iddia edilen kişilerden birinin general olması nedeniyle devreye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök girmiş, ve  Özkök, emekli Tuğgeneral Oktay Alnıak, için 2003 yılında ‘soruşturma izni’ vermişti.

Yolsuzlukla mücadele konusunda son derece duyarlı olan Özkök, bir general için daha yargılama vizesi vermiş oldu. ‘Soruşturma izni’ verilmesinin ardından askeri savcılık dava açtı.

KİME NE SUÇLAMA

2 Mayıs 2005 tarihli, Yarbay Halil Çolak imzalı iddianamede, gemiyle uluslararası taşımacılık ihalesini kazanan DTO Başkanı Metin Kalkavan’ın, ihaleyi kazandıktan sonra nakliye işlerini başka bir firmaya yaptırdığı belirtildi. Bu işlem, ‘ihalesiz iş vermek’ olarak nitelenerek, bazı taşıma işlerinde de fazla ödeme yapıldığı, ihaleye fesat karıştırıldığı öne sürüldü. Bu iddialar, 1998-2000 yılları arasını kapsıyor.

Alnıak hakkında ‘görevi ihmal’ ve ‘görevde yetkiyi kötüye kullanmak’ suçlarını işlediği gerekçesiyle dava açılırken, bazı sivil sanıklar hakkında da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Alko şirketinin sahibi İşadamı ve armatör Sami Alıcı hakkında ise ‘Ticarete hile karıştırmak’ ve ‘Görevi kötüye kullanmaya iştirak’ suçlarını işlediği gerekçesiyle dava açıldı.

DenizHaber.Com-Özel

Editör: TE Bilişim