Boğaz'da Arıza Yapan Yapana!

İstanbul Boğazı, her gün arıza yapan gemiye tanık olmaya başladı. Dün bir tankerin arıza yapmasının ardından bugün de bir kuruyük gemisi boğaz girişinde arızalandı.

Dün Saat 1300 sıralarında İstanbul Boğazı Kuzey girişinde Athina adlı tanker arızalandı. İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğü olaya hemen müdahale etti. Kavak Kılavuzluk İstasyonu ile eşgüdüm içerisinde yapılan çalışma neticesinde arıza yapan tankere Türkiye Denizcilik İşletmeleri Kavak Kılavuzluk İstasyonundan kılavuz kaptan Kıvanç Ergönül çıkarak Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait Kurtarma 3 adlı römorkörün eşliğinde gemiyi Büyükdere acil Durum Demiryeri'ne demirledi. Gemi halen burada beklemekte.

Arıza yapan "Prince Hani" şu sıralarda demir yerine götürülüyor

Öte yandan, şu sıralarda yine İstanbul Boğazı Kuzey girişinde Prince Hani adlı kuru yük gemisi arıza yaptı. Comoros bayraklı gemi 31 yaşında ve 3997 gross tonajlı. Armatörü Lübnan merkezli olan geminin Liman Devleti Kontrollerinde oldukça kötü bir sicili bulunuyor. 2002 yılından bu yana 3 kez tutulan gemide toplam 101 eksik bulunmuş. En son denetim 18 Temmuz 2007 tarihinde Köstence'de yapılmış ve 6 eksik bulunmuş. Bulunan eksiklikler:

Gemi Sertifikaları1
MARPOL annex I1
Deni,z Güvenliği1
Seyir Emniyeti1
Gemi belgeleri ve sertifikalar 1
Yapısal emniyet1

Bu eksikliklerle birlikte geçmek üzere İstanbul Boğazı'na yönelen gemi şimdi arıza yapmış durumda. Kılavuz Kaptan Oğuz Bağçeci tarafından ve Kurtarma 3 Römorkörü eşliğinde İstanbul Boğazı Kuzey Demiryeri'ne demirleyecek.

Arıza yapan kimyasal tanker "Athina" da eksiklik çok, tutulma yok

Önceki gün arıza yapan tanker Athina ise 32 yaşında, Barbados bayraklı 7613 Gros Tonajlı bir kimyasal tanker. Registro İtaliano Navale klasına kayıtlı tankerin Köstence'de 30 temmuz tarihinde yapılan liman devleti kontrolünde 10 eksiği bulunmuş ancak tutulmasına gerek görülmemiş. Bulunan eksiklikler:

"Athina" Kimyasal Tanker 30 Temmuz 2007 Köstence Liman Devleti Kontrolünde bulunan eksiklikler:

- Kaza önleme(ILO147), Diğer (kaza önleme)

- Mürettebat belgeleri bayrak devleti
- Müretebat belgeleri, istirahat kayıtları yok.
- Yeme-İçme; kumanya yetersiz.
- Can kurtarma teçhizatında eksikler.
- MARPOL annex I, SOPEP
- Bağlama donanımlarında eksiklikler(ILO 147), ırgatlar yetersiz
- Makine dairesi temiz değil
- Seyir güvenliği: notik yayınlar eksik.
- Yapısal güvenlik: IMO numarası bordaya işlenmemiş.

 Barbados, bayrak devleti olarak "Beyaz Liste" de yer alıyor.

Kazalar ne zamana kadar ucuz atlatılacak?

Öte yandan, Türk Boğazlarında gemilerin sık sık arızalanması, "Kazalar ne zamana kadar ucuz atlatılacak" sorusunu tekrar gündeme getirdi. Bölgesel işbirliği ile Türk Boğazlarından geçen gemilerin standartlarının yükselmesinin sağlanması gerekiyor. Aksi takdirde yapılan bütün başarılı çalışmalara rağmen teknik bir arızanın kritik bir bölgede meydana gelmesi halinde istenmeyen sonuçlar yaşanabileceği konusunda uzmanlar uyarıyor.

DenizHaber.Com

 

Editör: TE Bilişim