DENİZCİLİKTE KRİZ SİNYALLERİ

Düşük talep ve sınırlı sayıdaki tanker sayısı, kış aylarında navlun fiyatlarını rekor seviyelere taşımış ve global deniz ticaretinin yüzde 3 büyümesine neden olmuştu. Uzmanlar, son dört senede yüzde 20 oranlarında artan navlun değerlerinin piyasada rekabeti kızıştırıp, talebi iyice artırdığına dikkat çekerek, gelecek aylarda sektörde arz fazlası sorunu yaşanacağı uyarısında bulunmuştu.

İddialar doğru çıktı ve son 6 haftada navlun fiyatlarının yüzde 25 düşmesi ile birlikte global denizcilik sektörü kriz sinyalleri vermeye başladı.

Navlun maliyetlerini yansıtan ve dünya ticaretindeki eğilimleri göstermesi açısından bir önemli bir endikatör olarak kullanılan ve 1999 - 2003 arasında 2 binli seviyelerde dolaşan Baltic Freight Index'inin, (Bifex), 2003 yılında 5.600'lere kadar yükseldi. Ardından gelen dalgalanmaların ardından yeniden toparlanan endeks, 2004 yılının 2004 yılının Aralık ayında 6 bin 200'lü seviyeleri gördü. Ancak, 2005 yılının başından itibaren yeniden gerileme trendine girilse de asıl Jokerbet keskin düşüş son altı haftada yaşandı. Görülen yüzde 25'lik değer kaybıyla endeks yeniden 2 bin 700'lü seviyelere düştü.

Günlük zarar 70 bin dolar

Bu gelişmeler ışığında sektördeki olumsuz koşulları mercek altına alan Amerikan ekonomi gazetesi Wall Street Journal' şu değerlendirmelerde bulundu: Baltic Freight Index'inin, (Bifex) yarı yarıya gerilemesinin yanı sıra, Çin'in çelik siparişini durdurması sonucu deniz ticareti alarm vermeye başladı.

Bununla birlikte, Aralık ayında yaşanan bahar havasına kanan armatörlerin de navlun fiyatlarının düşüşe geçmesinin ardından, fiyatları kırmak yerine beklemeyi tercih etmesi duraklamayı tetikledi.

Şimdi armatörler aralık ayına oranla gemi başına günlük 70 bin dolar zararla karşı karşıya. Aralıkta Çin-Brezilya arası bir gemi 100 bin dolar taşımacılık ücreti kazanırken, bu oran bugün 31 bin dolara düştü.' Sektörün 2004 yılındaki verimliliği yakalayamayacağını belirten uzmanlar, global ekonomide yaşanan duraksamaya bağlı olarak düşen talep sonucu, limanlarda daha az geminin çalışacağını ve bu yüzden navlun fiyatlarındaki düşüşün de kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. Ancak tüm bu iddiaların tersine armatörler yıl sonuna kadar ticaretin toparlanacağına inanıyorlar.

Geçen yıl da benzer volatilitenin yaşandığını hatırlatan armatörler, gelişmiş ekonomilerdeki duraksamaya rağmen büyük sanayilerde ticaretin devam ettiğini söylüyor. Çelik alımını durduran Çin'in halen kömür ithalatının yüzde 80'ini kontrol ettiğini ifade eden armatörler, bu oranın artacağına inanıyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim