Ege'nin iki yakasında deniz ticareti artıyor

Çeşme Limanı'ndan Sakız Adası arasında Ro-Ro seferleri başladı. Türkiye ile Yunanistan arasında çeşitli tarihlerde yapılan ikili görüşmelerde alınan İzmir-Pire ile Dedeağaç-Çanakkale arasında da Ro-Ro seferlerinin yapılması kararları da hayata geçirilecek.

Çeşme Limanı'yla Yunanistan'ın Sakız Adası arasında Ro-Ro seferleri başladı. Pazar günü gerçekleştirilen ilk Ro-Ro seferinde Yunan Agean Sea Line'a bağlı 8 TIR ve 400 yolcu kapasiteli Agia Markella feribotu, Çeşme Limanı'ndan yüklediği 3 TIR'ı Sakız Adası'na ulaştırdı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan edinilen bilgilere göre 2-3 Mart 2006 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen Türkiye-Yunanistan Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Çalışma Grubu Toplantısı'nda Yunan tarafının önerisi üzerine, Selanik-İzmir ve Dedeağaç-İzmir limanları arasında Ro-Ro seferleri başlatılması yönünde alınan karar üzerine çalışmalara başlandığı ve bu çerçevede Yunan makamların İzmir-Dedeağaç Ro-Ro seferlerinin 31 Mayıs 2006'dan itibaren açılması için Dedeağaç Limanı'nda çeşitli altyapı çalışmalarına giriştiği, ayrıca Panama bayraklı bir Ro-Ro gemisinin de söz konusu hatta sefer yapmak üzere hazır beklediği vurgulandı.

Çeşme-Sakız Adası arasında Ro-Ro seferlerinin başlatılması için 18 yıldır mücadele verdiklerini söyleyen Uluslararası Karayolu Taşımacıları ve Acenteleri Derneği (UKAT) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akdurak, "Çeşme'nin Türkiye'nin batıya açılan kapısı olması için 5 yıl savaş vererek Çeşme-İtalya Ro-Ro seferlerinin başlamasını sağlamıştık. O zamanki tüm karşı çıkışlara rağmen bugün yıllık 18 bin araçla Çeşme-Trieste arasında ihracat malları taşınıyor. Diğer yandan 18 yıldan beri Çeşme-Sakız Ro-Ro seferlerinin başlaması için mücadele veriyoruz. Bu çalışmalar adım adım yol aldı ve 21-22 Kasım 1998'de Midilli Adası'nda yapılan 'Türk-Ege Kıyıları ve Yunan Ege Adaları Ekonomik Toplantısı'nda bu hattın açılması için somut adım atıldı. O günlerde Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret hacmi 200 milyon dolarken, bu rakam günümüzde 2.5 milyar dolara ulaştı. Çeşme-Trieste Ro-Ro seferlerinde sağlanan başarının Çeşme-Sakız arasında da elde edileceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Yunanistan'la deniz ticareti gelişecek

Türk-Yunan Karma Ekonomik Komisyonu'nun geçen yıl yapılan 3. Dönem toplantısında İzmir Alsancak Limanı ile Yunanistan'ın Pire ve Selanik limanları arasında Ro-Ro ve feribot seferlerinin başlatılması yönünde alınan kararı değerlendiren Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, İzmir Alsancak Limanı'nın özelleştirilmesinden sonra İzmir'le Yunanistan arasındaki deniz ticaretinin daha da gelişeceğini söyledi. Denizciliği geliştirecek her türlü çalışmaya destek olacaklarını vurgulayan Dologh, İzmir Alsancak Limanı'nın şu aşamada Pire ve Selanik limanlarından Ro-Ro seferleriyle taşınacak TIR'ların yaratacağı trafiği kaldıracak durumda olmadığını kaydetti. Dologh, "Yunanistan'ın önemli limanları olan Pire ve Selanik'le İzmir Alsancak Limanı arasındaki ticari bağı güçlendirmek çok yararlı olur. Bu limanlara buradan yapılacak Ro-Ro seferleri Yunanistan'a gelen transit yüklerden pay almamızı da sağlayacaktır. Ancak sağlıklı bir ulaşım olanağı yaratılması için öncelikle İzmir Alsancak Limanı'nın altyapısını güçlendirmek gerekiyor" diye konuştu. 

Kaynak: Sedat ALP-Dünya Gazetesi/Perşembe Rotası

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim