DENİZCİLER; NAVLUN SORUNU GEÇİÇİ

Uluslararası deniz taşımacılığında navlun fiyatlarının gerilemesi dünya denizcilik sektörünü endişelendirse de henüz Türkiye'yi derinden etkileyen bir durum oluşmadı. Çin'e yönelik ihracatın, denizlerdeki rakip ülkelere nazaran düşük olması, Türk armatörlerinin korunmasında dalgakıran vazifesi gördü.

Denizde tatil dönemi

Uzmanlara göre Türkiye'deki gemi taşımacılığında bir yavaşlama olması durumunda, gemi fiyatlarının gerilemesi söz konusu, ancak son dönmede ticaret hacminin azalış göstermesine rağmen gemi fiyatları bulunduğu seviyeyi koruyor. Hatta yükseliş trendi içerisinde. Türkiye'de iş yapan tersaneler ise önümüzdeki 3.5 yıl için tam kapasite çalışarak, gemi üretimine devam ediyor. Deniz taşımacılığında navlun fiyatları her sene yaz aylarında düşüş gösteriyor. Bunun sebebi ise üretici konumdaki şirketlerin yaz aylarında şirketlerin tatil dönemine girmeleri ve düşük kapasite ile çalışmaları olarak gösteriliyor. Son dönemde şirketlerin gerek hammadde gerekse de ürün bakımından '0' stok felsefesi ile çalışmaları, bu dönemde siparişlerin azalması anlamına geliyor. Sektördeki bu durgunluk ise özellikle ABD gibi, Çin'e yönelik çelik ve tarım ürünlerine yönelik ihracatı yüksek miktarda seyreden ülkelerin taşımacılık şirketlerini daha çok etkileniyor.

Türkiye rahat

Navlun fiyatlarının düşmesine yönelik konuştuğumuz Deniz Ticaret Genel Müdürü Özkan Poyraz, 'Üç yıl önce Çin'deki ticaret artışıyla yükselen navlun fiyatlarındaki yükselişin, ardından bu düşüş bekleniyordu. Yüzyılın en iyi navlun fiyatına ulaşıldı. Türk armatörlerin gelen ve giden yüklerinin etkisinin tüm dünya ile aynı etkilenecek. Ancak, kabotaj taşımacılığında yakıt desteği sağlandığı için Türk armatörler daha şanslı' dedi. Genel olarak bakıldığında dünya deniz ticaretinde navlun fiyatlarında yaşanan artışın Çin'deki demir çelik ihracatıyla başladığını belirten Poyraz, 'Navlun fiyatları doğru segmenti yakalayamamıştı. 2 binli seviyelerden 6 bin 200'lü fiyatlara çıkmasının ve ardından düşmesinin sebebi Çin'deki ticaretten kaynaklanıyordu. Çin'e ihracat azalınca navlun fiyatlarında da düşüşler yaşandı. Bu gelişmeler Türk armatörlere doğrudan yansımaz' dedi.


Faruk Miras - Diler Denizcilik-Piyasa oturmaya başladı

Yaz aylarında ticaretin yavaşladığı bir gerçek. Dolayısıyla bunun mevsimsel bir hareket olduğunu düşünüyoruz. Ancak, sonbaharla beraber beklediğimiz yükselişin de geçen seneki gibi çok sert olmasını beklemiyoruz. Piyasa geçen sene aşırı yükselmişti, şimdi yavaş yavaş oturmaya başlıyor Betsmove diyebiliriz. Bundan sonra bu kadar sert hareketler olmayacaktır. Eskiden limanda bir gün bekleyebilen gemiler, bugünlerde iki ya da üç gün bekleyebiliyor. Bu da yüksek navlun döneminde, armatörlerin nakit yapısının güçlenmesinden ve onlara serbestlik vermesinden kaynaklanıyor.

Necdet Aksoy - Akmar Denizcilik-Sonbaharı bekliyoruz

Navlun fiyatlarında gerileme olduğu doğru. Ancak bunun mevsimsel bir hareket olduğunu düşünüyoruz. Nitekim her yıl yaz aylarında navlun fiyatlarının gerilemesi söz konusu olur. Geçtiğimiz sene yaşanan düşüş bu yıl görülenden daha fazlaydı. Bunun geçici bir durum. Sektördeki yavaşlamanın kalıcı olduğunu düşünmüyoruz. Durum böyle olsaydı, gemi fiyatlarında da gerileme gündeme gelirdi ama gördüğümüz kadarıyla gemi fiyatları düşmüyor, aksine artmaya devam ediyor.

Yavuz Kalkavan - Beşiktaş Group-Sektörün yapısı güçlü

Navlun fiyatlarını gösteren Baltic Freight Index (Bifex) son 2 ayda hızla düştüğü doğru ama endeks seviyesinin 2 ay önce olağanüstü yüksek yerde olduğu dikkate alındığında navlun fiyatları halen çok iyi bir seviyede. Önümüzdeki dönemde bu seviyenin ne çok iyileşmesi ne de çok daha düşmesi bekleniyor. Bununla birlikte, Türk denizcilik sektörünün son yıllarda sermaye yapısı oldukça güçlenmiştir, firmaların hemen hemen hiçbiri riskli yatırımlar yapmamıştır. Sektör son 2 seneyi iyi değerlendirmiştir ve bu dönemin getirilerini önümüzdeki yıllarda güzel yatırımlar realize edeceklerdir.

Halim Mete - İrem Denizcilik-Gemiler durmaz

Navlun fiyatlarında son iki ayda ciddi bir gerileme olduğu bir gerçek. Buradaki durum çok yüksek seviyelere çıkan navlun fiyatlarının normale dönmesi olarak yorumlanabilir. Navlun fiyatlarının gerilemesinde Çin'in siparişlerini azaltmasının yanı sıra mevsimsel bazı etkenler de söz konusu. Ancak bizim işlerimizi çok etkilemedi. Karlarda belki bir miktar azalma görülebilir. 30 dolarlık navlunun 25 dolara düşmesi gemilerin limanlarda beklemesi anlamına gelmez. Gemiler bir gün bile durmaz. Böyle bir durumda zarar daha fazla olur. Fakat, bizim işimiz yükümüzü alıp, en kısa zamanda gideceği limana teslim etmek.
Kaynak:Akşam
DenizHaber.Com


Editör: TE Bilişim