EMES, Kuzey Afrika'nın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Mısır'ın İskenderiye Limanı'na direkt servis vermeye başladı. Yeni servis ile İstanbul - İskenderiye hattı üç gün gibi kısa bir süreye iniyor.

EMES hatlarına yenilerini ilave etmeye devam ediyor. Afrika'nın dünyaya açılan kapısı olarak nitelendirilen Mısır'ın İskenderiye şehrine İstanbul'dan direkt servis vermeye başlayan EMES, böylece bölge ile ticaret yapan sanayicilere hız kazandırıyor.

İstanbul'dan 3 günde, İzmir'den 2 günde Mısır'a
Arkas'ın armatörlük şirketi EMES, kendi gemileri ile başlattığı bu serviste İstanbul'dan direkt üç günde İskenderiye'ye ulaşıyor. Yeni servisin rotası sırasıyla İstanbul, İskenderiye, Pire, Selanik, İstanbul Marport olarak gerçekleşiyor. İzmir'den yapılan ticarette ise 9 günde bir kalkan servis iki günlük transit süre ile Mısır'a ulaşıyor.

2005'te 685 milyon dolar ihracat
Afrika'nın en büyük ekonomisine sahip Mısır'ın petrol, doğalgaz rezervleri, tarıma uygun iklim şartları ve önemli bir iç pazar hacmi var. Mısır'ın başlıca ihraç ürünleri arasında en büyük payı petrol ve petrol ürünleri oluşturuyor. Bunu sırasıyla pamuk ipliği, tekstil ürünleri, metalürji ürünleri, diğer tarım ürünleri ve ham pamuk takip ediyor. Mısır genelde gıda maddeleri, demir- çelik, makine, kâğıt ve kâğıt ürünleri ithal ediyor.

Mısır, 2005 yılında Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında 685 milyon 675 bin dolarla; bir önceki seneye göre yüzde 0,9'luk artış yakalayarak 21'inci sırada yer aldı. En çok ithalat yapılan ülkeler sıralamasında ise 262 milyon 704 bin dolarla, yüzde 0,2'lik artışla 46ncı sırada.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim