BOĞAZDAKİ TEHLİKEYİ YERİNDE GÖRDÜLER

ALTIN ÇIPA Ödül Töreni için Türkiye’ye gelen IMO üst düzey yöneticileri Franson, Sekimizu ve Hakgüden İstanbul Boğazı’ndaki gemi trafiğini yerinde gördüler.

DenizHaber ve Dünya Gazetesi’nin davetlisi olarak Türkiye’de bulunan Birleşmiş Milletler Denizcilik Örgütü Konsey Başkanı Johan Franson, Birleşmiş Milletler Deniz Güvenliği Komite Direktörü Koji Sekimizu ve IMO Türkiye Temsilcisi Fikret Hakgüden İstanbul Boğazı’nda hem kahvaltı yaptılar hem de boğazdaki lokal ve uğraksız trafiği yakından gözlemlediler.

İstanbul Boğazı'nda yıllık gemi trafiğinin 55 bin, tehlikeli yük taşıyan gemi sayısının 10 bin olduğunu, bununla beraber İstanbul Boğazı'ndan yılda 150 milyon ton tehlikeli yükün geçtiğini ve günlük lokal trafiğini ise 2500 olduğunu öğrenen konuklar, hayretlerini gizleyemediler.

KILAVUZLUK REKABETE AÇILAMAZ

Türkiye’de son günlerde tartışma konusu olan Kılavuzluk hizmetlerinin rekabete açılmasını konusundaki tartışmalar olduğunu ve bu konuda görüşleri sorulan IMO üst düzey yetkilileri kılavuzluk gibi Teknik-Seyir Güvenliği hizmetlerinin rekabete açılması tartışmalarının Avrupa Parlamentosu’nda reddedildiğini hatırlattı.

Birleşmiş Milletler Denizcilik Örgütü Konsey Başkanı Johan Franson, İstanbul Boğazında yaptıkları tekne gezisi esnasında kılavuzluk gibi teknik seyir güvenliği hizmetlerinin liberalleştirilmesi tartışmalarına Avrupa' da artık son verildiğini belirtti.

Bilindiği üzere esasen kılavuzluk, römorkörcülük ve palamarcılık gibi tüm teknik-seyir liman hizmetleri ile yük elleçleme ve yolcu hizmetlerinin sağlanmasında liberalleşmeye gidilmesini öngören "Directive of the European Parliament and the Council on Market Access to Port Services COM (2004) 654 - Avrupa Parlamentosu ve AB Komisyonu'nun Liman Hizmetleri Piyasalarına Erişim Hakkında Tüzük" taslak önerisi, Avrupa Parlamentosunun 18 Ocak 2006 tarihli oylamasında 132' ye karşı 523 oyla büyük bir çoğunlukla reddedilmişti. 

Böylelikle 2001 yılında başlayan ve Kasım 2003 yılında yine Avrupa Parlamentosu’nda reddedilen aynı içerik ve amaçlı birinci öneri olan COM (2001) 35 sayılı tüzük taslak çalışmasının ardından, COM (2004) 654 sayılı ikinci tüzük önerisi de kabul edilmemişti.

Türkiye'de de son zamanlarda yapılan benzer tartışmalar hatırlatıldığında, konu üzerine DenizHaber.Com' a İstanbul Boğazı’nda yapılan tekne gezisi esnasında açıklama yapan Birleşmiş Milletler Denizcilik Örgütü Konsey Başkanı İsveçli Johan Franson "IMO olarak kılavuzluk hizmetlerinin AB ülkelerinde rekabete açılması fikrine özellikle karşıydık, çünkü aksi taktirde limanlardaki gemi trafiğini kontrol edemeyiz. Sanırım Avrupa Birliğinde teknik-seyir güvenliği ile ilgili liman hizmetlerinin liberalleşmesi hakkında bir yasal düzenleme yapılması fikri artık tekrar önerilmemek üzere son bulmuştur" dedi.

MARMARAY PROJE HAKKINDA BİLGİ ALDILAR

IMO Konsey Başkanı İsveçli Johan Franson, IMO Deniz Güvenliği Komite Direktörü Japon Koji Sekimizu ve IMO Türkiye Temsilcisi Fikret Hakgüden, 1 Temmuz sabahı İstanbul Boğazında yapılan tekne gezisi esnasında Başbakanlık Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Kaptan Bekir Sıtkı Ustaoğlu ve Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli' den İstanbul Boğazı gemi trafiği, Marmaray Projesi ve deniz yolu ile boğazda yolcu taşımacılığı ile deniz güvenliği konularında bilgi aldılar. 

Yabancı konuklar büyük bir tankerin İstanbul Boğazına girişine yakından tanık oldular. IMO Deniz Güvenliği Komite Direktörü Japon Koji Sekimizu sert akıntı koşulları altında devam eden ve bir Japon mühendislik çalışması olan Marmaray Projesini deniz üzerinden yakından gözlemledi.

Sabahın erken saatlerinde yapılan tekne gezisi esnasında yabancı konuklar İstanbul şehrinin tarihi dokusunun güzelliği karşısında hayranlıklarını gizleyemediler.

DenizHaber.Com-Özel

Editör: TE Bilişim