AIS Merkezi hizmete açıldı

Denizcilik Müsteşarlığı Acil Arama  Kurtarma Merkezi içerisinde yer alan Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) Ana Merkezi, bugün Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz'ın da katılımıyla yapılan törenle hizmete girdi.

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu'nun da hazır bulunduğu törende diğer katılımcılar arasında Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Can Erenoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Plan ve Prensipler Daire Başkanı Tuğamiral Cem Gürdeniz, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürü Burhan Külünk, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı, Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr. Özkan Poyraz, Deniz Ticareti Genel Müdürü Mehdi Gönülalçak, Tersaneler Genel Müdürü Sami Kabaş, İstanbul Nölge Müdürü Cemalettin Şevli, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneğinden Başkan Cahit İstikbal ve E. Başkan Aykut Erol bulunmaktaydı.

Denizcilik Müsteşarlığındaki tören, saat 10'da başladı ve yaklaşık bir saat sürdü. Törenden sonr5a davetlilere AIS Ana Merkezinde sistemin çalışmasıyla ilgili olarak yüklenici firma temsilcileri tarafından brifing verildi.

Açılışta ilk olarak sunum yapan Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr. Özkan Poyraz, AIS Sisteminin nasıl çalışacağı konusunda bilgiler aktardı.

Daha sonra  Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz bir konuşma yaptı.

"Akdeniz'de ve Karadeniz'de bu kadar kapsamlı AIS Projesi yok"

Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz; "“bu kadar kapsamlı AİS projesi Akdeniz’de ve Karadeniz’de başka bir ülkede yoktur. İtalya’da kısmen vardır, Yunanistan’da kısmen vardır, Türkiye’de de Boğazlar bvölgesinde kısmen faaliyete geçmişti. Ama gerek Akdeniz’de gerekse Karadeniz’de kıyıları tamamiyle AİS Kapsamına almış tek ülkeyiz.” dedi.

Yılmaz, şöyle devam etti:

"Biliyorsunuz biz AIS için iki ihale yaptık, İlk ihalede başarısız kaldık, çok şükür ki başarısız kalmışız, çünkü görüyorsunuz ikinci ihale çok başarılı oldu, sistemi yapan firma sistemin Türkiye’ye layık bir şekilde idamesini de sağlayacaktır. Bu sistemden Sahil Güvenlik Komutanlığımız, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız, Kıyı Emniyeti ve kullanım amaçlarına göre gerekli görülen herkes bundan fayda sağlıyacaktır.Bunda emeği geçen başta önceki Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu projenin ihale şartnamesinin hazırlanmasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızdan da eleman geldi. Dolayısıyla bu projenin en başından bugünlere getirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

"Yapılan hizmet Türkiye'yedir"

Projede emeği geçen herkese teşekkür eden Ulaştırma Bakanı Yılmaz, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Benim sözüm şudur; Bu Bayrak, Bu Vatan hepimizin. Ne sadece Binali Yıldırımın, ne sadece Sayın Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan’ın ne de benimdir. Yapılan hizmet Türkiye’yedir. Bugün varız yarın yoğuz. Ama bunlar kalacaktır. Bu bakımdan emeği geçenlere teşekkür ediyor, bu sistemin Türkiye’ye hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

Avustralya Büyükelçisi'nin de hazır bulunduğu törende daha sonra AMS Genel Müdür Yardımcısı John Davis ve Aneltech Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Çelikel'e Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından plaket verildi.

Daha sonra AIS Ana Merkezi Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından hizmete açıldı.

Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) nasıl çalışacak?

Denizlerimizde seyreden gemi trafiğinin izlenmesi, analiz edilmesi ve yönetilmesini sağlayacak Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS, Automatic Identification System), bir Türk şirketi olan ANEL Telekomünikasyon Elektronik Sistemleri San. ve Tic. A.Ş. (AnelTech) ve Avustralyalı iş ortağı Australian Maritime Systems (AMS) tarafından kuruldu.

AIS Projesi, denizi elimizdeki seyir emniyeti ve deniz güvenliğinin artırılmasını amaçlamaktadır. Sistem, AIS gemi vericisi (transponderi) olan gemiler tarafından yayınlanan statik, dinamik ve seyir ile ilgili AIS bilgilerinin AIS Kıyı İstasyonları aracılığıyla toplanarak, Ankara'daki AIS Ana Merkezi'ne iletilmesini ve yetki verilecek diğer devlet birimi ve kurul uslarının AIS Ana Merkezi üzerinden bu bilgilere erişimim sağlamaktır.

Türkiye, bu projenin hayata geçirilmesiyle bulunduğu bölgede AIS sistemini kullanan öncü ülkelerden biri olmuştur. Projeyle kıyılarımızdaki seyir emniyeti ve deniz güvenliği çok ileri seviyeye ulaştırılacak, seyreden A sınıfı (300 Groston ve üzeri) gemilerin adı, sahibi, yükü, gittiği liman, tahmini varış zamanı, uzunluğu, uyruğu gibi bilgileri kontrol merkezi ekranlarında anında ve tüm yan bilgileriyle beraber izlenecektir. Ayrıca, geminin kapsama alanımıza girdiği andan itibaren izlediği rota, hızı, pozisyonu, izleriyle beraber ekranda görüntülenmekte ve saklanabilmektedir. Böylece hem seyir güvenliği artmakta, hem de denizlerdeki kazalar ve benzeri durumlarda kayıtlardan yararlanılarak gerçek bilgilere ulaşılabilmektedir. Bu bilgiler, alıcı-verici transpondere sahip olan ve o bölgede seyir bulunan diğer gemiler tarafından da görülebilmektedir.

Deniz ulaşımının idari ve teknik tüm yönleriyle denetiminden, istatistikî amaçlı verilerinin toplanmasına dek değişik amaçlarla kullanılacak bu proje ülkemizin denizcilik alanında gerçekleştirdiği en önemli projelerinden birisi olmuştur.
Uluslararası katılımın sağlandığı ihale sonucunda sözleşme, AnelTech ve Avustralyalı AMS firmalarının oluşturduğu ortak girişimle Aralık 2006 tarihinde imzalanmıştır. Kasım 2007'de bitirilmesi öngörülen projede, Temmuz 2007 itibarıyla kurulumlar başarıyla tamamlanmış olup gemilerden sinyal alınmasına başlanmıştır.

Gemilerden kıyılarımızda kurulu baz istasyonlarına gelen AIS sinyalleri, öncelikle Türksat uydusuna gönderilmekte, uydudan Ankara Türksat uydu merkezine indirilmekte ve oradan Denizcilik Müsteşarlığı Ana Merkezime taşınmaktadır. Ana Merkezdeki ekranlarda izlenen bilgiler değerlendirilmekte, depolanmakta ve karasal hatlar üzerinden Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki kullanıcı ekranlarına ulaştırılmaktadır.
 
Denizcilik Müsteşarlığındaki Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nde (AAKKM) 24 saat çalışan operatörlerin izlediği ve değerlendirdiği bilgiler herhangi bir kriz durumunda yönetilmek üzere başka kriz merkezlerine de aktarılabilecektir.

Bu sistemin verimli ve tam performansla kullanımı sayesinde;

  • Ülkemiz kıyılarının daha güvenli ve seyir açısından daha emniyetli olması,
  • Deniz    kazalarının    önlenebilmesi    ve    deniz    kazalarına    acil    müdahaleye    katkıda bulunulabilmesi,
  • Arama ve Kurtarma faaliyetlerinde daha etkin olunabilmesi,
  • Kaçakçılık ve yasadışı göçün önlenebilmesi,
  • Balıkçılık faaliyetlerinin kontrol altına alınabilmesi,
  • ÖTV'si indirilmiş yakıtın usulsüz kullanımının önlenebilmesi gibi birçok amaca ulaşım sağlanacaktır.

Sistemde gemilerin izlenmesi ancak verici transponderlerin takılmasıyla mümkündür. Can Emniyeti Uluslararası Sözleşmesinde (SOLAS) belirtilen 300 Gross ton ve üzerindeki tüm gemilerde AIS transponderi kullanılması zorunlu olup, halen dünyada 40.000'in üzerindeki gemi AIS sinyalleri alıp vermektedir.

Bu sistemler sayesinde Türkiye, denizlerine daha hâkim bir devlet olarak Doğu Akdeniz'de, Ese'de ve Karadeniz'de sevreden aemileri 24 saat Ankara'dan izler hale gelecek.


 

Editör: TE Bilişim