Arkas Uygulama Merkezi Hizmete Açıldı

Denizcilik sektörüne donanımlı, uygulama becerileri yüksek Gemi Makineleri İşletme Mühendisi yetiştirmek amacıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu Makine Bölümü Arkas Uygulama Merkezi hizmete açıldı.

Törene Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, İzmir Vali Yardımcısı Celalettin Eran, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Oda İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı, 9 Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr.  A. Güldem Cerit; Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Kapt. Cahit İstikbal, öğretim üyeleri; öğrenciler katıldı.

Toplantıda konuşan 9 Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr.  A. Güldem Cerit; üniversitenin 1982 yılında kurulması esnasında yüksek okullarının da bu üniversite bünyesinde yer alması, ve üç bölümden oluşması planlandığını belirterek başladığı konuşmasında; o günden bu güne 25 yıl geçtiğini makine bölümünün de o günlerde planlanan 3 bölümden birisi olduğunu söyledi. Prof. Cerit; Yüksek okulun ilk kurucularına müteşekkir olduklarını çünkü her şeyin çok iyi planlanmış olduğunu söyledi.

Bu güne kadar iki bölümü hizmete açtıklarını ancak bir makine bölümünü öğrenime açmaya cesaret edemediklerine değinen Prof. Cerit; buna neden olarak da makine bölümünün çok daha fazla yatırım ve çok daha fazla donanım gerektiren bir bölüm olmasını gösterdi. Ancak özellikle makine sınıfı açığının artması, denizcilik sektöründe ikibinli yıllardan itibaren görülen başdöndürücü gelişmenin makine zabitine olan talebi fazlasıyla arttırdığını söyleyen Prof. Cerit; şöyle devam etti:

“Biz de üzerimizdeki görevin zaten bilincindeydik, ancak bu yeni oluşan talep bizi daha da zorladı. Önce rektörümüze gittik, bize bu dönemde yeni bölüm açılmasına fazla sıcak bakmadığını söyledi. Çünkü imkanlar sınırlıydı. Biz ise denizci ülke denizci millet ülküsünün hayata geçirilmesinde kararlıydık. Biz bu bölümü açmak zorunda olduğumuzu hissediyorduk. O zaman sayın rektör; ben sana ancak cesaret verebilirim dedi. Arkamızda olduğunu belirtti. Biz de bu konuda yardım için Bay Arkas’a gittik. Bir cümleyle tamam ben bu işte varım dedi. Çünkü benim bu kadar gemim, bu kadar da makine sınıfı açığım var dedi. Ben ayrıca gemi makineleri laboratuarı yapmamız gerektiğini söylediğimde Bay Arkas onu da yaparız dedi. Ve sonuçta şu anda önünde durduğumuz bina bir seneden daha az zamanda gerçekleşti. “

Prof. Cerit projenin bir sevgi projesi olduğunu söyleyerek Bay Arkas’ın yanı sıra Arkas Holding icra kurulu üyelerinini tümünün, Arkas Grubu şirketlerinin yöneticileri ve çalışanlarının günler boyu bu işe kafa yorduklarını söyledi. Prof. Cerit, kendileri için şükran kelimesinin kifayetsiz kalacağını söyleyerek; çok emeği geçen insanlara teşekkür etmek istediğini belirtti. Prof. Cerit, Arkas Ulaştırma Hizmetleri Grup Başkanı Timuçin Teka’ya; Arkas denizcilik Genel Müdürü kaptan Ali Kontaytekin’e; Arkas Ulaştırma Teknik Danışmanı Mühendis Mehmet Kahveci’ye; Teknik Müdür Ahmet Şimşek’e;  teşekkür etti.

Prof. Cerit; Rektör Emin Alıcı’ya da özellikle teşekkür ederek; sizden cesaret almasaydık bu işi başaramazdık dedi. Cerit ayrıca Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz’a da her konuda yanlarında oldukları için şükranlarını sundu.

Prof. Cerit; son olarak da yücegönüllülüğü ve paylaşımcılığından dolayı Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’a teşekkür etti.

Arkas: "Biz isteyeceğiz, üniversite ona göre yetiştirecek"

Prof. Cerit’ten sonra söz alan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas; üniversitelerin vazifesinin insan yetiştirmek olduğunu; ancak iş aleminin vazifesinin de üniversitelere ne tür insan istediklerini söylemek olduğunu belirtti. Arkas; bu söylenmediği müddetçe üniversitelerin kendiliklerinden bir yere kadar getirebileceklerini, ancak bunun bir takım işi olduğunu ifade etti.

Arkas; “Onlar hazırlayacak, biz insanları sonra işe koyacağız, ve o insanlar da bir kariyer planlaması ile hayata atılabilecekler” dedi.

Arkas; şöyle devam etti:

“Sanayi eğer  kendi branşına yakın üniversiteyle ve kendine yakın hissettiği üniversiteyle  müşterek çalışma yapıp da, bana şu kadar kimyager ya da makine mühendisi ya da zabitan lazım dese ve her şeyi devletten bekleyeceğine kendi araştırma geliştirme faaliyetlerine para ayırır gibi ayırsa o parayı ayırıp kendi bencilce ihtiyaçlarını ilerde karşılamak üzere bir şey yapsa kazan-kazan ortamı doğar. Türkiye denizciliği gelişecekse makine zabitanı olmadan nasıl geliştireceğiz? Her şey olur da, gemi makinesiz olmaz. O bakımdan belki güverte zabiti olmak daha şık ama, ben bir gemi alırken önce makinesine bakarım. Doğrusu da bu, gemi makinasından bilinir. Bu bakımdan bizim Türkiye’nin ve denizciliğin globalleşmesinden dolayı dünyaya açılmasından dolayı kendi insanlarımızın dışarıda çalışmasından dolayı biz bunu yapmaya mecburuz. Bizim bu sene 6 tane yeni gemimiz geliyor. Türk Filosu büyüyen bir filo. Bu bakımdan belki 4 sene bekleyeceğiz ancak eskiden olduğu gibi Sayın bakanımdan istirham edeceğim, başka okulların makine bölümlerinden mezun olanların belli bir stajdan sonra tekrar bir diplomayla gemilerde çalışmasına müsaade ederseniz o açığı, o dört seneyi biz toparlanıncaya kadar düzeltiriz.” Dedi.

Metin Kalkavan'ın Konuşması

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’dan sonra; DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan söz aldı. Kalkavan; “iki okul yetmez, çok okula ihtiyacımız var” diyerek başladığı konuşmasında “Deniz Ticaret Odası bütün olarak baktığınızda önceliği nedir diye sorduğunuzda bir numaralı önceliğimiz eğitimdir” dedi.

“Abartmıyorum, gelirlerimizin %50sinden fazlası eğitime gidiyor” diyen DTO Başkanı; “eğitim derken, Türkiye için en büyük yatırıma gidiyor” diye devam etti.

Kalkavan; şöyle devam etti:

“Bundan daha büyüğünü istediğiniz kadar filolar kurun, şirketler kurun, yapamazsınız. Herkes bursiyer olarak bir öğrenci okutsa, bence en büyük yatırımı o yapar. Doğal kaynakları olmayan ülkelere baktığımızda, ki bunlara en iyi örnek Güney Kore’dir; kalkınmasını insana yatırımla yapmıştır. Bütün aileler kaynaklarını evlatlarını yetiştirmeye ayırdılar. Bunun sonucunda bugün gelinen noktayı görüyorsunuz. “

Her şehri tanıtan geliştiren lider kişilerin olduğuna değinen DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan; Formula 1’in İstanbul’a gitmesinin İstanbul lobisinin gücünden çok, İzmir ve Antalya lobilerinin güçsüzlüğü neticesi olduğunu belirtti. İzmir’in liderlik açısından iki tane önemli şansı olduğuna değinen Kalkavan; bir tanesinin Güldem Hoca olduğunu; Güldem Hocanın Japon yapıştırıcısı gibi yapıştığı şeyi mutlaka kopardığını söyledi. Kalkavan; İzmir’in bir başka şansının da Lucien Arkas olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

“Bir rekabet ancak bu kadar keyifli olabilir. Biz onun en büyük rekabetçilerinden bir tanesiyiz. Ama biz dua ediyoruz ki Lucien Beyler çoğalsın. Allah her şehre bir tane Lucien bey nasip etsin. Biz denizciliğimiz için nice Lucien beyler çıksın diye dua ediyoruz. Artık devir iyi rekabet devri, iyi rekabetten herkes kazanıyor. Lucien bey, şu ana kadar yaptıkları yapacaklarının garantisi. Artık öyle bir devre geçti ki bir çok eserler bırakmak istiyor. Bu büyük bir fırsat. Lucien bey iyi bir proje geldiği zaman İzmir için yapamayacağı şey yok.  İzmir lucien beyle gördüğünüz gibi voleybolda Türkiye Şampiyonluğunu da kazandı. Lucien beye bunlar az, bunlar yetmez. Sayın rektörüm; YÖK size kaç tane araştırma görevlisi kadrosu açtı? 20 mi? Peki kaç tanesi denizcilik bölümüne verildi? Sıfır. Ben size Lucien Bey adına on tane araştırma görevlisi destek sözü verebilirim.  Bu pazarlama işlerini biz Lucien Bey’den öğrendik. Bunları yapalım ki buraya geldik İzmir2e bir katkımız olsun. “

“Sayın bakanım; araştırma görevlisi olmadan öğretim üyesi nasıl çıkacak” diye Ulaştırma bakanı İsmet Yılmaz’a soran Metin Kalkavan; en büyük eksikliklerden birisinin de bu olduğunu vurguladı.

Metin Kalkavan; yapılanın büyük bir eser olduklarını ancak daha büyüklerinin de yapılacağını söyledi.

“Toplam kaç talebeniz var?” diye Prof. Dr. Güldem cerit2e soran metin Kalkavan; aldığı “300” cevabı üzerine şöyle devam etti:

“300 az, Sayın rektör, 300 az. Yani 4’e bölsek; 75 eder. Olmaz. Böyle hazır bir defineniz varken (Lucien Arkas’ı kastederek) yapın. Biz de destekleriz. Biz tuz atarız. “ dedi.

Prof. Dr. Emin Alıcı’nın Konuşması

Metin Kalkavan’dan sonra 9 Eylül Üniversitesi rektörü Prof.  Dr. Emin Alıcı söz aldı.  “Öyle başkasının kesesinden harcama yapmak yok sayın Kalkavan” diyerek Metin Kalkavan’a seslenen Emin Alıcı; okullarında acil ihtiyaç duyulan 1 milyon 500 bin YTL’lik harcama için Metin Kalkavan’dan destek istedi.

Metin Kalkavan’ın “Biz İzmir’i Lucien bey’e bıraktık. Buraya o bakıyor” demesi de kurtulmasına yetmedi. “Lucien Bey size buraya yatırım yapmanıza müsaade ediyor” diyen Emin Alıcı; gönülsüz de olsa  Metin Kalkavan’dan söz almayı başardı.

Prof. Alıcı; üniversitenin yatırımlarını %65 oranında kendi imkânlarıyla yaptığını belirterek; “Buna inanmayacaksınız ama bu bir gerçek” dedi. Geri kalan kısmın devlet bütçesinden yapıldığını söyleyen Prof. Alıcı ; şöyle devam etti:

“Diyeceksiniz ki bu %65 nereden geliyor. Üniversitemizin bir tıp fakültesi var; bir de hastanesi var oradan geliyor. Çok iyi işlettiğimiz bir hastanedir. Ama hükümet tabii bunu fark ettiği için bütün üniversitelerin hastanelerinin fiyatlarını aşağıya çekti çekti ve nihayet zarar etmeye başladık. Sayın bakanıma da bunu iletmek istiyorum. Şu anda başa baş bile değil, hastane muayene ücretleri o kadar düştü ki zararına çalışıyoruz. Yani çalıştıkça fakirleşiyoruz. ”

Lucien Arkas’a binayı yaptığı için teşekkür eden Prof. Alıcı; Metin Kalkavan’a da yapacağı katkı için teşekkür etti.

Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Konuşması

Konuşmasına “Öncelikle Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın selam ve saygılarını getirdim” diyerek başlayan Bakan Yılmaz; Ulaştırma Bakanının normalde kendisinin de katılacağını ancak Meclis’te bulunması gerektiğinden selam ve saygılarını aktarma görevini kendisine verdiğini iletti.

Bakan İsmet Yılmaz; bugün en güzel bir yatırım olduğu için İzmir’de bulunduğuna değinerek; eğitime yapılan yatırımın diğer yatırımlardan kat kat güzel olduğunu söyledi.

“Ben Güldem Hoca’nın tuttuğu şeyi kopardığını söylemiştim ancak burada gördüm ki Sayın Rektör de en az onun kadar başarılı” diyen Ulaştırma Bakanı Yılmaz; şöyle devam etti:

“Mevlananın bir sözü var. Toprağa ne ektiniz de vermedi diye. Ben de diyorum ki; denizcilerden ne istediniz de vermediler. Yeter ki istemesini bilin. Şu ana kadar biz İdare olarak her ne talep ettiysek mutlaka karşılığını almışızdır. Onun için Sayın Rektörüm; gönlünüz emin, kalbiniz mütmayin olsun;  denizcilerden ne talep ederseniz hepsini kat be kat geri alacaksınız.”

Denizcilikle ilgili bir işbirliği dönemi, bir altın dönemin yaşanmakta olduğuna işaret eden bakan Yılmaz; bunun sadece İdare ve Bakanlığın yaptığıyla değil, sektörle bir bütün olarak elbirliğiyle başarıldığını söyledi. Diğer ülkeleri ileri götüren lokomotif sektörün denizcilik olduğunun Türkiye’de de anlaşılmasıyla bunun başarıldığını söyleyen Yılmaz; öğrencilere hitap ederek şöyle devam etti:

“Türkiye’nin aydınlık geleceği eğitimli personelle mümkündür. Sevgili Gençler; Türkiye’nin bugünü dünden aydınlıktır, hem de kat be kat aydınlıktır. İnanıyorum ki sizlerle birlikte irfanı hür, fikri hür, vicdanı hür denizcilerimizle birlikte yarınımız da bugünden kat be kat aydınlık olacaktır. Sizlerin yetişmesinde emeği geçen bütün hocalarınızı da tebrik ediyorum ve sizlere başarılar diliyorum.”

AÇILIŞTAN FOTOĞRAFLAR-İZLENİMLER

Açılışı Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, Lucien Arkas, Emin Alıcı, Güldem Cerit ve Celalettin Eran ile birlikte yaptı..

İzmir Liman Başkanı Levent Köletelli; Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Kapt. Cahit İstikbal; İzmir Limanı GSK Başkanı

Lucien Arkas- Emin Alıcı

ARKAS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas; plaketini Rektör Emin Alıcı'dan aldı.

9 Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr.  A. Güldem Cerit; diğer öğretim üyeleri ile birlikte

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Cahit İstikbal; Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz'ı Bakanlık görevinden dolayı kutladı. Bakan Yılmaz; fotoğrafı çeken DenizHaber Muhabirine "Fotoğrafın altına Cahit İstikbal'in Türk Denizciliğinde özel bir yeri olduğunu yazınız" dedi.

NOT: Bu sayfada yayınlanan fotoğrafların yayın hakkı DenizHaber.Com'a aittir. İzinsiz kullanılamaz.

DEVAM EDECEK

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim