CMA CGM VE BOLLORÈ BİRLEŞİYOR

Dünyanın dördüncü büyük konteynerli taşımacılık devi CMA CGM’e BollorÈ Group’un tüm filosuyla birlikte 570 milyon dolara satılması konusunda ön anlaşmanın yapıldığı ileri sürüldü.

Maersk Sealand’in 2.5 milyar dolar ödeyerek dünya sıralamasında üçüncü sırada yer alan P&O Nedlloy’u bünyesine katmasıyla başlayan şok dalgası bu kez dördüncü sıradaki CMA CGM’in CP Ships ve BollorÈ’ye bağlı Delmas ve OT Afrika Line’ı satın alacağı haberleriyle çalkalanıyor. Fransız konteynerli taşımacılık devi CMA CGM’in gelecek yılın sonuna kadar daha küçük bir konteynerli taşımacılık şirketini satın almasının  mümkün olduğunu söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Jacques SaadÈ CMA CGM ile CP Ships veya bir başka şirket arasında bir görüşme olup olmadığı hakkında hiçbir yorumda bulunmayacağını belirtti. Basına yaptığı açıklamada “Bir başka şirketi CMA CGM bünyesine katmak gibi hedeflerinin daha karlı bir çalışma ağı kurmayı amaçlandığını” söyleyen Jacques SaadÈ’nin sessiz kalışına karşın CMA CGM’e BollorÈ Group’un tüm filosuyla birlikte 570 milyon dolara satılması konusunda ön anlaşmanın yapıldığı ileri sürülüyor.

Capital isimli dergide yer alan habere göre BollorÈ satıştan elde edeceği gelirle aynı şirketler grubundaki Havas Medya isimli şirketini desteklemeyi amaçlıyor. Bu iddiaları yorumlamayı reddeden BollerÈ sözcüsüne ilave olarak CMA CGM kaynakları da böyle bir raporun gerçek dışı olduğunu açıkladı.

Kuzey Afrika’daki payı artacak
CMA CGM’in BollorÈ grubuna ait yatırımlarla ilgilenebileceği, buna karşın halen böyle bir yaklaşımın bulunmadığı ifade edilen açıklamaya karşın Afrika bağlantılı konteynerli düzenli hat taşımacılığı lider firması olan BollorÈ’nin sahibi olduğu Delmas ve OT Afrika Line’ı CMA CGM’e satmaya hazır olduğu da iddia ediliyor.

Bu sıralarda denizcilik pazarında dolaşan güçlü söylentiler BollorÈ’nin Marsilya’da kurulu bir diğer ortak şirketi Sudcargoes’un yüzde 50 hissesini de satmaya hazırlandığını göstermekte. Sektörde yer alan uzmanlar, CMA CGM’in Pinbahis Kuzey Afrika’daki payını artırmak istediğini işaret ederek, BollorÈ’nin hazır olan bu pazar payının hisse almak veya daha da ileri giderek tüm hisseleri satın almak gibi bir müzakereye yakınlık duyacağını belirtmekteler. Hafta başında giderek artan yorumların New York ve Toronto Borsası’na yansıdığı ve CMA CGM ile BollorÈ üzerinde yoğunlaşan spekülasyonlar üzerine iki Fransız şirketinin ortaklık yoluyla birleşmek gibi bir kararda olduklarını açıkladıkları da son gelen haberlerde yer almakta.

Güçlü borsa ve sektör haberlerine göre BollorÈ Afrika’daki çok güçlü olan  payını en güçlü rakibi CMA CGM’e satmak kararında. BollorÈ’nin ilan edilen satılacak iki şirketi ise Delmas ve AT Africa Line. Geçen hafta yapılan tüm çalışmalara rağmen böyle bir satışı inkar eden CMA CGM sözcüsününün bu hafta “Halen imzalanmadı” gibi bir açıklamada bulunması konsalidasyonun çok yakında olduğu olarak ifade edilmekte. P&O Nedlloyd’un AP Moller’e satılmasıyla dünya devi sayılan konteynerli armatörlük firmalarının    konsolidasyon yoluyla birleşmeye gitmesi gibi akımın daha da hızlanacağı işaretini veren CMA CGM Başkanı Jacques SaadÈ Lloyd’s List gazetesine yaptığı açıklamada “Küçük konteyner armatörlük şirketlerinin küresel hatlarda kalmalarının imkansız olduğunu” söyledi

CMA ile CGM 1999’da birleşti
1851 yılında Compagnie des Messagiries Maritimes ve Compagnie Generale Transatlantique şirketleri olarak bir devlet denizcilik grubunun oluşturulmasından bir buçuk asır sonra 1977’de CMM ve CGT’nin birleşmesiyle  Compagnie Maritime Affretement şirketi kuruldu. 1978’de Jacques R. SaadÈ’nin başkanlığında Compagnie Maritime Affretement büyümesini sürdürürken, 1996’da kısa adıyla CGM özelleştirildi.

1998’de kısa adı ANL olan Australian National Line’ı satın aldı. 1999’da CMA ile CGM birleşerek CMA CGM grubunu meydana getirdiler. Bu birleşmeyle 78 konteyner gemisinden oluşan 260.000 teu kapasiteli bir filo meydana gelmişti. 2002’de dünya altıncısı olan CMA CGM aynı yıl İngiliz  MacAndrews’u bünyesine kattı. 2003’de 153 konteyner gemisiyle 304.000 teu’luk bir kapasiteye erişirken halen 5700-8200 teu arasında 21 konteyner gemisi inşaatı devam etmekte.

Dünya üçüncülüğüne yükselecek
CP Ships’in geleceği ise küresel konteyner pazarında tartışılmaya devam ediliyor. “Ateş olmayan yerden duman çıkmaz” deyişini hatırlatanlar CP Ships’in filosunun satışının an meselesi olduğunda ısrar ediyorlar. Spekülasyonların geçen hafta China Shipping Container Line’ın Londra genel merkezinden yayıldığı belirtilirken iki üç Avrupa bankasının CP Ships gemilerine Asya’dan herhangi bir talep gelip gelmeyeceğini araştırmaya başladıkları da hatırlatılarak “New York ve Toronto Borsası’na kayıtlı olan CP Ships’in durumunun daha gecikmeden açıklığa kavuşması gerektiğine işaret ediliyor. Ancak CMA CGM’in Delmas, AT Africa Line ve halen bir dedikodu seviyesinde dolaşan CP Ships’i bünyesine katması halinde Maersk Sealand ve MSC’den sonra dünyanın üçüncü büyük konteynerli taşımacılık firması haline geleceği de belirtiliyor.

Kaynak:Referans

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim