RMK Marine, dünyaca ünlü yelkenli yat markası Oyster için Oyster 100 ve Oyster 125’ler üretecek.

Uzak mesafeli yelkenli yatlar konusunda uzman üretici Oyster Marine ve Yelkenli yat dizaynları ile ünlü Dubois firmaları işbirliği yaparak, yeni dizayn edilen iki yeni model süperyatların üretimi için Koç Topluluğu Şirketlerinden RMK Marine’i seçti. RMK Marine bugün imzalanan anlaşma ile Oyster Marine için Dubois dizaynı süperyatlar üretecek.

Dünyanın ilk 200 şirketi arasında yer alma hedefi ile çalışan Koç Topluluğu’nun önemli şirketlerinden biri olan RMK Marine, ilk Oyster teknesinin kalıplarının imalatına bu sene sonunda başlayacak. Yelkenli yatlar, modern teknoloji kompozit kullanılarak RMK Marine Tuzla’daki tersanesinde inşa edilecek. Üretim metotları test ve geliştirme çalışmaları ise şimdiden uygulamaya başlandı bile.  

2009 yılı sonunda ilk yat inşa edilmiş olacak ve 2010’dan itibaren teslimatlar başlayacak. Yılda 4 adet Oyster markası ile süperyat imal etmeyi planlayan RMK Marine’de gerekirse bu imalatı artırabilecek kapasite de mevcut.

Yatların üretiminde ülkemizin gelişmiş yan sanayi ile tecrübeli eleman ve iş gücü kullanımı ile hem kaliteli ürünler sunulurken aynı zamanda bunları rekabetçi bir şekilde üretmek de projenin en önemli hedeflerinden biridir.

RMK Marine, “ilk”lerine bir yenisini daha ekliyor…

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç’un, Oyster Marine’i temsilen şirket sahibi Richard Matthews ve ekibinin, Dubois’i temsilen şirket sahibi Ed Dubois’ın katıldığı bir törenle Yelkenli yat üretim projesi sözleşmesi imzalandı. Kalamış Marina’da düzenlenen basın toplantısında firma temsilcileri, önce sözleşmeyi imzaladı daha sonra da basın mensuplarının sorularını cevapladı.

RMK Marine adına sözleşmeyi imzalayan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç; “Oyster ve Dubois çok önemli markalar. Onlar ile çalışmak, onlar için üretim yapmak RMK Marine ve ülkemiz yat üretim endüstrisi için çok önemli bir adım. RMK Marine ticari ve askeri gemi üretimi yanında yat imalatı ile de hızla büyümektedir. Hayırlı olsun” dedi.

Oyster Marine Yönetim Kurulu Başkanı Richard Matthews, “ Bu anlaşma beni çok heyecanlandırıyor. RMK Marine ile yapılan bu anlaşma ile Oyster Marine de süperyat kategorisinde üretime geçebilecek, rakipleri ile yarışabilecek. Kaliteden ve konfordan ödün vermeyen Oyster kullanıcıları, RMK Marine’in üreteceği 30 ve 37 metre uzunluğundaki süperyatlarda da aynı donanımı bulacaklar” dedi.

İmza törenine katılan RMK Marine Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kudret Önen; “İki kez İngiltere Kraliçesi Endüstri Ödülünü kazanan ve dünya üzerinde 1200’e yakın Oyster yatı bulunan bir firma ile anlaşma imzalayan ilk Türk şirketi olmanın gururunu yaşıyoruz. Dünyaca ünlü Oyster Marine Yelkenli yatlarının RMK Marine tarafından üretilecek olması, Türk yat üretim sanayi açısından da çok önemli bir adımdır. Bu anlaşma, Türk sanayinin rakipleri karşısındaki başarısını ortaya koyarak RMK Marine’nin de süperyat imalatı konusundaki uzmanlığının tanınmasını sağlayacaktır. Bildiğiniz gibi bu sene başında RMK Marine Tersanesi Sahil Güvenlik Komutanlığı ihtiyacı olarak MSB Savunma Sanayi Müsteşarlığı 4 adet Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Bot sözleşmesini imzalayarak, özel sektör tarihindeki en büyük muharip gemi imalat projesi ile bir ilki gerçekleştirmiştir. Türk gemi üretiminde öncülüğünü yapan RMK Marine, Oyster projesi ile bugün süperyatların seri imalatında bir ilke daha imza atıyor.” dedi.

İmza törenine Oyster şirketi sahibi Richard Matthews ile ve dünyanın en iyi yat dizayncısı olarak tanıtılan Dubois firması sahibi Ed Dubois ile birlikte gelen Koç Holding onursal Başkanı Rahmi Koç, Oyster yatlarını yatçılığın Bentley'i olarak tanıttı. Koç, Oyster şirketinin kurulduğu 1973 yılından beri 1.200 yat ürettiğini belirterek, şunları söyledi:

“Oyster, yat sanayinin 'Bentley'i sayılır. Kalitesi, performansı ve modern dizaynı ile kendi sınıfındaki yatların iki katı fiyatına satılır. Oyster, dünya çapında sağladığı servis hizmeti sayesinde sadece üretim ve satışta değil, satış sonrası da müşterilerine birçok olanak sunmakta. Bugün Türkiye'de Arçelik'in revaçta olması da aynı sebepten, verdiği iyi servis ve bakım hizmetlerinden kaynaklanmaktadır. Dünyada, petrol fiyatlarının artması ile dünyadaki dolaşan para miktarı da arttı. Bu artış, motorlu yatlardan ve yelkenli yatlardan süper yatlara doğru bir eğilim başlattı. Süper yatlar, 30 metreden yukarı olan teknelerdir. Yat üretimi, boyutu büyüdükçe maliyeti artan bir şey. Rekabeti çok olan bir sektör. Oyster firması, daha önce süper yat üretimi yapmamış. Ama bu eğilimle birlikte onlarda üretim için İstanbul'u ve bizi en iyi tersane seçmişler. Bu projeyi başlatmak için de bugün buradalar. Dünyada gemi üretimi, Uzak Doğu ülkelerine kaymakta, yat ve süper yat üretimleri ise Türkiye gibi ülkelerde ön plana çıkmakta. Bu bir fırsat ama bu rüzgar iyi değerlendirilmezse, bu da Uzak Doğu'ya kaçabilir.”

Tasarımı Dubois Naval Architects Şirketi tarafından yapılacak olan 30 ve 37 metrelik yelkenli süper yatların tüm üretimini kendi tersanelerinde gerçekleştirileceğini kaydeden Koç, “Yılda 4 adet üretim planlıyoruz. Biz kendimiz zaten özel üretim yapıyoruz. Oyster ile seri üretime geçeceğiz. İlk Oyster teknesinin yapımına bu sene sonunda başlanacak. Yelkenli süper yatlar modern teknoloji ve kompozit kalıp olarak, Tuzla'daki tersanemizde inşa edilecek. İlk yelkenli süper yat 2009 yılı sonunda inşa edilmiş olacak” dedi.

Rahmi Koç, RMK Marine'in sadece yat yapmadığını söyleyerek şunları ilave etti:  “Biz üç dalda hizmet veriyoruz. Bir tanesi gemi üretimi. Bunun içinde koster, tanker ve askeri gemiler var. En son kazandığımız ihale ile Sahil Güvenlik Komutanlığı'na 4 adet 88 metrelik arama kurtarma gemisi üretmeye başladık. Ayrıca, yat üretimi ve gemi bakımı da yapıyoruz. Özel yat üretimimiz sürecek. Oyster bizim seri üretimimiz olacak” dedi.

"İşi hobisi, hobisi işi"

Rahmi Koç; Oyster’in sahibi Richard Matthews’u da şu sözlerle tanıttı:

“Mr. Matthews Oyster Firmasının sahibidir. Tersanesi vardır. Bu işi ilk defa 1973’de kurmuştur ve o zamandan beri fevkalade başarı kazanmış bir tersane ve markadır. Mr. Mathews aynı zamanda bir helikopter pilotudur. Kendi helikopterini kendisi kullanır. İyi bir yelkenci ve yarışçıdır. Biraz evvel 1925’de yapılan bir teknemiz vardı onunla denize çıktık. Ahırkapıya kadar yelken yaptık geldik. Dolayısıyla kendisi deniz hayranıdır ve enteresan tarafı hobisi ve işi aynıdır. Muvaffakiyetinin sırrı da buradadır. Yani işi hobisidir, hobisi de işidir.”

Rahmi Koç, RMK Marine olarak bu alandaki hedefleriniz nelerdir? Şeklindeki bir soruya şu karşılığı verdi:

“Dünyada gerek gemi gerek yat inşası müthiş bir rekabetle karşı karşıyadır. İngiltere, Fransa ve Hollanda yavaş yavaş bilhassa gemi yapımından çıkıyor ve bu işler Koreye, Japonyaya, Singapura  ve son olarak da Çin’e kaymaktadır. Yat yapımcılığında da keza, rekabete dayanamayanlar olabilir. Bu işçilik yoğun bir sektördür. Biz de bu rüzgârdan azami yelkenimizi açıp istifade etmek istiyoruz. Yahut gemi yapımcıları, yat yapımcıları olarak bu fırsatları değerlendirmemiz gerekiyor. Yoksa bizi de aşar güneydoğu Asya’ya gider. Bir husus daha vardır: yat yapımcıları müşterisiz bir tekneyi kızağa koyarlar. Yarı yolda bir sene sonra gövdesi ortaya çıkmış tekneyi satıyorlar. Siz niye bu işe girdiniz diye sorabilirsiniz. Bundan evvel mayın arama-tarama gemileri ihaleye çıktı. Şartları da, donanmamız biliyorsunuz kendi tekne yapımından ziyade bunu Milgem projesi adı altında özel sektöre verme kararı almışlardı.  Mayın tarama gemilerinin şartlarında da tersane sahibi olmak gerekiyordu. İtalyanlarla birlikte bu ihaleye girdik. Onun için de bu tersaneyi aldık. Toprak sahibi hazinedir, kirayla burada bulunmaktayız. Maalesef o mayın arama tarama gemilerinin ihalesi de hiçbir zaman yapılmadı. Bizden evvel burası sadece yat yapıyordu, biz aldıktan sonra gemi yapımına da girdik. Tabii ki bu işler iyi dizayncılar, işten anlayan insanlarla yürüyor. Bu iş bilmediğimiz bir iş ve çok taraflı bir iş. Siz bir taahhüdün altına giriyorsunuz, bu arada çelik fiyatları artıyor, saç fiyatları artıyor, bakır fiyatları artıyor, tabii işçi ücretleri artıyor dolayısıyla bir sene sonrasını gelecek mali yükleri iyi hesaplamak lazım. Onun için de gayet kuvvetli mühendisler, dizayncılar ve maliyet analizi yapan elemanlara ihtiyacımız var.

Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, "Oyster değil de RMK Markasıyla süper yatlar yapmayı planlıyor musunuz" şeklindeki bir soruya ise şu karşılığı verdi:

“Tabii ki zaten yapıyoruz, Nazenin’i yaptık, başka yatlar da yaptık şimdiye kadar. Oyster bizim seri imalat kısmımız olacaktır. Bir de özel siparişle verilmiş yatlar, yani custom made dedikleri terziye diktirdiğiniz elbise gibi olacak.”

DenizHaber'in Rahmi Koç'a soruları

Rahmi Koç; DenizHaber’in “RMK, Oyster projesinde yan sanayi olarak çalışacak dediniz, yatların belli bir bölümünü mü yoksa tamamını mı RMK’da yapacaksınız” şeklindeki sorusuna karşılık verirken, yatların bütünüyle RMK Tersanesinde inşa edileceğini söyledi.

DenizHaber’in ikinci sorusu, “Koç Topluluğu olarak gemi inşada varsınız, ancak özellikle son yıllarda çok gelişen deniz taşımacılığı ve armatörlükte de yatırım yapmayı planlıyor musunuz” idi.  Rahmi Koç, bu soruya şu karşılığı verdi:

“Hayır, böyle bir planlamamız yok. Gümrük işlerine, reklam işlerine, taşeron işlerine ve deniz taşımacılığına girmiyoruz.”

Oyster'in sahibi Matthews: "Oyster markasını seven bir grupla çalışmak, bizim için büyük memnuniyet”

Toplantıda konuşan Oyster şirketinin sahibi Richard Matthews ise Türkiye'de bulunmanın kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu belirtti.

Matthews, “Koç Grubu ile olan ilişkimizin süper yat üretiminde çok daha iyi bir hal alacağına inanıyorum. Bizim güvendiğimiz, bizim inandığımız ve Oyster markasını seven bir grupla çalışmak, bizim için büyük memnuniyet” dedi.

Yaptıkları işte başarılı olmak için dört önemli faktör olduğunu belirten Matthews, şunları kaydetti:

“Öncelikle harika bir tasarımcı. Bizim tasarımlarımızı Ed Dubois yapacak. Süper yat tasarımlarında dünyanın 1 numarası olarak tanınıyor. Kritik bir şey daha var; bunlar kalite ve iyi değer. Bunları yakalayabilmek için Türkiye'de bulunuyoruz. Türkiye'de RMK Marine'nin çok iyi kalitede üretim yaptığını biliyoruz. İşçilik, hem ahşap hem de diğer üretimlerde çok iyi. Maliyet açısından da bakıldığında, Türkiye'de üretim yaptığınızda diğer üreticilerle rekabet yapabiliyorsunuz.
Bu iş kolunda başarılı olabilmek için en önemli konu ise iyi bir servis sağlayabilmek. Oyster'ın en önemli özelliği ne acentesi ne de bayisi olmasıdır. Biz bütün müşterilerimizle birebir ilgilenir ve onları yakından tanırız. Bizim bu proje ile amacımız müşterilerimizin, RMK Marine ve Oyster'ın ürettiği süper yatlara geçişlerini sağlamak.”

DenizHaber.Com


 

Editör: TE Bilişim