Türk armatörler tersane sırasını satıyor

Türk armatörleri, özellikle Uzakdoğu’daki tersanelerden aldıkları gemi inşa sıralarını satıyorlar. Yunanlı ve Alman armatörlerden sonra Türklerinde dahil olduğu gemi inşa sırası satımında, sıra bedellerinin 1 milyon doları bulan rakamlarda alıcı bulduğu ifade ediliyor.

Sektör temsilcileri, bu tarz uygulamaların önümüzdeki günlerde talebin yoğun olduğu Türk tersanelerinde de yaşanabileceği uyarısında bulunuyorlar.

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Erginer, dünya genelinde 2008 yılına kadar tersanelerin yüzde 100 kapasite ile çalıştığına dikkat çekti.

Erginer, “Armatörler 10 yıllık strateji belirliyorlar. Gemi sırasına  acil ihtiyacı olmamasına rağmen sıraya giriyor. Öte yandan acil gemi yaptırımına gerek duyan armatörlerde sıraya giriyor. Daha önce sıra almış armatörler de sıralarını talep edenlere satıyorlar. Bu durum Türkiye’de büyük çaplı değil. Ama Uzakdoğu’daki özellikle de Çin’deki tersanelerde daha fazla yaşanıyor. Son dönemde Uzakdoğu’da gemi yaptırmak için sıraya giren Türk armatörleri de gemi inşa sıralarını satıyor” dedi.

FİYATLAR 1 MİLYON DOLARI BULUYOR

Gemi inşası konusundaki sıranın armatörler tarafından 1 milyon doları bulan rakamlarda satılabildiğini ifade eden Erginer, “Sıra bedeli, geminin boyutunda ve ebatına göre değişiyor. Yunanlı ve Alman armatörler bu işten iyi para kazanıyorlar” dedi.

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Genel Başkanı Metin Koncavar, özellikle Uzakdoğu’da yaşanan bu gelişmelerin bir süre sonra Türkiye’de de olabileceğine dikkat çekti. Koncavar, “Tersanelerimizde en fazla 3 kızak bulunuyor. Bu kızaklarda gemi yapımı ortalama 18 ay sürüyor. Armatörler gemi siparişleri için bekliyorlar. Bu nedenle armatörler bir önceki sırayı almak için çaba harcıyor. Tabi bu işin ticari boyutu da var. Ticaret anlamında bu tarz yapılanmalar olabiliyor. Yurtdışında bu olay daha fazla oluyor. Çin’de en fazla Alman armatörlerin bu uygulamayı yaptığını görüyoruz” diye konuştu.

2009’A KADAR SIRALAR SATILDI

Gemi İnşa Sanayicileri Derneği Birliği(GİSBİR) Başkanı Murat Bayrak da Türkiye’deki gemi inşa sanayinin 2005 yılında 100’ü üzerinde gemi inşa ettiğini ve 1 milyar 250 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

Kimyasal, konteyner ve kargo gemilerinin üretiminin ön planda olduğu Türkiye’de 2009 yılına kadar gemi inşa sıralarının satıldığını belirten Bayrak, “Bu tarz gelişmeler olabilir. Ancak Türkiye’de Uzakdoğu’daki kadar fazla yaşanmaz. Çünkü sektörde aşağı düşüş eğilimi var. Yüzde 100 doluluklar 2009 yılına kadar olur. Sonra sektör de düşüş eğilimi olur. Bu nedenle yurtdışında yaşanan kadar fazla sıra devri olayı yaşanmaz. Çünkü bir süre sonra pazar doyuma ulaşacak” dedi.

Gemi inşa sanayindeki iniş eğiliminde yarattığı istihdamda gözönünde bulundurularak, gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Bayrak, “Devletin konuya ciddi olarak şimdiden eğilmesi gerekiyor. Gerekli teşvik politikaları oluşturulmalı. Unutulmamalı ki, denizcilikteki sancı Ankara’yı da etkiler” dedi.

Kaynak:Seda GÖK-İZMİR

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim